RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NICHOLAS KAMM (Afp)

- Monica er en narsissistisk gærning

Sist oppdatert:
De såkalte Hillary-arkivene tegner bilde av en «hensynsløs» førstedame.

Avdøde Diane Blair var professor i statsvitenskap og venninne og rådgiver til en av verdens mektigste kvinne - tidligere førstedame Hillary Clinton.

Blair, som døde i 2000, samlet i en årrekke på alt hun kom over av informasjon om Hillary Clinton. Arkivene til Blair besto av korrespondanser, dagbøker, intervjuer, notater med politiske strategier, samt betraktninger av samtalene professoren hadde hatt med Hillary.

Samtalene dreide seg om alt fra helsepolitikk til den omstridte Monica Lewinsky-affæren.

Ektemannen til Blair donerte samtlige dokumenter, også kalt Hillary-arkivene, til Universitetsbiblioteket til University of Arkansas, og innholdet ble inntil nylig unndratt offentligheten.

Nå har imidlertid en rekke medier fått tilgang til innholdet. The Washington Free Beacon gjengir flere av de oppsiktsvekkende utspillene Hillary skal ha hatt i samtalene med professorvenninnen.

Lewinsky-affæren
Hillary skal blant annet ha sagt at ektemannen Bill Clinton gjorde et feilgrep ved å flørte rundt med den «narsissistiske gærningen» Lewinsky.

I dokumentene blir også Hillary omtalt som en hensynsløs person. Det kommer fram i et notat forfattet av Bill Clintons valgmålings-eksperter fra 1992, som fastslår at «mens velgerne oppfatter Bill Clinton som glatt, så synes de Hillary er hensynsløs».

- Det er ulike bøker og artikler som tegner litt forskjellige bilder av henne. Fra valgkampen i 2008 ble hun forsøkt beskrevet som en hensynsløs maktperson, sier USA-ekspert Svein Melby.

- Må være litt tøff
Melby forteller at noen eksperter og tidligere Clinton-rådgivere tegner Bill Clinton som den mest hensynsløse av de to, og at det var Hillary som var mest «menneskelig».

- Du kommer ikke til topps i politikken hvis du ikke er litt tøff og tåler litt kjøkkenvarme. Så du må være litt ufølsom på et vis, men samtidig kommer du ikke til topps hvis du ikke har sosiale antenner, sier Melby som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Hillary Clinton har en imponerende CV. I tillegg til å ha vært førstedame i Det hvite hus i åtte år, har hun en fortid som tidligere senator og presidentkandidat, samt tjenestegjorde hun som Barack Obamas utenriksminister i flere år.

Hillary som president
Selv om hun ikke har lansert noe kandidatur i demokratenes nominasjonsvalg i 2016, så er det liten tvil om at mange forventer at hun skal gjøre et forsøk på presidentvalget om tre år.

- Det er voldsom mye aktivitet rundt sentrale personer i amerikansk politikk, og blant dem som sitter på penger og finanser. Så det er en mobilisering og en oppbygging av et organisasjonsapparat som skal stå klart når hun eventuelt kommer med en offisiell beslutning, sier Melby.

- Hun er en megafavoritt til å vinne nominasjonen. Og noen sier hun er favoritt til å vinne presidentvalget også, sier Melby.

- Dette er omtrent samme situasjon som i 2008, da mange mente det var høyst sannsynlig at hun ville vinne nominasjonen og etterfølge George W. Bush. Men nå vet vi at det ikke gikk sånn.

- Ingen fordel
Han sier det ikke nødvendigvis er en fordel å ha stempel som storfavoritt.

- Hvis alle ser henne som sannsynlig vinner, så skaper det enorme forventninger som det skal lite til for å sette spørsmålstegn ved. Noen reiser spørsmål om hun har et politisk budskap som vil slå an i 2016-valget eller om hun vil forsøke å vinne på personen Hillary Clinton.

- Obama hadde et tidsriktig budskap i 2008 om å forandre Washington, og det slo an. Men nå gikk det ikke helt sånn, sier Melby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere