*Nettavisen* Nyheter.

- Mubarak-tilhengere drepte fem i natt

Foto: YANNIS BEHRAKIS (Reuters)

Mubarak-tilhengere stormet frihetsplassen i natt. Minst 1500 skal være skadd etter gateslagsmålene i Kairo.

03.02.11 10:05

På niende dag av demonstrasjonene kokte det over i Kairos gater da Mubarak-tilhengere og Mubarak-motstandere barket sammen i masseslagsmål på Tahrir-plassen (frihetsplassen) onsdag ettermiddag.

Det offisielle antallet på skadde er i overkant av 600, mens en lege på stedet hevder at hele 1500 mennesker ble skadd i sammenstøtene.

Flere skutt og drept
Kampene mellom de ulike partene fortsatte inn i natten, og tilhengere av den sittende presidenten Hosni Mubarak skal ha skutt og drept fire demonstranter.

Ytterligere 13 personer ble påført skuddskader under dramatikken som utspilte seg i Kairos gater natt til torsdag.

Mubarak-tilhengerne åpnet ild mot demonstranter som hadde slått seg ned på Tahrir-plassen midt i sentrum ved 03-tiden norsk tid, opplyser en lege på stedet til den arabiske TV-kanalen Al Jazeera, melder Reuters.

Egypts helseminister bekrefter imidlertid overfor TV-kanalen Al Jazeera at fem mennesker er blitt drept i løpet av natten, hovedsakelig av steinkasting.

Den sporadiske skytingen fortsatte i to timer, ifølge vitner.

- Det vi så i forgårs var at disse demonstrasjonene forløp rimelig rolig. Det vi nå ser er mer borgerkrigslignende tilstander i Kairo sentrum, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK torsdag morgen.

- Beordret av presidenten
Demonstrantene anklager Mubarak-tilhengerne for å ha blitt betalt og beordret av presidenten til å gjennomføre angrepene onsdag. Noen påstår også at det var politimenn som sto bak angrepene. Politiet ble i forrige uke jaget bort fra gatene i Egypt, og hæren tok over sikkerhetskontrollen.

Hæren forholdt seg nøytral under sammenstøtene i Kairo, men begynte å arrestere de voldelige demonstrantene onsdag kveld og natt til torsdag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon reagerer kraftig på blodbadet i Kairo.

- Ethvert angrep på fredelige demonstranter er forkastelig, og jeg fordømmer det på det sterkeste, sier Ban i en uttalelse.

Støre utelukker ikke at det er Mubarak-tilhengere som har iscenesatt sammenstøtene i Kairo.

- Det kan vi selvsagt ikke utelukke. Det er ikke overraskende at de som støtter Mubarak, at de tar ut i gatene og bruker andre uttrykk når ting er som det er. For nå står kampen om Egypt, sier Støre.

- Fullstendig uakseptabelt
Flere vestlige ledere har også gått ut og fordømt sammenstøtene i Kairo.

- Hvis det viser seg at regimet har på noen som helst måte støttet eller tolerert denne voldeligheten, så vil det være fullstendig uakseptabelt. Scenene vi har vært vitne til er foraktelige, sier Storbritannias statsminister David Cameron i en uttalelse, skriver The Times.

USA truer også med å trekke den årlige bistandsstøtten på 1,5 milliarder dollar.

President Mubarak har styrt Egypt med jernhånd i 30 år, og millioner av egyptere krever at han trekker seg umiddelbart fra makten. Tirsdag denne uken kunngjorde Mubarak at han ikke stiller til gjenvalg til høsten.

Støre sier at de fleste nordmennene har kommet seg ut av Egypt, og at turoperatører jobber på spreng med å få de resterende turistene hjem til Norge innen kort tid. Han oppfordrer nordmenn som fortsatt befinner seg i Egypt, til å ta forholdsregler og forholde seg rolig.

Her er video fra nattens opptøyer:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.