- Moren sa datteren var fæl på alle måter

Akton Svein Holden (t.h.) sammen med forsvarerene Steffen Brandstad og Harald Stabell i Nedre Romerike Tingrett.

Akton Svein Holden (t.h.) sammen med forsvarerene Steffen Brandstad og Harald Stabell i Nedre Romerike Tingrett. Foto: Poppe, Cornelius (Cornelius Poppe)

Mannen som er dømt til 15 års fengsel i Alvdal-saken, vitnet mot sin tidligere samboer.

14.03.13 18:35

Moren skal ha snakket svært negativt om sin eldste datter. Hun skal også ha fortalt at datteren var blitt slått av sin tidligere stefar.

Det kom fram da 66-åringen, som er dømt til 15 års fengsel i Alvdal-saken, vitnet i overgrepssaken mot sin tidligere samboer i Nedre Romerike tingrett torsdag. Også den 48 år gamle kvinnen fikk 15 års fengsel Alvdal-saken. Nå sitter hun igjen i retten, tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot den eldste datteren mens de bodde på Gjerdrum.

– Voldelig
Stefaren til den nå 27 år gamle datteren er tiltalt for å ha stått for en betydelig del av voldsutøvelsen og overgrepene. I retten torsdag fortalte 66-åringen at moren hadde fortalt ham at den tidligere stefaren var «veldig voldelig» mot jenta.

– Hun fortalte at han slo henne og kastet henne veggimellom, men jeg kan ikke huske at hun fortalte om seksuelle overgrep, fortalte 66-åringen da han ble utspurt av aktor Svein Holden.

66-åringen bodde sammen med jentas mor i fire år i Alvdal. Den eldste datteren bodde da i forskjellige fosterhjem i Gjerdrum.

– Hun fortalte meg i negative vendinger om datteren. Sa at hun var fæl på alle måter, fortalte 66-åringen.

Isfront
Han hadde lite godt å si om sin tidligere samboer, som satt bare et par meter fra ham i rettslokalet.

66-åringen fortalte blant annet at hun hadde foreslått at han hentet den eldste datteren, plasserte henne i en lydtett kjeller og misbrukte henne.

– Jeg tror hun kunne tenke seg at jeg fikk barn med henne, fortalte han.

Han fortalte også at ekssamboeren tente seksuelt på små barn.

Samtidig sa han at det var vanskelig å vite hva som var sant og ikke når ekssamboeren snakket.

– Hun var veldig vulgær, men det var vanskelig å forstå hva hun mente og hva som var fri fantasi, sa han.

66-åringen jobber nå for å få sin sak gjenopptatt, fordi han mener han er uskyldig dømt for flere forhold.

Forvaring
Begge de to som sitter på tiltalebenken i Nedre Romerike tingrett, nekter straffskyld. De er tiltalt for grov voldsutøvelse og gjentatte seksuelle overgrep som skal ha skjedd mellom 1990 og 1998, det vil si fra jenta var rundt fem år gammel.

Tiltalen er i stor grad basert på fornærmedes forklaring til politiet. Det finnes ingen tekniske bevis eller bildebevis, slik det gjorde i Alvdal-saken.

Vitneførselen i rettssaken ble avsluttet torsdag. Da gikk også aktor Svein Holden gjennom dokumentasjonen i saken. Den viser omfattende kontakt mellom mor og barnevernet i Gjerdrum, uten at det førte til noe.

Gjerdrum kommune har innrømmet grove feil i barnevernets behandling av saken, og 27-åringen fikk i februar nesten 1,9 millioner kroner i erstatning av kommunen.

Mandag starter prosedyrene i rettssaken i Lillestrøm. Aktor har varslet at han vil legge ned påstand om at den 48 år gamle kvinnen dømmes til forvaring i 17 år med en minstetid på ti år. Hun kan dermed bli den første kvinnene i Norge som får forvaring i en sedelighetssak. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.