RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå får de lov til å spise hund og esel

Foto: STRINGER
Sist oppdatert:
Sultne og hjelpeløse syrere overlatt til seg selv. Vi advarer mot sterke videoer.

(Nettavisen): Flere tusen sivile mennesker er fanget i beleirede områder i krigsherjede Syria. I noen av disse områdene begynner det å bli tomt for mat, medisiner og medisinsk utstyr. Noen mennesker skal ha vært fanget mellom kamphandlinger i hele 300 dager.

Opposisjonen i Syria har de siste dagene frigjort sterke videoer som viser underernærte barn, som angivelig er fanget i beleirede områder. Se videoene nederst i saken. Vi advarer mot sterke bilder.

Det går også rykter om at syriske barn fyller sine tomme mager med løv for å døyve sultfølelsen. Leger Uten Grenser sier at matmangel og underernæring er et klart økende problem i Syria.

- I mange av de områdene hvor dette skjer, så har vi ikke direkte adgang. Men på våre sykehus i Syria så har vi fått inn barn som lider av underernæring, så dette er et økende problem, sier lege i Leger Uten Grenser, Morten Rostrup, til Nettavisen.

- Får spise urene dyr
Syriske religiøse ledere har nå utstedt en deklarasjon, eller såkalt fatwa (islamsk domsavsigelse), som gir sivilbefolkningen i de beleirede områdene lov til å spise såkalte urene dyr som hunder, katter og esler. Dyrene er i henhold til islam ansett for å være urene og uegnet til menneskelig konsum, skriver The Times.

Til tross for at det er store behov i de beleirede områdene, nektes hjelpeorganisasjoner adgang til flere områder i Syria, deriblant Ghouta-forstende i Damaskus som er beleiret av opprørere.

Andre områder er helt utilgjengelig for hjelpeorganisasjoner som følge av intensive kamphandlinger.

Ber om adgang
Leger Uten Grenser har denne uken kommet med en appell til alle parter i Syria-konflikten, hvor organisasjonen ber om å få tilgang til beleirede områder hvor det er store humanitære behov.

- Vi vil ha adgang til sivilbefolkningen som er fanget i soner hvor det foregår kamphandlinger, slik at våre folk kan komme inn og gi bistand. Det andre vi ber om er at vi skal få mulighet til å sende medisiner og medisinsk utstyr til disse områdene, sier Rostrup.

Rostrup påpeker at FNs våpeninspektører, som nylig gransket kjemiske angrep i forstedene utenfor Damaskus, har allerede vært inne i områder som hjelpeorganisasjoner nektes adgang til.

- Den syriske befolkningen står nå foran den absurde situasjonen at våpeninspektører fritt kan bevege seg i områder med desperate behov, mens ambulanser med medisiner og organisasjoner som leverer mat, er blokkert fra områdene, sier Rostrup som selv har jobbet i Syria.

Humanitære behov
Rostrup har full forståelse for at det er viktig med fokus på de kjemiske våpnene, som har skapt store lidelser for hundrevis av syrere. Og han anerkjenner viktigheten av jobben som gjøres av FNs våpeninspektører.

- Men det er også svært viktig at vi har et stort fokus på de humanitære behovene, og at alle land som har innflytelse i området, legger press på partene i konflikten, slik at vi kan åpne for en mer effektiv humanitær hjelp, sier Rostrup.

- Vi oppfordrer alle parter i denne konflikten til å gi humanitære organisasjoner de samme mulighetene til å komme ut til folk som våpeninspektørene har fått. Det er et stort behov. Det er eksempler på underernæring og matforsyninger som svikter, sier han.

(Artikkelen fortsetter under).

Politisk vilje
Rostrup håper nå at politisk vilje også kan åpne opp for hjelpeorganisasjoner i Syria, slik det er blitt gjort for våpeninspektørene.

- Har du tro på at denne appellen vil føre til bedre adgang, Rostrup?

- Jeg håper det. Vi må bare presse mer og mer på. Den 2. oktober kom FNs sikkerhetsråd med en uttalelse, som er en svakere variant av disse resolusjonene, hvor de nevnte dette med humanitær hjelp og økt bistand. Men veldig lite har skjedd. Vi har ikke sett noen endringer i felt. Det eneste vi ser er større og større behov som ikke møtes, og at folk dør som et resultat av det, sier Rostrup.

- Vi har en borgerkrigssituasjon hvor 120.000 mennesker har blitt drept i kamphandlinger. I tillegg er det tusenvis av mennesker som dør som følge av mangel på medisiner og medisinsk utstyr. Og nå kommer også underernæring inn som en trussel på toppen av dette, sier Rostrup.

Les også:

Flere fatwaer
Religiøse ledere i Syria har ved tidligere anledninger utstedt lignende fatwaer for dem som er fanget i beleirede områder i Homs og Aleppo. Beleiringen av Gamlebyen i Homs har vart i mer enn 500 dager. Her er det meldt om feilernæring blant menneskene som er fanget mellom kamphandlingene.

Video av feilernært barn i Syria

Video av syrisk jente som lider av feilernæring

Video-intervju med syrisk mor til et feilernært barn

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere