RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå har Jens lagt det store egget

Foto: Sørbø, Krister (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Selv om bøndene dro til byen får de ikke mer å rutte for.

Mandag melder flertallet i Stortingets næringskomité at de opprettholder statens opprinnelige tilbud i jordbruksoppgjøret.

Det betyr at regjeringens ramme på 900 millioner kroner, noe som potensielt tilsvarer 13.000 kroner per årsverk, blir stående.

- Det er ikke uventet. Men selvsagt hadde vi ønsket å få noe mer, men det var som forventet, sier Nils T. Bjørke, leder i Norges Bondelag, til NA24.

«Kidnappet» ordfører
Avgjørelsen kommer etter at bøndene for kort tid siden lagde stor ståhei flere steder.

Som en konsekvens av at landbruksforhandlingene brøt sammen innledet de nemlig omfattende aksjoner. I Oslo troppet over 2.000 bønder og sympatisører opp utenfor Statsministerens kontor ved Akershus festning. Bønder fra Akershus, Buskerud, Hedmark, Vestfold og Østfold tok med seg 40-50 traktorer til byen.

«Kjære Jens, gi oss i dag muligheten til å produsere ditt daglige brød,» var slagordet på én banner. «Nå har Jens lagt det store egget», var et annet.

Andre steder gikk de enda lenger.

Blant annet ble det helt melk i gatene, satt stinkende siloballer og en ku utenfor rådhus, «kidnapping» av flere ordførere og traktorparkering for å ta parkeringsplasser og ikke minst sperring av møller slik at de ikke fikk motta mel til brødproduksjon.

- Streiket til nytte
Bøndene krevde 2,2 milliarder kroner, men ender opp nå altså opp med langt mindre.

- Flertallet i Stortingets næringskomite opprettholder Statens opprinnelige tilbud. Det er avgjørende for norsk landbruk å holde fast på det etablerte forhandlingsinstituttet, noe også landbruket selv har gitt uttrykk for, sier Irene Lange Nordahl, Sps medlem i næringskomiteen, i en melding.

Tross resultatet synes ikke Bjørke at de streiket til ingen nytte.

- Nei, det føler vi absolutt ikke. For vi hadde ikke regnet med at vi skulle få noe på kort sikt, men på lang sikt. Vi mener at matkjede- og tollvernet er svært viktig og vi forventer at de vil gå videre med det i første omgang og så får mer penger til bødene komme etterpå, sier lederen.

- Norge har etter gjeldende WTO-avtale adgang til å benytte enten kronetoll eller prosenttoll for de viktigste landbruksvarene. Komiteen viser til landbruksmeldingen og er enig i at dette handlingsrommet må utnyttes for å sikre et velfungerende importvern også i fremtiden, forteller Lange Nordahl.

Høyre legger nå også vekt på tiltak som kan øke produksjonen innen kjøtt- og kornproduksjon, noe Bjørke mener er viktig.

Han sier også at bøndene håper at de senere kan høste av aksjonen.

- Det er klart at de håpte på å få mer, men i landbruket tenker vi langsiktig og det er viktig for oss å bevare forhandlingsinstituttet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere