RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Monstermaster er betydelig overdrevet

Foto: Kristoffer Nyborg (AUF)
Sist oppdatert:
- Mastene blir ikke så synlige, mener AUF-leder Eskil Pedersen, som sier klart nei til sjøkabler.

Tirsdag klokken 13 presenteres innholdet i rapportene fra de fire utvalgene som har vurdert sjøkabelalternativet i Hardanger.

Men allerede nå er mange lekkasjer ute, blant annet at det vil bli både vanskelig og dyrt å legge kabler i Hardangerfjorden.

Kilder opplyser til VG at sjøkabler vil koste 5 milliarder kroner, 4 milliarder kroner mer enn det vil koste å bygge kraftlinjer.

- Jeg velger inngrep
AUF har nå konkludert i saken, og de mener sjøkabelprosjektet rett og slett blir for dyrt.

- Hvis jeg må velge ett inngrep i naturen, som er bra i et klimaperspektiv, så er jeg villig til å velge det, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Nettavisen.

I sommer ba AUF om en utredning om sjøkabler, og de ønsket utvalgene til Riis-Johansen velkommen.

- Vi mente vi måtte ta oss god tid, og nå har vi tatt oss god tid og har fått konklusjonene delvis, sier Pedersen, og påpeker at han tar forbehold om at han ikke har sett rapportene ennå.

- Men alt tyder på at det å bygge kabler kommer til å ha en del negative konsekvenser, og da mener jeg vi må finne en løsning som er fremtidsrettet. Da tror jeg vi er nødt til å bygge litt master, sier han.

Les også: - Sjøkabler gir økt strømregning
Les også: - Riis-Johansen er skadeskutt

- Frykter gasskraftverk
AUF-lederen frykter at den høye kostnaden med sjøkabler vil bety at det ikke blir penger igjen til satsingen på fornybar energi - og at det vil øke presset for å bygge gasskraftverk i Bergen.

- Hvis disse utredningene viser at det blir veldig mye dyrere å bygge sjøkabel, og det ser det ut til at det blir i tillegg til at det vil ta veldig mye lenger tid, så kan det føre til at fornybarprosjektet ikke blir bygd, sier Pedersen.

- Det kan også føre til at det tar så lang tid å bygge sjøkabler at presset på å bygge kraftverk i Bergen øker, og det er også veldig negativt, sier AUF-lederen.

Han viser til at det allerede i fjor sommer var noen som foreslo at vi i stedet for kraftlinjer burde bygge kraftverk.

- Og det er ikke jeg villig til å gamble på, for det er en katastrofe for miljøet, sier Pedersen til Nettavisen.

- Det blir ikke så synlig
Pedersen beskriver debatten fra i fjor sommer som overdrevet og lite nyansert.

- Debatten var utrolig lite nyansert, og siden da er den blitt mer nyansert. I fjor sommer var flertallet mot å bygge master, nå er flertallet for, sier han.

Den unge politikeren mener mastene ikke blir så synlige som enkelte skal ha det til.

- Begrepet monstermaster er nok betydelig overdrevet. Det er jo egentlig få områder dette kommer til å bli så veldig synlig, sier Pedersen.

Selv han vektlegger at han ikke ønsker kraftlinjene, men..

- Det er ingen som ønsker å bygge de mastene. Jeg har heller ikke lyst til å bygge de mastene, men det må man nesten akseptere hvis man skal ha både strømforsyning overalt og nå målet om fornybar energi. Hvis vi ikke vi bygger mastene hjelper det ikke med fornybar energi, for da får vi ikke den ut til noen, påpeker han.

- Kan ikke tres nedover hodet
Pedersen mener likevel at man må være åpen for å gjøre endringer i prosjektet.

- Det er klart det er noen nyanser her. Hvis det er områder som har et veldig rikelig biologisk mangfold, hvor dyr og plantearter kan stå i fare om man bygger i disse områdene, må vi prøve å se om vi kan velge andre traséer, eventuelt om det kan være riktig på deler av strekningen å bygge kabler, sier han.

Han synes det er bra at folk har engasjerert seg i utbyggingen.

- Det er også bra at regjeringen har tatt seg så god tid, og det skulle bare mangle. Det er kanskje noe man kan lære til fremtidens store utbygginger, at det nytter ikke å tre det nedover hodene på folk. Så jeg forventer at regjeringen kommer til å ha en god dialog med kommunene fremover, for de fortjener å bli hørt de også, sier Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere