RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Partileder Jonas Gahr Støre her på Aps valgkampåpning på Ny-Krohnborg skole i Bergen søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Partileder Jonas Gahr Støre her på Aps valgkampåpning på Ny-Krohnborg skole i Bergen søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

- Nå må Jonas levere!

Sist oppdatert:
Ap er i velgertrøbbel før kveldens store TV-debatt.

ARENDAL (Nettavisen): Professor ved Universitetet i Oslo (UiO), Bernt Aardal, er klinkende klar før den TV-sendte partilederdebatten kl 21.30 på NRK1 i kveld:

- Arbeiderpartiet (Ap) trodde de skulle klatre til himmels, men nå sliter de. De siste meningsmålingene er et varsku, sier Aardal til Nettavisen.

Les: Nettavisen flytter til Arendal

Han legger til at den intense valgkampen så vidt er i gang, så vi må avvente flere målinger.

Ap falt hele 5,2 prosent på TV 2-målingen sist uke og så dermed 32-tallet - etter å ha snust på 40-tallet store deler av våren. I duellen mellom Støre og statsminister Erna Solberg (H), mente også mange kommentatorer at hun var mest slagferdig og presis.

(Artikkelen fortsetter under)- Ingen slugger

- Hva er din kommentar til det, Aardal?

- Selv om kommentatorene ga Erna seieren, var det få velgere som så selve debatten, siden den ikke ble sendt på riksdekkende TV. Støres popularitet har vært høy, så det skal mye til at det plutselig forsvinner, men nå må han levere, sier Aardal.

Han mener Støres styrke også kan bli hans svakhet:

- Støres styrke er hans evne til å løfte perspektivet litt, utover slagordene Men - norske TV-debatter er nettopp en slugger-forestilling, hvor innøvde poeng kan gjøre susen, sier Aardal - og mener det kan bli en utfordring for Støre. 

- Ikke så opptatt av detaljer

Forsker Bernt Aardal har nettopp gitt ut bok om valget i 2013.

Valgeksperten konstaterer at:

- Det butter imot for Ap, det er flere grunner til det, men det gjør at partiet kommer i en forsvarsposisjon, mer enn at de er på offensiven, sier han.

- Hvordan vurderer du Støre?

- Han er en dyktig politiker, hans styrke er å ha overblikk over det politiske landskapet – men han er ikke så opptatt av en del detaljer, sier Aardal.

- Hvor godt bør Ap gjøre det i valget?

- Ap bør ligge midt på 30-tallet ved valget, hvis de vil overta i 2017. Det er viktig for partiet å vinne tilbake de store byene.

- Feil av Ap

Professor Frank Aarebrot sier til Nettavisen at det er normalt for et parti som har suksess om våren - med tilbakefall høsten før valg.

Frank Aarebrot mener det er feil av valgkampstrategene å ikke bruke Jonas der han er god.


- Han er så langt den Støre jeg forventet han skulle være, jeg ser ikke noen stor forandring, sier Ap-patrioten til Nettavisen.

Han mener vi ikke skal legge så mye i TV 2-målingen, men synes det er rart at Støre ikke prioriterer partilederforedragene på Litteraturhuset i Oslo. I stedet får Hadia Tajik plassen.

- Det synes jeg er litt rart - og feil av Ap. Den foredragsformen behersker Støre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere