RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mubarak har dratt fra Kairo

Foto: Afp
Sist oppdatert:
Presidenten har reist til Sharm el-Sheikh.

- President Hosni Mubarak skal ha dratt fra Kairo til Sharm el-Sheikh, meldte Al Arabiya i en ubekreftet melding fredag formiddag. Han skal ha dratt sammen med stabsjef i for forsvaret, general Sami Anan. Det er ikke klart hva som er grunnen til dette.

En vestlig offisiell tjenestemann har også fått opplyst at Mubarak skal ha tatt med familien sin og reist til Sharm el-Sheikh. Dette ble også bekreftet av en talsperson fra regjeringspartiet fredag ettermiddag.

Presidenten skal ifølge noen kilder ha reist allerede torsdag kveld, kort tid etter at han holdt sin TV-tale.

Det hersket stor forvirring tidligere fredag om hvor Mubarak skal ha reist. Noen kilder meldte at han har reist til Dubai, mens andre meldte Sharm el-Sheikh.

Samtidig er store folkemengder samlet på Tahrir Square fredag formiddag. Det befinner seg også tusenvis av demonstranter i byene Mahala, Tanta, Alexandria, Ismailia og Suez. Demonstrantene roper «Mubarak må gå», melder Al Jazeera.

Vil beskytte
Det har fredag formiddag blitt avholdt et møte i forsvarets øverste råd.

I en uttalelse etter møtet kommer det frem at de militære styrkene vil beskytte folket og gjennomføre endringer av grunnloven på en bra måte fram til Egypt blir et demokratisk land, melder Al Jazeera. De vil også avslutte unntakstilstanden i landet og lover ett fritt og rettferdig presidentvalg. Millitæret uttaler også at de støtter at presiden Mubarak har gitt fullmakter til visepresident Omar Suleiman.

«Folket og hæren - hånd i hånd»
Folkemengden som er samlet på Tahrir Square fredag formiddag roper:«Folket og hæren hånd i hånd», melder Noen tusen demonstranter har samlet seg i byen Alexandria. Mengden forventes å øke etter fredagsbønnen.

Folk er i harnisk etter at president Hosni Mubarak likevel ikke trakk seg som president torsdag, noe som var forventet.

Torsdag kveld holdt han en 17 minutter lang tale, hvor han annonserte at han kommer til å bli sittende til valget i september.

Følg med på det som skjer i Egypt her:

Blir sittende
- Blodet dere har ofret har ikke vært forgjeves. Jeg føler dyp smerte for de familiene som har mistet sine. Jeg er fast bestemt på å følge deres ønsker og deres krav er lovlige, sa presidenten torsdag kveld.

Han sa også at han forberedt på å takle krisen i landet.

- Jeg har en klar visjon og plan på hvordan jeg skal takle krisen, understreker Mubarak.

Se direktebilder fra Kairo her:

Twitret
Etter Mubaraks tale skrev opposisjonsleder Mohamed ElBaradei en Twittermelding: «Egypt vil eksplodere. Redd landet nå».

En demonstrant twitret at «Dette markerer en ny front i vår kamp mot dette illegetime regime».

Overføring av fullmakter
Mubarak sa også i talen sin at han hadde overf overført fullmakter til visepresident Omar Suleiman. President Barack Obama setter spørsmålstegn ved denne overføringen i en erklæring torsdag kveld:

- Det egyptiske folket har blitt fortalt at myndigheten har blitt overført, men det er ikke klart om dette skjer umiddelbart og om den er meningsfull eller tilstrekkelig, sier Obama.

Demonstrasjonene i Egypt har holdt på siden 25. januar.

Fredag morgen har det allerede samlet seg en god del mennesker på Tharirplassen i Kairo. Tv-reportere for statlig fjernsyn i Egypt rapporterer om at de verken har kunne gå inn eller forlate bygningen de jobber i siden i går kveld, melder Al Jazeera.

Se video fra Tharirplassen etter at det ble kjent at Mubarak ikke går av:

Følg med på Al Jazeeras oppdateringer fra Egypt her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere