RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- MS «Thorbjørn» var en trussel mot oppdraget

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Anders Behring Breivik trodde MS «Thorbjørn» plukket opp de mange svømmende i vannet utenfor Utøya.

Opplysninger fra blant annet avhør av Anders Behring Breivik, viser at ferga MS «Thorbjørn» var i sjøen mellom Utøya og fastlandet lenge etter at folk begynte å svømme over Tyrifjorden.

Dette bekreftes av drapsmannen selv.

I et avhør forteller Breivik hvordan han skjøt mot MS «Thorbjørn» fordi han trodde at ferga plukket opp de mange svømmende som var i vannet i nærheten av båten.

Kapteinen: - Var ikke redd
Tidligere har blant andre matros Johannes Giske Dalen fortalt hvordan han og flere andre flyktet fra Utøya i MS «Thorbjørn».

De lå på gulvet i båten og så ikke hva som skjedde på øya.

De turde ikke å kjøre til landsiden av frykt for at flere «politi» skulle komme, men istedenfor kjørte de nordover.

Les: Flyktet i AUF-fergen
Les: - Kulene ville neppe gått gjennom skroget

Før ferga begynte å kjøre nordover lå den stille utenfor Utøya en periode.

Kapteinen forteller i politiavhør at han ønsket å kjøre tilbake mot øya for å plukke opp svømmende.

Han forteller at han ikke var redd for Breiviks skudd fordi «båten har tykke stålplater i skorget, det er en gammel militærbåt» sa han i avhør

Andre på båten sa imidlertid at politiet hadde bedt dem reise derfra, og at kapteinen derfor ikke skulle kjøre tilbake mot Utøya.

Det var en direkte trussel mot oppdraget fordi de reddet de som svømte

- Skjøt mot MS Thorbjørn
Mens dette pågikk så både Breivik og andre vitner hvordan MS «Thorbjørn» lå stille med baugen pekende mot øya samtidig som folk svømte over fra Utøya til fastlandet.

Breivik selv forteller følgende:

«Det var i hvert fall 50 personer som var kommet veldig langt, kanskje halvveis, og han begynte å fyre av mot dem. Mange av dem dukket under for å unngå ild, og så opp igjen. På det tidspunktet så han «Thorbjørn» som kjørte mot ham. Han kunne ikke bedømme om den kjørte mot ham eller om den reddet folk», står det i avhøret av Breivik.

«Det var en direkte trussel mot oppdraget fordi de reddet de som svømte, så jeg prøvde å treffe to individer på båten», sier Breivik til politiet.

Breivik forteller videre hvordan han siktet mellom «lemmen som gikk ned» og siden av båten for å treffe to skygger han så på båten.

«Drev med strømmen»
Breivik anslår at dette var cirka midt i hans drapsferd over øya. Skytingen startet cirka klokken 17.15, og Brevik ble pågrepet cirka klokken 18.30.

Akkurat når Breivik var tilbake ved kaia og skjøt mot MS «Thorbjørn», er usikkert.

Det som likevel synes sikkert er at MS «Thorbjørn» drev utenfor Utøya en stund før den satte kursen mot Bråtan 2,5 kilometer nord for Utøya. En av AUF-erne på Utøya sier i avhør: «...ble han oppmerksom på MS «Thorbjørn» som drev med strømmen mellom Utøya og fastlandet. Det så ut som den kjørte uten motorkraft. Den drev langs land på landsiden svært sakte».

I denne perioden svømte folk ved MS «Thorbjørn» uten å bli plukket opp.

- Da så de at båten Thorbjørn la fra kai
En jente forteller i politiavhør at hun og flere andre var midt i fjorden, da MS «Thorbjørn» la fra kai på Utøya.

En annen jente forteller at hun og andre svømte mot land fra Stoltenberget, og møtte ferga da de hadde kommet halvveis over fjorden.

Fulgte etter «Thorbjørn»
Et vitne, som fulgte tragedien fra fergekaia på landsiden, forteller hvordan ambulanser allerede var på plass og tok hånd om AUF-ere da MS «Thorbjørn» kjørte vekk fra området mellom Utøya og fastlandet.

«Den kjørte ikke rett tilbake mot kaia, men begynte å kjøre oppover, mot Hønefoss. De bestemte seg da for å kjøre etter på land for å se hvor den skulle. Båten forsvant utenfor synsvidde en periode. Vitnet og de andre fortsatte å kjøre og traff etter kort tid på en oppsamling av ambulanser. Her så de også mange fra Utøya som hadde svømt over. De stoppet for å hjelpe til», står det i politirapporten.

Ferga ble satt inn i redningsarbeidet etter at politiet kom til Utøya og Breivik var pågrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere