*Nettavisen* Nyheter.

- Nå er leken over

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Trampende til «Marseillaisen» tok familie og venner farvel med Arne Næss.

20.01.09 15:07

(SIDE2): - Arne pleide å trampe takten og synge «Marseillaisen» når han gikk på tur, derfor skal vi også gjøre det her i dag, sa Arne Næss' eldste sønn, Ragnar Næss i bisettelsen i Ris kirke tirsdag.

Det ble en annerledes bisettelse, preget av sorg, savn, men like mye deler humor.

- Huske ham for hans spøker
- Jeg synes folk bør huske ham for hans spøker, sa Wenche Foss før hun gikk inn i kirken, godt støttet av ordførersønnen Fabian Stang.

LES MER: Wenche Foss: - En eventyrer

Arne Næss døde sist uke, 96 år gamle. Den verdenskjente og anerkjente filosofen ble gravlagt på statens bekostning. Fra kongefamilien var kronprins Haakon tilstede og statsminister Jens Stoltenberg holdt tale.

LES MER:Haakon i bisettelse og barnedåp

Stoltenberg dro frem, som også Næss-kollega Guttorm Fløistad og Cambridge-kollega David Rothenberg gjorde, hans store innsats på det akademiske feltet, Men også det at han var leken og at han i sin lekenhet - som da han formidlet filosofi gjennom tøygrisen Timotei, nådde ut til mange.

- Gikk ut på torget
- Nå er leken over, sa Jens Stoltenberg.

Statsministeren la i sine ord vekt på at Næss var en friluftsmann som lærte oss å se naturens egen verdi.

- Han var tenkeren som fikk oss til å tenke nytt. Han preget nordmenns holdninger og oppfatninger, enten om man var enig med ham eller ikke. Han hadde en uhøytidelig læremåte som knyttet den akademiske verden og folk flest. Han var ruvende intellektuell, sa Stoltenberg.

- Næss beholdt nysgjerrigheten og evnen til å leke helt til det siste. Undringen var alltid styrende, og gleden så tydelig til stede, fortsatte han.

Etter bisettelsen sa han at han tror vi alle har mye å lære av Arne Næss.

- Fordi han var så forskjellig, sa han.

Jostein Gaarder mintes også gjerne Arne Næss' lekenhet, men like gjerne hans entusiastiske formidlerevne som han selv møtte som student på forelesning.

- Han hadde evnen til å entusiastisk formidle innenfor mange fagfelt. Samtidig var han sokratisk i sin metode. Han satt ikke i sitt elfenbeinstårn, men gikk ut på torget. Han omsatte sin filosofi i praksis, og vi kan vel si at ikke-praktisk filosofi er lite nyttin, sa Gaarder til Side2.

Bisettelse med humør
Einar Gelius var forretende prest i Ris kirke tirsdag. Det ble ikke avsunget salmer i bisettelsen eller holdt lange prekener. Isteden spilte Marius Løkse «Fossegrimen» tilegnet Arne Næss og Arve Tellefsen trakterte filolinen på mesterlig vis. Det siste farvel ble tatt med varme historier og med en god porsjon latter.

Som et av barnebarna sa det, det var fint at Arne Næss var berømt og miljøverner og fjellklatrer og alt det der, men kanskje enda mer ble det satt pris på at han hadde så mye humor.

De tre barnebarna mintes en spøkefull og annerledes bestefar som utfordret, inspirerte, viste omsorg og avholdt rapekonkurranser.

- Du fikk meg til å føle at jeg virkelig var noe tess, sa sønnesønnen Tore.

En romslig person
Einar Gelius innledet bisettelsen med å snakke til Næss' kone, Kit-Fai.

- Hvem var egentlig Næss? Jeg spurte deg Kit-Fai forleden, hvis du skulle si noe om og til Arne, hva ville du sagt? Du sier at det første du vil nevne er Arnes romslighet. Han hadde alltid rom for at noen var flinkere, mer kjent, mer intelligent. Han misunte ingen. Han unte alle sine venner priser og anerkjennelse.

- Noe jeg grenseløst beundrer
I bisettelsen var en rekke notabiliterer. Statsminister Jens Stoltenberg kom til Ris kirke sammen med kona Ingrid Schulerud. Forfatter Jostein Gaarder, fiolinist Arve Tellefsen, Frederic Hauge, Camilla Astrup, som var gift med Arne Næss avdøde nevø, Arne Næss jr, og forlegger Erling Kagge er også tilstede for å ta farvel med filosofen.

Næss' eldste sønn, Ragnar Næss, sa i sin tale at faren var en del motstandsbevegelsen under krigen. Selv om den da fremdadstormende filosofiprofessoren anså det at 96 prosent av befolkningen valgte «vi ser det an»-holdningen.

- Han hadde en aversjon mot motstandens nasjonalretorikk, men ville delta likevel. Det er noe jeg grenseløst beundrer, sa Ragnar Næss.

Avsluttet som på tur
Avslutningsvis stilte prest Einar Gelius seg to spørsmål med bisettelsen:

- Vi er i en kirke og vi skal følge et medmenneske til graven. Jeg undres hva mente Næss om Gud? Og hva mente han om døden? Kit-Fai fortalte meg at Arne kunne si følgende om Gud: «Jeg tror ikke på Gud, men jeg er ikke troløs».

- Arne var ikke redd for å dø. Man er bare konsekvent når man er død, sa han. Men om livet etter døden var han ikke fullt så konsekvent, han lekte med tanken om det udødelige, og lurte på hvem han ville treffe etter døden. Hvordan vennene ville se ut? Samtidig trodde han ikke på et liv etter døden. Igjen denne åpenheten til Arne, som fascinerer og utfordrer oss, sa Gelius.

- Jeg vil aldri glemme
Den delen av Arne Næss utvidede familie som besto av Diana Ross og hennes halvt norske sønner, var ikke tilstede.

Arne Næss var onkel til den avdøde finansmannen og klatreren Arne Næss jr, som i sin tid var gift med Ross. Ross valgte i helgen å sende et minneord til Aftenposten.

- Jeg vil aldri glemme ham , skrev hun i minneordet.

1441

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.