*Nettavisen* Nyheter.

- Nå kan de få saken behandlet på nytt

FØLGER OPP: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) kommer med en varslet gladmelding mandag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Tvangsreturnerte barnefamilier kan få saken vurdert på nytt.

15.06.15 15:56

Regjeringen følger opp tilleggsavtalen med Venstre og KrF, noe som gjør at 64 barn får en ny sjanse.

Mandag endres utlendingsforskriften slik at enkelte barnefamilier som ble tvangsreturnert høsten og vinteren 2014/2015, kan få saken sin vurdert på nytt.

– Arbeidet med denne ordningen har hatt svært høy prioritet i departementet, og nå har vi fått på plass en løsning som sikrer at denne gruppen kan få sin sak vurdert etter den nye bestemmelsen fra desember i fjor, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet ifølge en pressemelding.

Endringene i utlendingsforskriften berører barn som ble tvangsreturnert i perioden 1. juli 2014 – 18. mars 2015 - og som hadde mer enn fire års opphold da de ble tvangsreturnert.

De får mulighet til å be om en ny vurdering om de skal få oppholdstillatelse som følge av barnets tilknytning til Norge.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) kjenner til 64 barn fra 31 familier som omfattes av de nye vedtektene. Organisasjonen har vært i kontakt med 22 av familiene og mer enn 40 av barna.

NOAS uttrykker de skuffelse over at flere av innspillene fra organisasjonene ikke er blitt lyttet til, blant annet at barna selv må få mulighet til å uttale seg.

- Reglene som nå er vedtatt sikrer ikke at barna selv blir hørt om sin situasjon. Det er ikke i tråd med rettighetene i barnekonvensjonen og noe vi hadde ventet at regjeringen ville ta med, sier rådgiver Mari Seilskjær i NOAS til Nettvisen.

Det forskriften sier er at foreldrene skal forklare seg om barnas situasjon eller at de avgir en skriftlig uttalelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFET: Rådgiver Mari Seilskjær i NOAS sier de hadde ventet at barna selv skulle bli hørt. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Hun uttrykker videre skuffelse over at oppholdstid i hjemlandet etter tvangsretur skal kunne telle negativt i vurderingen og hun er bekymret for mangelfulle rettshjelpsordninger for denne gruppa.

Utlendingsmyndighetene vil behandle saken etter det nye regelverket for oppholdstillatelse på grunnlag av barns tilknytning til Norge, som trådte i kraft 8. desember 2014.

Utlendingsdirektoratet (UDI) skal i samarbeid med frivillige organisasjoner på feltet koordinere den praktiske gjennomføringen. Utlendingsnemnda (UNE) skal prioritere behandling av disse sakene, og vil begynne med s aker fra land der utreiseplikten for tiden er suspendert, som Jemen. Arbeidet med gjennomføringen av ordningen har svært høy prioritet i alle ledd i utlendingsforvaltningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.