*Nettavisen* Nyheter.

- Nå jobber vi med arbeidssøknaden

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Maria Amelie er tilbake i Russland. Nå starter jobben med å returnere til Norge.

24.01.11 22:56

Terrorangrepet mot Domodedovo-flyplassen i Moskva påvirket ikke ankomsten til Medina Salamova mandag. Aeroflots rute 212 fra Oslo landet som planlagt på Sheremetyevo flyplass i Moskva like før klokken fire norsk tid (klokken 18 lokal tid).

Med på flyet var kjæresten Eivind Trædal, noen venner og støttespillere, samt Politiets utlendingsenhet (PU), som også skal ivareta medisinske behov. Nå starter kampen for å få Amelie, eller Salamova, tilbake til Norge.

Det har vært en dramatisk dag for den 25 år gamle kvinnen. Uttransporteringen var marerittet hun fryktet. Det beskrev Amelie selv på bloggen sin søndag.

«sliten. så sliten. gråter mye. er sammen med vennner. ser på film og sover mye. så gjennomsyret av redselen for å reise tilbake til russland at ingen forsikringer eller planer på at det kan gå bra med meg der funker. jeg klarer ikke å høre dem snakke om russland, da begynner hjertet banke fortere og pusten blir kort. retur til russland er noe jeg har fryktet i snart 11 år. det er ikke bare bare å sette meg på flyet.»

Mandag morgen hadde hun med seg baggasjen da hun meldte seg for politiets utlendingsenhet. Der ble hun pågrepet. Etter dette gikk uttransporteringen uhyggelig fort.

Kort prosess
Det siste forsøket med å stoppe uttransporteringen til Russland fikk kort prosess i Oslo tingrett mandag.

Det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE) fikk Marie Amelie mandag. Omtrent samtidig ble hun pågrepet av politiet og sendt ut av landet. Risnes gjorde et siste forsøk på å stoppe uttransporteringen ved å varsle et søksmål mot UNE og samtidig be Oslo byfogdembete om å stoppe uttransporteringen til søksmålet er behandlet.

Men det ville verken Oslo tingrett eller UNE. Oslo byfogdembete skriver i begrunnelsen at de trenger lengre tid på seg til å gjennomføre en muntlig forhandling.

– Ble vurdert
«Byfogden tar sikte på å beramme muntlige forhandlinger i saken. Dette vil ikke finne sted i dag, men i løpet av en av de nærmeste dagene. Dersom Salamova (Amelies virkelige navn red.anm) blir uttransportert i dag, vil det ikke lenger være grunnlag for å behandle begjæringen om midlertidig forføyning».

UNE ville altså ikke vente på en ny rettsrunde, men sendte Amelie med flyet klokken 13.35.

– Det ligger i dette svaret at retten ikke fant noen grunner som tilsa at de måtte stoppe uttransporteringen, sier en skuffet Brynjulf Risnes til Nettavisen mandag ettermiddag. I flere dager har det blitt spekulert i at Marie Amelie ville bli uttransportert tidlig denne uken.

– Ble dere tatt på senga, eller kunne du ha begjært midlertidig forføyning tidligere slik at retten hadde fått mer tid?

– Nei, vi fikk jo ikke avslaget fra UNE før i dag, sa Risnes mandag og legger til at han ikke tror resultatet ville bli noe annet om de hadde fått en muntlig forhandling.

– De har nok gjort en vurdering selv om det ikke står. Retten iverksatte ikke noen strakstiltak hvilket de kunne ha gjort, sier han.

Tar tid
Nå har advokaten og Marie Amelie skiftet fokus til å få kvinnen tilbake til Norge som arbeidsinnvandrer.

– Vi jobber nå med arbeidssøknaden, sier Risnes.

Amelie har tilbud om jobb i Teknisk Ukeblad, og administrerende direktør Jan Moberg har på hennes vegne sendt søknad om arbeids- og oppholdstillatelse. Først nå når Amelie er utvist vil UDI kunne starte behandlingen av hennes arbeidssøknad.

I Russland må Amelie nå skaffe seg russisk pass, og deretter søke russisk utenrikspass. Først etter at hun har fått dette kan hun søke UDI om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge – en prosess som kan ta år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag