*Nettavisen* Nyheter.

- Nå blir det veldig vått

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

På Vestlandet er det fare for oversvømmelser til helgen.

09.01.09 12:55

Det er ventet store nedbørsmengder på Vestlandet i helgen. Fra lørdag til mandag er det fare for lokale oversvømmelser, melder Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) til nyhetsbyrået ANB.

Få været på mobil

- Nå er det virkelig uvær i vente. I tillegg til nedbøren vil vinden bare øke i styrke, og fra lørdag ettermiddag er det ventet kuling langs hele kysten, sier meteorolog Jan Næs ved Storm Weather Center til Nettavisen.

- Ved Stadt er det ventet sterk storm lørdag kveld og uværet kommer til å vedvare, advarer meteorologen. Sørvestlige luftstrømmer og flere lavtrykk vil treffe kysten flere ganger utover i neste uke.

Store nedbørsmengder
NVE advarer mot store nedbørsmengder i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og på Sunnmøre. Hovedvekten av nedbør vil komme søndag og mandag, og mest nedbør ventes i midtre og ytre strøk av Nord-Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Klikk på bildet for å forstørre.

Regnet og snøsmeltingen vil føre til økende vannføring i de fleste vassdragene, men NVE forventer ikke at det skal overstige nivået for femårsflom. Om temperaturen blir høyere enn forventet kan situasjonen forverres, melder NVE.

Send oss dine beste værbilder på SMS eller MMS med kodeord «tips» til 1930 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no.

Masse snø i fjellet
Med mye nedbør ventes det også store snømengder i fjellet. Det blir lange perioder med snø i fjellet i Sør-Norge, i Nordland og Troms. Kuldegradene kommer over 800-900 meter, i tillegg til lengst nord på Østlandet.

Les også: Her er det mest snø

Skiinfo informerte allerede torsdag om en spesielt snørik helg. De som holder ut i uværet og venter til utpå søndagen, vil få de beste forholdene.

Samtidig advares det nå mot stor skredfare i bratt terreng. Fredagens OBS-varsel fra Meteorologisk institutt, forteller om stor snøskredfare i store deler av Norge:

«Temperaturstigning, nedbør og vind er årsaken. Elementene virker på snødekket slik at strekkspenningene i snøen ikke lenger klarer å holde snødekket sammen. Dermed løsner snøen, og faller ut.»

Les mer om snøskredfare hos met.no.

Kom deg ut sammen med helenorge.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag