RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

- Myndighetene våre svikter

Sist oppdatert:
NASA-ekspert og klimaforsker kritiserte både egne og norske myndigheters klimapolitikk.

James E. Hansen som er direktør ved NASA Goddard Institute for Space Studies, mottok tirsdag årets Sofiepris for sin forskning på og engasjement rundt klimaendringene.

I takketalen kom han med et tydelig budskap til norske myndigheter og understreket at det haster å kutte klimagassene.

- Myndighetene svikter
- Myndighetene våre svikter i sitt ansvar for å beskytte ungdom og framtidige generasjoner. Forskningen har slått fast vi må fase ut kull, la tjæresand ligge og ikke gå etter de siste dråpene med olje. Jeg ser fram til å samarbeide med nordmenn for å finne ut hvordan vi kan presse våre myndigheter til å se sannheten i hvitøyet og ta sitt ansvar, sa Hansen.

Styret i Sofieprisen valgte å tildele Hansen årets pris for hans livsviktige forskning, for hans klare formidling og for hans engasjement for framtidige generasjoner.

- Vi kan ikke lenger la kortsiktige økonomiske interesser dominere. Situasjonen er nå så kritisk at vi må ta i bruk nye politiske kanaler og involvere flere enn de som allerede er aktive. James Hansen har igjennom sitt arbeid og engasjement vist oss en vei videre. Han har gjort det umulig for oss å unnskylde oss overfor våre barn og barnebarn med å si at vi ikke visste, sa styreleder Nina Drange i sin tale til Hansen.

Advarte Kongressen på 1980-tallet
Allerede i 1988 presenterte Hansen forskningsresultater for Den amerikanske kongressen som sannsynliggjorde at menneskeskapte klimaendringer utgjorde en trussel.

Prisutdelingen fant sted i Gamle Logen i Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere