RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mubarak bør fortsette inntil videre

En egyptsik mann ber til høyere makter ved Tahrir-plassen lørdag.
En egyptsik mann ber til høyere makter ved Tahrir-plassen lørdag. Foto: Ahmed Ali (AP)
Sist oppdatert:
Amerikanerne mener Mubarak bør fortsette for å føre demokratiseringsarbeidet videre.

Lørdag ble både dramatisk og forvirrende for de mange demonstrantene i Egypt. Etter fredagens fredelig demonstrasjon er soldater med stridsvogner igjen på plass ved Frigjøringsplassen i Kairo, denne gangen tok noen av dem oppstilling med våpenløpene pekende inn mot plassen.

Dette vakte oppsikt, siden det så langt ikke har vært alvorlige konfrontasjoner mellom hæren og Mubarak-motstanderne siden opptøyene startet.

- Kommer ikke til å åpne ild
«De kommer ikke til å åpne ild, men det er et skremmende bilde», sa Al Jazeeras webprodusent ifølge nyhetskanalen.

Ved 14-tiden norsk tid dannet demonstrantene en menneskelig mur for å hindre den egyptiske hærens stridsvogner i å rulle inn på Frigjøringsplassen, meldte CNN. Dette var det første tegnet på en spent situasjon mellom demonstranter og det egyptiske militæret siden opptøyene brøt ut, men situasjonen løste seg etter kort tid.

Det brøt ut jubel blant demonstrantene da egyptisk tv meldte at president Hosni Mubarak gikk av som partileder. Dette viste seg senere å ikke stemme og protestene fortsatte med uforminsket styrker på Tahrir-plassen.

Flere av regjeringstoppene gikk av lørdag ettermiddag. Blant disse var Mubaraks egen sønn, Gamal Mubarak.

Obamas spesialutsending for Egypt Frank Wisner sa i en uttalelse lørdag kveld at han mener President Mubaraks fortsatte lederskap er avgjørende. Det er ifølge Wisner en sjanse for Mubarak å sikre sitt eget ettermæle.

Her er noen av hendelsene lørdag kveld:

20.51. BBC's korrespondent Helena Merriman rapporterer at hun har sett to imamer fra myndighetene i nærheten av Tahrir-plassen. De sier de i mange år har levd med sensur på det de sier i moskeen, men at de nå endelig kan snakke fritt og ytringsfrihet.

19.12. Tusenvis av demonstranter er nå samlet på Tahrir-plassen, ifølge Al Jazeera.

19.02. Den amerikanske presidenten Barack Obama og den amerikanske administrasjonen mener ifølge BBC at Mubarak bør fortsette i stillingen for å føre demokratiseringsarbeidet videre. Samtidig fortsetter demonstrantene å trosse portforbudet i Kairo.

18.39. TV-kanalen Al Arabiya trekker opplysningene om at president Hosni Mubarak går av som leder i det egyptiske regjeringspartiet.

Tidligere i kveld meldte egyptisk tv at President Hosni Mubarak går av som leder i det egyptiske regjeringspartiet. Dette viste seg ikke å stemme.

Dette skjedde tidligere lørdag: Uroen i Egypt - dag 12.

Nyhetskanaler som sender direkte fra Kairo

Al Jazeeras liveblogg 5. februar

BBC: Liveblogg om Egypt

The Daily News Egypt på Twitter

- Klare innrømmelser
Det nye lederskapet i regjeringspartiet er Hossam Badrawi, Mohamed Ragab, Mohammed Abdallah og Magid Sharbini, ifølge BBC.

- Dette er jo klare innrømmelser fra presidentens side. Dette er nok et forsøk på komme opposisjonen i Egypt i møte og et forsøk på å roe stemningen sier professor Unni Wikan ved universitetet i Oslo til Nettavisen før Al Arabiya meldte at han ikke trakk seg allikevel.

- Avhengig av støtte
Mubaraks egen sønn Gamal Mubarak gikk tidligere lørdag av som generalsekretær. Egypt får vesentlig økonomisk støtte fra USA og dette kan ifølge Wikan blitt brukt som pressmiddel de siste dagene.

- Amerikanerne kan ha truet med å trekke den økonomiske støtten til landet. Egypt er avhengig av denne støtten, fortsatte hun.

Demonstrantene krever fremdeles at Mubarak skal gå av som president, og heller ikke Wikan tror demonstrantene gir seg så lett.

- Regimet håper dette kan roe gemyttene, men jeg tror ikke demonstrantene gir seg før Mubarak også trekker seg som president, forklarte hun.

Tidligere i dag viste en video fra Al Jazeera hvordan militæret fjernet en utbrent politibil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere