*Nettavisen* Nyheter.

- Muslimske politikere mangler moral

Foto: Steve Parsons (Pa Photos)

Britisk konservativ politiker avslørt på valgdagen. «Vil ikke ha flere muslimer i parlamentet.»

06.05.10 19:18

Et høytstående medlem av partiet De konservative, som ledes av David Cameron, sier i et opptak at en bør unngå flere muslimer i det britiske parlamentet fordi muslimske politikere mangler moral og prinsipper.

Den kontroversielle uttalelsen blir slått opp i avisen The Independent samme dag som britene valfarter til valgurene. The Independent har fått tak i opptaket hvor baronesse Sayeeda Warsi ytret den kontroversielle uttalelsen.

- Mangler «asool»
Uttalelsen falt under en middag i Rotherham, som ble holdt til ære for presidenten i det pakistanskkontrollerte Kashmir 2. april. Warsi svarte på en uttalelse til en annen gjest ved middagsbordet som mente flere muslimer bør inn i politikken.

- Han sier vi trenger flere muslimske parlamentarikere, og at vi trenger flere muslimer i House of Lords (Overhuset). Jeg vil faktisk si meg uenig i dette fordi jeg mener en av tingene vi har lært de siste fem årene, er at ikke alle muslimer i politikken har asool, sa Warsi på en blanding av engelsk og urdu.

På urdu kan ordet asool bli oversatt til moral eller prinsipper.

Det var totalt fire muslimske parlamentsmedlemmer under forrige periode. Alle tilhørte Labour. Totalt er det 80 muslimske kandidater som stiller til valg i dag.

- Støtende for alle muslimer
Khalid Mahmood, et parlamentsmedlem fra Labour som håper på å bli gjenvalgt, mener uttalelsen er frastøtende.

- Hun er nestformann for De konservative, og for dem å la henne fortsette med å ytre sånne meninger, er støtende for alle muslimer, sier han til The Independent.

- Hun bør beklage sine uttalelser. Jeg går til valg for en tredje periode, og jeg har jobbet veldig hardt, understreker han.

Saken har ikke blitt slått opp stort i de britiske tabloidavisene. Det kan skyldes at mange av storavisene, deriblant The Sun og The Times, driver kampanjejournalistikk for De konservative.

- Innvandring tonet ned
Dessuten er innvandring et svært betent tema som politikerne ligger langt unna under valginnspurten.

- Innvandring og sånne saker har blitt tonet ned veldig i denne valgkampen, og de store partiene unngår å ta opp dette temaet. Det er nokså typisk at det er The Independent som går for disse sakene. Det er veldig sterke følelser i forhold til innvandring i Storbritannia, men det ligger der og ulmer, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

Les også: - Blir ikke konge, men kanskje kongemaker
Les også: Britisk politiker i flykrasj

En talsperson for De konservative mener uttalelsen er tatt ut av sin kontekst. Talspersonen mener asool bør oversettes til «muslimske prinsipper».

- Hun sa at du ikke skal stemme på en muslimsk parlamentariker på bakgrunn av personens muslimske prinsipper, men at man bør stemme på en parlamentariker på bakgrunn av at de kan representere en valgkrets, uavhengig av etnisk tilhørighet, opplyser De konservative i en uttalelse.

The Independent har imidlertid snakket med flere kilder som hevder at ordet asool ikke bærer noen religiøse konnotasjoner.

- Ingen får rent flertall
De siste meningsmålingene antyder at det blir Hung parliament, som betyr at ingen får rent flertall. Målingene fra Ipsos Mori viser at De konservative havner på 36 prosent, Labour på 29 prosent og Liberaldemokratene på 27 prosent.

Ifølge Sky News tilsvarer dette henholdsvis 279, 261 og 79 seter i Underhuset. Dermed er det ingen av partiene som får det nødvendige flertallet på 326 seter.

- Det er veldig spent og litt avventende situasjon hvor folk går og venter på valgdagsmålingene, sier Mustad som er i Storbritannia og følger valget tett.

Valgdagsmålingene blir offentliggjort først klokken 23.00 norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.