RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå er alle for redde til å trykke karikaturer

Kurt Westergaard avbildet mens han gjør seg ferdig med sin siste karikatur for Jyllands-Posten i 2010, da han gikk av med pensjon.
Kurt Westergaard avbildet mens han gjør seg ferdig med sin siste karikatur for Jyllands-Posten i 2010, da han gikk av med pensjon. Foto: Henning Bagger (Afp)
Sist oppdatert:
Kurt Westergaard sier terrorangrepet i Danmark har styrket hans skepsis til religion.

Den danske tegneren Kurt Westergaard (79) har vært truet på livet siden han tegnet profeten Muhammed med en turbanbombe som ble trykket i Jyllands-Posten i 2005. Han reagerer kraftig på at ytringsfriheten nok en gang er satt på prøve.

- Dette er fælt, sier Westergaard til Nettavisen.

- Denne hendelsen har styrket min skepsis til religion. Jeg er ateist. Nå har jeg observert hvor mye skade religion kan gjøre, og det er ikke veldig bra, sier han.

- Selvfølgelig er jeg redd
Westergaard overlevde så vidt et økseangrep i sitt eget hjem i 2010, og han har flere drapstrusler hengende over hodet. Nå er han godt bevoktet av den danske sikkerhetstjenesten PET.

- Jeg har PET som virkelig passer godt på meg, så det er stille og rolig, sier han.

- Er du redd?

- Ja, det er man selvfølgelig. Ellers er man dum.

- Men jeg har en fordel. Jeg er snart 80 år, så det står ikke så mye på spill lenger, sier den pensjonerte karikaturtegneren.

- Jeg har ikke gjort noe galt, men bare arbeidet i en avis med satire etter dansk tradisjon, understreker Westergaard.

To drept og fem skadet
To personer ble drept og fem skadet i et terrorangrep i Danmark lørdag og søndag. På lørdag ble filmregissør Finn Nørgaard (55) drept på et møte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet i København. Tidlig søndag ble en jødisk sikkerhetsvakt, Dan Uzan (37), skutt og drept utenfor en synagoge i den danske hovedstaden.

Dansk politi mistenker gjerningsmannen for å være inspirert av terroren i Paris i forrige måned, der terrorister gikk til angrep på redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk koscher-forretning.

Fakta: Muhammed-striden

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 2005: Jyllands-Posten trykker en side med karikaturtegninger av profeten Muhammed. Flere europeiske aviser, også norske, trykker karikaturene. Danske og norske interesser i Midtøsten angripes. Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard har vært mål for flere planlagte terroraksjoner.
* 2006: Det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo trykker karikaturtegninger av Muhammed, deriblant to fra Jyllands-Posten.
* 2007: En svensk avis trykker tegninger av profeten Muhammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks, som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.
* 2011: En brannbombe blir kastet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler etter at magasinet trykker en karikaturtegning av profeten Muhammed på førstesiden. Ingen blir såret.
* 2015: 7. januar stormer to væpnede menn lokalene til Charlie Hebdo. Tolv mennesker blir drept, blant dem redaktøren Stéphane «Charb» Charbonnier. 14. februar er det skyting på et debattmøte i København, der Lars Vilks deltar. Politiet anser det som et drapsforsøk mot Vilks. En sivilperson blir drept og tre politifolk såret.

(Kilde: NTB) (©NTB)

- Mediene er også redde
I 2005 og 2006 ble danske og norske interessert angrepet i utlandet som følge av at danske Jyllands-Posten og norske Magazinet trykket Muhammed-karikaturene. Westergaard tror ikke noen nordiske aviser vil finne på å trykke nye Muhammed-tegninger med det første.

- Nå er vi på et punkt hvor vi kan snakke om ytringsfrihet, men det er fortsatt noen temaer man ikke skal berøre. I dag vil du ikke finne tegninger av profeten Muhammed i noen skandinaviske aviser, men i framtiden vil de komme tilbake. Det er jeg ganske sikker på. Folk er redde overalt, også i mediene. Det er en naturlig reaksjon. Men vi trenger ikke å være redde hele tiden, sier Westergaard til Nettavisen.

- Så du tror ikke nordiske aviser vil trykke Muhammed-tegninger som en motreaksjon på angrepet i Danmark?

- Jeg er ikke en redaktør, så det er ikke opp til meg å bedømme. Men jeg er sikker på at disse karikaturene vil komme igjen. 

(Artikkelen fortsetter udner bildet).

Pakistansk protest mot at norske aviser publiserte Muhammed-tegninger.


Bekymret for rasisme
Westergaard er svært engstelig for at terrorangrepet i Danmark skal føre med seg mer rasisme mot innvandrere og muslimer.

- Det som bekymrer meg, er skaden dette vil påføre integreringen. I Danmark som i Norge, har vi mange innvandrere og landsmenn som er muslimer. Min bekymring er hvordan vil vår reaksjon være mot disse nykommerne. Vi har brukt mye penger på integrering i Danmark. Hvordan vil den danske befolkningen reagere etterpå? Vil dette skape hat? sier Westergaard.

- Danmark har alltid vært tolerant og vennlig mot sine innvandrere, men jeg vet ikke hvordan situasjonen blir nå som vi er rammet av terror.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere