RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mordbrannforsøk mot norsk dommer

Foto: Christian E. Bergheim (H-A.no)
Sist oppdatert:
Dersom brannen i huset til dommer Ola P. Svor er påsatt, er det trolig første gang i norgeshistorien at noe slikt skjer.

HAMAR (H-A.no): Boligbrannen i Hamar som politiet mistenker er påsatt, rammet sorenskriver Ola P. Svor. Han er dommer og leder for tingretten i Hamar.

Det er grunnen til at politiet tar saken ekstra alvorlig og setter store ressurser inn i jakten på en mulig ildspåsetter.

Til alt hell kom verken Svor eller andre i hans familie fysisk til skade i brannen ved firetiden natt til mandag.

Svor er til daglig sorenskriver ved Hedmarken tingrett, en stilling han har hatt i mange år.

Setter brannen i sammenheng med jobb

Gjennom den jobben har Svor vært med på en lang rekke domfellelser i kriminalsaker, men han har også ansvar for sivile saker; alt fra barnevernsaker til søksmål og nabokrangler.

Politiet utelukker nå ikke at brannen kan ha en sammenheng med hans stilling.

Torsdag ettermiddag var HA i kontakt med Svor, men han ønsker ikke å uttale seg om saken.

- Jeg kommer til å holde meg lavt i terrenget en stund framover, sier han til H-A.no.

Trolig unikt i Norge

Domstoladministrasjonen vet ikke om en eneste dommer som har blitt utsatt for mordbrannforsøk i Norge.

– Dersom det viser seg at brannen er påsatt, er vi ikke kjent med slike saker tidligere.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør i Domstoladministrasjonen, Erling Moe.

Moe sier at norske dommere fra tid til annen opplever trusler, men vil ikke gå i detalj når vi spør om hvor alvorlige disse truslene har vært, sammenlignet med den mulige brannstiftelsen i Hamar.

Moe sier at det er politiets oppgave å sørge for dommernes sikkerhet i etterkant av slike trusler, men legger til at Domstoladministrasjonen tilbyr utsatte dommere og deres familier støtte og oppfølging for å bearbeide trusler.

– Vi er svært opptatt av å ivareta sikkerheten til de ansatte i domstolene, avslutter han.

Ble truet

29. juni skrev HA om hvordan en mann i 30-årene fra distriktet ble varetektsfengslet for grove trusler

mot både Svor og to andre dommere ved Hedmarken tingrett. Truslene ble ikke bare rettet mot Svor, men også mot hans familie.

Politiet låser ikke sin etterforskning av saken inn mot mannen som er siktet for disse truslene.

Han sitter fengslet, og politiet utelukker ikke at truslene kan komme fra personer med en helt annen agenda.

Leter etter motiv

Politiet leter nå etter personer som kan ha et motiv for å ville ramme sorenskriveren med en brann. Det arbeidet vil trolig bli intensivert i den fasen etterforskningen nå er i.

– At den kan være påsatt er en hypotese vi har. Vi jobber for å enten få den bekreftet eller avkreftet, sier fungerende politimester Rolf Thoresen til HA.

Ressursbruken Hamar-politiet nå har satt inn, er en god indikator på at boligbrannen i Borchgrevinks gate i Hamar natt til mandag kan være en boligbrann som følge av en kriminell handling. Et rundskriv der politiet innstendig ber om hjelp og tips om brannen, er delt ut til mange husstander på Ajer, i seg selv et noe uvanlig skritt.

Midt i ferieavviklingen har politiet mobilisert alt tilgjengelig mannskap for rundspørringer og andre etterforskingsskritt. Tre kriminalteknikere, både fra Hedmark politidistrikt og fra Kripos, jobbet også i går i branntomta.

Tekniske spor

HA har grunn til å tro at det er konkrete tekniske funn som gjør at politiet mistenker at brannen kan være påsatt. Rolf Thoresen ønsket i går kveld ikke å kommentere dette. Naboer har fortalt at brannen startet i garasjeområdet, og krimteknikerne har brukt en del tid på en utbrent personbil for å se om brannen kunne ha en teknisk årsak, eller på en annen måte knyttes til denne bilen.

LETER ETTER VÆSKE?

Det virker som om etterforskingen for alvor skjøt fart etter at Kripos brukte en brannhund ved det utbrente huset. Fungerende politimester Rolf Thoresen i Hedmark politidistrikt bekreftet overfor HA i går at politiet har brukt hund som er spesialtrent på å lete opp spor etter brennbar væske.

Han ville i går kveld ikke si om hunden fant spor av opptenningsvæske. Huset var sikret med alarm, og ifølge HAs opplysninger er denne utløst. Omstendighetene rundt denne alarmen er en del av politiets etterforsking.

DRAPSTRUET

Først ble familien drapstruet. Mandag morgen klokka 04.15 ble huset totalskadd i brann.

Huseieren var på ferie da det begynte å brenne, men to jenter lå og sov i huset. Takket være heltemodig innsats fra naboer, fikk de vekket dem og reddet dem ut før den eksplosive brannen la huset i ruiner.

LES OGSÅ:Takker heltemodige naboer

SE VIDEO:Kraftig brann

For en måneds tid siden fikk huseieren en tekstmelding der avsenderen skrev at: «jeg skal skade deg og familien din i framtiden».

Politiet ble varslet om dette, og sporet SMS'en til en mann i 30-årene fra Stange. Han er tidligere straffedømt seks ganger for alvorlige trusler mot en rekke personer. Politiet har nå fengslet den personen de mener står bak truslene.

- Det er korrekt at denne personen satt i fengsel da det brant mandag morgen, men det kan jo ikke utelukkes at andre kan stå bak. Han har jo tidligere sagt at gjør ting på oppdrag for andre, sier Rolf Thoresen til h-a.no.

- Dere jobber altså ut fra en teori om at det kan være en årsaksammenheng mellom truslene og at det brant mandag morgen?

- Når det tidligere er framsatt trusler om drap mot en huseier der huset brenner er det helt naturlig at vi sjekker slike ting grundig. -

- Er mannen som nå sitter fengslet avhørt i forbindelse med brannen?

- Ikke ennå, men det vil bli gjort.

Naboer skal ha fortalt at de mente brannen startet ved garasjen. Det er med bakgrunn i disse opplysningene at Kripos nå er på plass i Hamar.

Denne saken er levert av H-A.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere