- Nå har vi ingen konkrete spor

Foto: Privat/Erlend Aas/Scanpix

Politiet løslater mannen som er siktet for Skøyendrapet.

30.07.09 14:40

Det betyr at 42-åringen vil bli løslatt midt i fengslingsperioden på fire uker.

Løslates fra varetekt
- Vi kan bekrefte at Oslo-politiet løslater 42-åringen, men han har fortsatt status som siktet i saken. Vi mener imidlertid at mistanken mot ham er svekket på grunn av funn på siktedes PC som ytterligere innsnevrer når det hadde vært mulig for ham å begå ugjerningen, uttalte politiinspektør Hanne Kristin Rohde på en pressekonferanse på politihuset torsdag.

Ingen andre mistenkte
- Dersom vi bringer på det rene at han ikke har utført drapet, vil politiet gjøre alt vi kan for å renvaske ham. Vi har per nå ingen andre mistenkte, men vi har et veldig stort innhentet materiale og en stor og vanskelig etterforskning foran oss, sa Rohde videre.

Ingen konkrete spor
Hun avviste at denne dreiningen i etterforskningen er en ripe i lakken for Oslo-politidistrikt og etterforskerne og understreket at de må følge konkrete spor.

- Vi er heller ikke helt der at siktede er fullstendig renvasket. Nå har vi ingen konkrete spor, men vi må se på om det er noe vi har oversett, uttalte politiinspektøren.

Hun antydet at det kan bli aktuelt å sette et nytt etterforskningsteam på saken.

42-åringen er lettet
Siktede var ifølge politiet lettet over beskjeden om at han løslates.

Tidligere har Oslo tingrett motsatt seg å forlenge varetektsfengsling av mannen.

Årsaken var at retten ikke mente det er sannsynlighetsovervekt for at mannen har hatt tid til å drepe mannen.

Sendte e-post rundt drapstidspunktet
Undersøkelser av mannens datamaskin har tidligere vist at han sendte en e-post klokken 16.02 drapsdagen og en ny klokken 16.18. Ifølge politiet ble Bjerck drept klokken 16.11.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hvor lang tid han hadde. Men vi mener den siktede hadde mer enn nok tid til å gå ned, skrape opp en bil, ta livet av Bjerck, gå opp, vaske seg og sette seg ved PC-en igjen, sa politiadvokat Cecilie Gulnes til VG Nett den gang. Det er altså på dette punktet politiet nå sitter med nye opplysninger som svekker mistanken mot 42-åringen.

Ifølge politiet tar det 1 minutt og 40 sekunder å komme seg fra leiligheten og til garasjen.

- Bør frafalle siktelsen
Høyesterettsadvokat Knut Linboe forsvarer den siktede 42-åringen. Han mener det er merkelig at politiet ikke frafaller siktelsen først som sist.

- Vi er ikke overrasket for vi visste at resultatene fra undersøkelsen av pc'en ville være ferdig i går eller idag, og med det som har kommet frem idag mener jeg det er feil av politiet ikke å frafalle siktelsen. Det kommer de til å gjøre i nær fremtid uansett ettersom de nå har etablert et fullgodt alibi. Når det er sagt, er selvfølgelig min klient glad for å bli løslatt, men belastningen med å ha sittet uskyldig fengslet i seks uker forsvinner jo ikke som dugg for solen med dette, sier Lindboe til Nettavisen.

Han sier hans klient har følt seg utsatt for en Kafka-prosess der han urettmessig har blitt behandlet som en kriminell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.