RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mot krakk i boligmarkedet

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det kan gå mot krakk etter irsk modell dersom ikke norske politikere foretar seg noe, mener tenketanken Manifest Analyse.

Tenketanken Manifest Analyse sammenligner Irlands boligboble med det norske boligmarkedet og advarer mot at boblen vil sprekke dersom politikerne ikke foretar seg noe.

- Man ser aldri en boble før den sprekker. Hvis politikerne ikke gjør noe med dagens boligsituasjon, kan dette komme til å bli et stort problem i Norge, sier økonom Ebba Boye i Manifest Analyse til Klassekampen.

LES OGSÅ: Nordmenn har rekordhøy gjeld

I en ny rapport sammenligner tenketanken boligboblen i Irland i 2007 med dagens situasjon i det norske eiendomsmarkedet, med priser som skyter i været etter 20 år med kontinuerlig vekst.

Sprakk etter 15 år
I Irland sprakk boligboblen etter at prisene hadde steget i 15 år på rad.

- Den største faren er at prisveksten ikke følger inntektsveksten. Da tvinges folk til å låne mer, og den norske husholdningsgjelden er på et rekordhøyt nivå med et gjennomsnitt på 212 prosent av inntekten, sier Terje Solberg, som har skrevet rapporten.

I Manifest Analyse mener man at ensidig satsing på boligbygging ikke vil stanse veksten i et overpriset boligmarked.

Må bremse utviklingen
Isteden må målet være å gjøre det mindre lønnsomt å gjøre bolig som et investeringsobjekt.

- En bolig skal først og fremst være et hjem. Derfor må man bruke politiske midler som gjør det mindre attraktivt for spekulanter, sier Boye og sier man må fjerne forventningen om at prisen på en bolig alltid vil stige.

Virkemidler regjeringen ifølge Manifest Analyse bør bruke, er fjerning av rentefradraget for boliger, ulike former for boligskatt og at stat og kommune sitter med regien når boliger bygges.

Ned 53 prosent
Ifølge Global Property Guide falt boligprisene i Irland med 15,2 prosent fra mai 2011 til mai 2012. Siden toppen i 2007 har prisene falt 53 prosent.

I Norge har boligprisene steget 25 prosent i samme periode.

(©NTB/Nettavisen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere