*Nettavisen* Nyheter.

- Nå har man ropt «hurra» nok ganger

Foto: Iran Human Rights

- Elleve hengt på én dag og 80 henrettet siden de «historiske» forhandlingene startet i forrige måned.

28.11.13 12:31

(Nettavisen): Ti menn og én kvinne ble henrettet ved henging i et iransk fengsel vest for Teheran tirsdag. Det skjer to dager etter at Iran inngikk en historisk atomavtale med seks stormakter natt til søndag. Det er organisasjonen Iran Human Rights som melder om henrettelsene, som skal ha skjedd i Ghezelhesar-fengselet.

Organisasjonen sier de har fått bekreftet henrettelsene fra troverdige kilder i Iran. Nå har iranske aktivister fått nok av at atomavtalen hylles av verdenssamfunnet, mens det iranske regimet henretter sine borgere i et enormt omfang.

- Siden de historiske møtene startet i midten av oktober, så har det blitt henrettet 80 mennesker ifølge offisielle og uoffisielle kilder, sier leder av Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

«Hurra»
Amiry-Moghaddam mener det iranske regimet får altfor mye ufortjent positiv omtale for atomavtalen. Han er også kritisk til at en midlertidig avtale, som bare varer i seks måneder, blir omtalt av verdenssamfunnet som en historisk avtale.

- Når de så høylytt støtter og roper hurra for iranske myndigheter, så er det på sin plass - etter flere måneder med massehenrettelser - at land som Norge kommer med en offisiell protest. Man har ropt hurra mange nok ganger nå, sier aktivisten.

Amiry-Moghaddam forteller at mødre til dødsdømte iranere, samlet seg foran nasjonalforsamlingen i Teheran denne uken for å protestere mot den brutale straffemetoden. I tillegg har andre aktører i Iran iverksatt sine egne protester mot henrettelser.

- En tidligere rektor ved Universitetet i Teheran har nå startet en kampanje mot dødsstraff. Det er historisk etter min mening, i et land hvor det henrettes to til tre personer hver dag, sier han.

- Lukket øyene
- Vi er redde for at verdenssamfunnet har lukket øyene for menneskerettighetsbruddene som pågår i stort omfang. Det sender et feil signal til myndighetene i Iran. Myndighetene tror de kan gjøre hva de vil, så lenge de deltar i atomforhandlinger, påpeker Amiry-Moghaddam.

Iran er blant de landene i verden som henretter flest borgere i forhold til innbyggertall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.