- Motstanderen er skadeskutt

Stefan Löfvens dager som svensk statsminister kan snart være talte.

Stefan Löfvens dager som svensk statsminister kan snart være talte. Foto: Tt News Agency (Reuters)

Risikerer at Sverigedemokraterna blir enda større etter et eventuelt nyvalg. Følg budsjettdebatten direkte.

03.12.14 13:14

Sverigedemokraterna (SD) gjorde det tirsdag klart at partiet ikke vil støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

Et forsøk på å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene i Alliansen lyktes ikke, og Löfvens regjering får dermed ikke flertall for sitt budsjettforslag i Riksdagen.

SISTE: Socialdemokraterna kommer ikke til å sende budsjettforslaget tilbake til finanskomiteen. Dermed blir det avstemning i den svenske Riksdagen onsdag klokka 16.

Dermed er det knyttet stor spenning til hva som vil skje etter dagens budsjettdebatt i Riksdagen.

- Stefan Lövfen må bestemme seg for å ta nyvalg eller om å samarbeide med Alliansen. Det er de to hovedalternativene, sier Oslo-korrespondent for Dagens Nyheter og Svenske nyheter, Björn Lindahl, til Nettavisen.

Debatten om neste års statsbudsjett ble innledet i Riksdagen i Stockholm klokka 9 onsdag. Først i ettermiddag starter avstemningen, som kan ende med at regjeringen blir felt og nyvalg.

Nyvalg eller trekke seg
Löfven selv har sagt at han står overfor tre valg: Ett alternativ er å innføre nye budsjettforhandlinger senere, et annet alternativ er å gå av og et tredje alternativ er å skrive ut nyvalg i desember.

- Hvis han satser på nyvalg, har han en fordel av at Moderaterna ikke har noen partileder som har tiltrådt ennå. Og da er hovedmotstanderen skadeskutt. Men risikoen er da at Sverigedemokraterna blir enda sterkere, og Sverige trenger et budsjett i en eller annen form, og på en eller annen måte må man få budsjettet gjennom, sier Lindahl.

- Lövfen kan velge å gå av og la Alliansen ta over, eller svelge det Alliansen har av forslag i budsjettet. Da vil han trekke tilbake budsjettet, og det blir ny forhandlinger.

Tror på samarbeid
Selv om budsjettet skulle nedstemmes i Riksdagen, tror Lindahl at Alliansen og De rødgrønne vil til slutt bli enige om et felles budsjett.

- Stefan Lövfen er en pragmatiker, så han vil vel gi etter på noen punkter og få sin politikk gjennom på andre områder. Men han må ha nok til å overleve som statsminister. Han kan ikke selge ut alt, sier han.

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.

- Felle enhver regjering
Löfven advarer om at det snart kan komme til på skje igjen, siden SD lover å «felle enhver regjering som velger å føre en politikk som gir økt innvandring og gir Miljöpartiet avgjørende innflytelse over svensk migrasjonspolitikk».

- SDs beskjed tyder ikke bare på at de akter å stemme ned denne regjeringen, men enhver regjering som ikke danser etter deres pipe, sier Löfven.

Lindahl sier det pågår et høyt spill om å vinne fram i mediene.

- Dette handler veldig mye om hvem som skal vinne mediespillet. Nå fikk Sverigedemokraterna en halvtime til å snakke med sine velgere i går. Men den fungerende partilederen var ikke den mest karismatiske, men de fikk i hvert fall sin plass i solen, og fikk si at de vil kaste enhver regjering som vil øke innvandringen, sier Lindahl.

Avviste invitasjon
Selv om de borgerlige partiene i Alliansen, i likhet med de rødgrønne vegrer seg for å samarbeide med SD, avviste de tirsdag kveld bestemt et tilbud om budsjettforlik fra regjeringspartiene.

- Jeg syns vi skal gå til avstemning og la Stefan Löfven få rive av dette plasteret selv, sier Folkpartiets leder Jan Björklund.

Kristdemokraternas leder Göran Hägglund tviler på om Löfven vil sende budsjettet tilbake til finanskomiteen i Riksdagen og forsøkte å forhandle om et budsjettforlik.

- Det er ikke vår oppgave å redde Stefan Löfven, sier Hägglund.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.