RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå gråter vi av glede

Foto: Martin Lundsvoll (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Kommunen ville tvangsflytte kreftsyke Sverre Østby fra Bøn Sykehjem. Nå har ordføreren grepet inn og Sverre får avslutte livet der både han og familien ønsker det.

BØN (RB.no): - Endelig kan vi bruke tida vår på å kose oss sammen, så mye som mulig i den tida vi har igjen. Det skal bli godt, forteller Sverre Østbys kone, Olaug til rb.no.

Til tross for at kreftsyke Sverre Østby ligger døende på Bøn sykehjem, så ville Eidsvoll sykehjem flytte 83-åringen mot sterke protester fra datteren og kona – som fysisk sperret inngangen til farens rom da ambulansepersonalet kom for å flytte ham.

I går fikk hun besøk av Eidsvoll-ordfører Einar Madsen, som personlig har besluttet å avblåse flyttingen av to langtidspasienter til Vilberg helsetun, melder Eidsvoll Ullensaker Blad, selv om kommunen har vedtatt nettopp det.

- Flytter ikke med makt
Ordfører Madsen sier til RB at han fra første stund har vært klar på at kommunen ikke kommer til å flytte døende pasienter med makt.

- Det ser jeg ingen grunn til. Jeg vil at familiene skal bruke de ressursene de har på sine nærmeste, uten at kommunen skal henge over med et flyttevedtak, sier Madsen.

Han mener kommunen må trekke lærdom av det som har skjedd, men plassene på Bøn kommer fortsatt til å bli sagt opp når de siste pasientene ikke trenger disse lenger.

- Her kunne vi helt sikkert ha gjort ting annerledes, vi må gå sammen og se hva det skulle vært, sier han.

Uvanlig prosess
Eidsvoll kommune vedtok i fjor å samle alle langtidspasienter ved sitt eget sykehjem, Vilberg helsetun. I høst ble leieavtalen for 11 pasienter ved Bøn sykehjem sagt opp fra nyttår.

I utgangspunktet var det avtalt et møte 12. mars mellom de pårørende og kommunen. Det møtet vil nå ikke bli noe av.

Ordføreren mener det er uvanlig å gripe inn på den måten han nå har gjort, uten en politisk prosess.

– Jeg håper jeg slipper å gripe inn på en slik måte en gang til, men her synes jeg det var nødvendig. Det er helt uaktuelt at vi som kommune skal flytte døende personer med makt, gjentar han.

Roen senker seg
Olaug Østby er glad for at ordføreren nå virkelig har vist at han er ordfører.

- Dette er kjempefint gjort av ham. Nå slipper vi å bruke krefter på å tenke på flyttevedtaket. Jeg sitter med Sverre nå, og jeg merker også på han, at han er roligere nå. Vi gråter ofte vi som er her, men nå gråter vi av glede, sier Olaug.

Olaug er også glad for all støtten familien har opplevd i etterkant av dramatikken som utspant seg, da ambulansepersonell ble møtt av kone og datter, som sperret Sverre Østby inne.

- Uten alle som har støttet oss, vet jeg ikke hvordan dette hadde gått, vi er utrolig takknemlige for alle gode ord, sier Olaug.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere