*Nettavisen* Nyheter.

- Nå er det offisielt over

Foto: Khaled Abdullah (Reuters)

Jemens president mister viktig støtte hos hæren og blir trolig den neste diktatoren som faller.

22.03.11 04:34

Jemen er ett av araberlandene som har blitt rammet av opptøyer og demonstrasjoner etter regimeskiftet i Tunisia og Egypt.

Befolkningen har i flere uker demonstrert mot regimet og krevd sosiale og politiske reformer, men blitt møtt med maktmisbruk og tomme løfter av president Ali Abdullah Saleh.

Saleh har nå mistet flere av sine viktige støttespillere etter at flere militærledere og ambassadører trakk seg i protest mandag som følge av en massakre i hovedstaden Sana’a fredag.

Presidenten har også mistet støtte hos en av landets viktigste generaler, som mandag erklærte sin støtte til demonstrantene.

- Vi støtter revolusjonen
General Ali Mohsen al-Ahmar har kommandoen over en hæravdeling som har sendt flere enheter inn i sentrum av hovedstaden hvor det har pågått demonstrasjoner.

- Krisen blir stadig mer komplisert og den presser oss mot randen av voldshandlinger og borgerkrig. I henhold til mine egne følelser og følelsene til mine militærledere og soldater, så erklærer jeg vår støtte og vår fredelige oppbacking til ungdomsrevolusjonen. Vi skal overholde våre forpliktelser og sørge for å ivareta sikkerheten og stabiliteten, sier generalen under en pressekonferanse mandag, melder BBC.

Minst 45 mennesker ble drept under en demonstrasjon i Sana’a fredag da sivilkledte menn åpnet ild mot folkemengden. Hendelsen ble omtalt som en massakre av opposisjonen, og førte til at flere ministere i regjeringen valgte å trekke seg i protest.

- Det er offisielt over
Sjefredaktør i den uavhengige avisen Yemen Post, Hakim Al Masmari, sier til Al Jazeera at mandagens militæravhopping vil resultere i et snarlig fall for president Saleh.

- Det er offisielt over, nå som 60 prosent av hæren har alliert seg sammen med demonstrantene. Det at Ali Mohsen kunngjør noe sånt, er et klart signal til Saleh om at det er over og at han må gå av, sier Hakim Al Masmari til den arabiske nyhetskanalen.

- Vi forventer at 90 prosent av hæren vil slå seg sammen med Mohsen innen mørkets frembrudd, sier Masmari.

- Vi regner med at regimet faller i løpet av 24 timer, fortsetter han.

Masmari utdyper overfor Nettavisen:

- 90 prosent av militærlederne støtter nå ungdomsrevolusjonen. De eneste i hæren som faktisk støtter Saleh, er personer som er i militæravdelinger som kontrolleres av hans sønner og nevøer, sier han til Nettavisen.

- Tror du dette vil ha en innvirkning på Martine Vik Magnussen-saken, og drapsmistenkte Farouk Abdulhaks framtid?

- Ja. Helt klart. De som erstatter regimet vil sørge for at rettferdigheten seirer, både for dem som er i Jemen og for dem som er i utlandet, sier han.

Farouk Abdulhak har blitt holdt i skjul i Jemen av sin styrtrike far Shaher Abdulhak, som visstnok skal ha fått forsikringer av president Saleh om at sønnen Farouk ikke blir utlevert til Storbritannia så lenge han sitter ved makten.

Jemens president sier imidlertid til Reuters at han fortsatt har støtte i majoriteten av befolkningen.

Ambassadører hopper av
I løpet av mandag har de jemenittiske ambassadørene i Syria, Jordan, Kuwait, Libanon og Kina forlatt sine stillinger og Salehs regjeringsparti.

Guvernøren i Aden-provinsen sør i landet skal også ha trukket seg i protest mot den voldelige undertrykkingen av demonstrantene, melder nyhetsbyrået AFP. Sjefen for det statlige nyhetsbyrået har også trukket seg fra sin stilling.

Landets FN-ambassadør Abdullah Alsaidi trakk seg også i protest etter massakren, melder Al Jazeera.

President Saleh erklærte unntakstilstand i landet etter fredagens massakre, men benektet at det var regjeringsstyrker som sto bak angrepene.

Saleh har styrt Jemen med jernhånd i 32 år. Han har varslet sin egen avgang i 2013, men sier han vil forsvare sitt regime med «hver dråpe blod».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag