- Moren har besvimt på flyet, og babyen gråter

En mor og hennes to barn som er født i Norge, jente på fire (bildet) og baby på seks måneder, ble mandag tvangssendt fra Norge til Afghanistan.

En mor og hennes to barn som er født i Norge, jente på fire (bildet) og baby på seks måneder, ble mandag tvangssendt fra Norge til Afghanistan. Foto: Privat/Scanpix (fotomontasje)

Småbarnsmor besvimte på Norwegian-fly under tvangsretur til Afghanistan. Hennes to barn er født i Norge.

12.02.15 17:23

Samtidig som at justisminister Anders Anundsen (Frp) blir hardt presset i asylbarn-saken, blir stadig flere asylbarn som er født i Norge, tvangssendt til foreldrenes opprinnelsesland.

Nettavisen har fått opplyst fra kilder at hele syv asylbarn er blitt tvangssendt til det konfliktherjede Afghanistan bare de to siste ukene.

To av barna, en jente på fire år og en babyjente på seks måneder som er født i Norge, ble tvangssendt ut alene med moren på mandag. Familien ble sendt med et Norwegian-fly til Dubai, og ble sendt videre med FlyDubai til Kabul.

Moren skal ha vært helt fortvilet over situasjonen, og besvimte i løpet av flyturen.

- Moren har besvimt!
Advokatfullmektig Ilham Hassan hadde bekjente om bord på samme fly som var vitne til opptrinnet. Hun fikk følgende Facebook-meldinger fra passasjerene om bord:

«På et Norwegian-fly fra Oslo til Dubai sitter det en liten afghansk familie bestående av en mor med to småbarn (cirka 2 mnd og 2 år). Før take-off var moren helt utrøstelig, hun skrek at hun ikke vil til Kabul. Hun er ledsaget av to kvinner, to menn og en tolk. Men moren har innsett at kampen er tapt, Nå sitter hun og gråter,» lyder første Facebook-melding.

Deretter følger flere oppdateringer.

Oppdatering: «Moren har besvimt og barna gråter!»

Oppdatering: «Det lille barnet gråter og moren er fortsatt bevisstløs.»

- Da moren besvimte, ble eldstedatteren sittende sammen med andre passasjerer på flyet store deler av turen. Babyen på to måneder ble så vidt jeg vet ledsaget av politiet. Babyen gråt masse mens moren var bevisstløs, sier Ilham Hassan til Nettavisen.

(Rettelse: Babyen er ifølge NOAS seks måneder gammel).

Advokatfullmektig Ilham Hassan Foto: Hestenes & Dramer & Co.

Barnefaren flyktet
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er godt kjent med familien som ble sendt ut av Norge på mandag.

- Dette er en familie med to barn på fire år og seks måneder. Moren er opprinnelig fra Kabul, men flyttet til Iran i 1999 da hun var 13. Det er en del afghanske flyktninger i Iran. Vi forsøkte å stanse utsendelsen, men de ble sendt ut veldig fort, sier rådgiver i NOAS, Kaija Skaare Lier, til Nettavisen.

Da Politiets utlendingsenhet (PU) møtte opp hos familien mandag, flyktet familiefaren mens resten av familien pakket tingene sine.

- Da politiet pågrep dem, og mannen forsvant, ble saken helt annerledes ettersom moren ble sendt alene med barna til Kabul.

- Det er ikke noe heldig at familien blir splittet på denne måten, sier Skaare Lier.

Det er nå uvisst hvor faren befinner seg.

- Strider med FNs retningslinjer
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) stiller strenge krav til nettverk for asylsøkere som har blitt hjemsendt etter asylavslag. Det innebærer en forutsetning om at familien får en meningsfull støtte fra en relativ nær krets av mennesker der de blir tvangssendt, ifølge UNHCRs retningslinjer for beskyttelse av afghanske asylsøkere.

NOAS hevder småbarnsmorens nettverk ikke er kartlagt tilstrekkelig av Utlendingsnemnda (UNE) som har ansvaret for å avgjøre om returen vil være trygg.


- Etter det vi har forstått har ikke mor noe nær familie i Kabul, sier Skaare Lier.

- Vi har fått beskjed fra UNE om at politiet hadde fått kontakt med mannlige slektninger av mor som skulle møte dem på flyplassen i Kabul. Men de hadde ikke noe informasjon om disse slektningenes relasjon til mor eller om de i det hele tatt kan stille opp for familien, sier Skaare Lier.

- Blitt betydelig verre i Afghanistan
Hun tviler på at småbarnsfamilien har noen særlig lys framtid i vente i Kabul.

- Det er blitt rapportert både fra FN og Landinfo at situasjonen i Afghanistan, og særlig i Kabul, har blitt betydelig verre de siste årene. Jentebarn er en særlig utsatt gruppe. Det kan tenkes at det er illusorisk at barna kommer til å gå på skole, da det er svært mange barn, særlig jenter, som ikke får gått på skole i Afghanistan. Det er mange internt fordrevne i Afghanistan, sier Skaare Lier.

Verken UDI eller UNE uttaler seg om enkelttilfeller til media.

Redd Barna er sterkt kritisk til at asylbarn returneres til Afghanistan.

- Det er kritikkverdig at man overhodet returnerer barn til et så konfliktfylt område som Afghanistan. Det er grunner til at dette ikke har blitt gjort på flere år, sier Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram, i en uttalelse til Nettavisen tidligere denne uken.

110 barn returnert
Mer enn 110 mindreårige asylsøkere ble returnert til Afghanistan i 2014. Familiereturen ble intensivert fra august og utover høsten, skriver Vårt Land.

Allerede i sommer sendte Utlendingsdirektoratet (UDI) en advarsel til Justisdepartementet om å returnere asylbarn til Afghanistan, melder avisen.

«Den humanitære situasjonen for internflyktninger i Afghanistan har blitt forverret», skrev UDI, ifølge Vårt Land.

«Retur av barn til en slik situasjon vil være humanitært utilrådelig».

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.