*Nettavisen* Nyheter.

- Mursi og Brorskapet skyld i sitt eget fall

Foto: AMR ABDALLAH DALSH (Reuters)

Etter å ha ventet i over 80 år, kom Det muslimske brorskap til makten i Egypt fjor. Men Brorskapet kan skylde seg selv for å bli kastet ut fra presidentkontoret etter bare ett år, mener analytikere.

Motstanderne av den nå avsatte presidenten Mohamed Mursi anklager ham for å ha sviktet revolusjonen fra 2011 ved å samle all makt på Brorskapets hender og å unnlate å ordne opp i den økonomiske krisen i landet.

Og mens verden diskuterer om det som skjedde i Egypt onsdag faktisk var et militærkupp eller ikke, er mange analytikerne enige om én ting: Mursi og hans islamistiske bevegelse er skyld i sin egen raske undergang.

- Mursi og Brorskapet har ikke klart å gjøre noe riktig det siste året. Egypterne ba om et militærkupp og fikk det, skriver analytikeren Salman Shaikh ved Brookings Doha Center på Twitter.

Feiltakelse
Da opprøret mot daværende president Hosni Mubarak begynte i februar 2011, sto Det muslimske brorskap først på sidelinjen og betraktet det som skjedde. Først flere dager ut i det 18 dager lange opprøret sluttet de seg til revolusjonen.

Mubarak ble til slutt felt, og Mursi ble kandidat for Brorskapets politiske parti Frihets- og rettferdighetspartiet (FJP) i det første, frie valget i Egypt.

Mursi vant valget og brakte dermed bevegelsen til makten for første gang i dens historie. Etter flere tiår med Mubaraks sekulære styre, der Brorskapet tidvis var forbudt, var den islamistiske bevegelsen omsider på maktens tinde. Men det skulle vise seg vanskelig å styre landet.

- Mursis presidentskap var uten tvil en av de største feiltakelsene i Brorskapets historie, sier den amerikanske Midtøsten-eksperten Nathan Brown.

Utvidede fullmakter
Mursi avla presidenteden 30. juni i fjor, og begynte etter det i stadig større grad å befeste sin posisjon.

I november ga han seg selv utvidede fullmakter, noe som førte til stor misnøye blant mange egyptere. Opposisjonsleder og tidligere IAEA-sjef Mohamed ElBaradei anklaget Mursi for å være stadig mer autoritær og kalte ham «en ny farao».

En måned senere ble misnøyen enda større, da Mursi fikk tvunget gjennom en ny og omstridt grunnlov, som var utarbeidet av et utvalg dominert av islamister og boikottet av liberale og kristne.

Splittende, ikke samlende
Men det som fikk begeret til å flyte over for egyptere flest, var at Mursi og hans regjering ikke klarte å være en president for alle egyptere, men tvert imot virket mer og mer splittende. Manglende evne til å ordne opp i de økonomiske problemene og til å kontrollere det mektige militæret, førte til slutt til fallet.

- Mursi og Brorskapet gjorde alle de feil det var mulig å gjøre, sier Nathan Brown.

- De støtet fra seg mulige allierte, ignorerte den stigende misnøyen i folket, var mer opptatt av å befeste sin egen makt enn av å utøve et godt styre, og brukte en retorikk som i beste fall var helt tonedøv og i verste fall var sterkt truende, forklarer Brown.

- Mursi var politisk svak, og han klarte ikke å ta kontroll over det politiske apparatet. Brorskapet var ikke rede til å regjere, blant annet fordi militæret nektet å slippe taket helt, skriver det amerikanske etterretningsselskapet Stratfor.

- Militæret ville ikke godta kaos og fikk til slutt kastet Brorskapet ut av regjeringskontorene, skriver Stratfor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.