*Nettavisen* Nyheter.

- Nå må maten bli billigere

- Fjern importvernet, sier milliardær Øystein Stray Spetalen.

05.03.13 14:32

HTML EMBED

Den venstreorienterte tenketanken Manifest Analyse, samlet tirsdag rundt tusen fagorganiserte, forskere, journalister og studenter til sin årskonferanse.

En av debattantene var superkapitalistene og en av Norges rikeste menn, Øystein Stray Spetalen.

Risiko

Spetalen ga et eksklusivt videointervju til Nettavisen NA24 etter debatten, hvor han forteller om hvordan norsk industri skal overleve fremtiden.

Turboinvestoren mener at det er altfor tungt å skape ny virksomhet i Norge.

– Hva er løsningen? Er skattenivået for høyt? Er det formuesskatten? Hvorfor har man ikke flere Fredriksener, Trond Mohner og Petter Stordalener?

– Det har ikke kommet nye navn inn på Kapitals 400 rikeste listen de siste 10 årene. Det har forsvunnet mye gründer ånd i Norge, sier Spetalen til Nettavisen NA24.

– Folk søker seg mye mer inn i yrker hvor de kan sikre seg høyere lønninger og gode pensjoner, i stedet for å ta risiko.

– Det er helt klart det er tungt å drive gründer virksomhet i Norge når du først beskattes 28 prosent, så skal du ha utbytte og du beskattes 28 prosent til. Så har du formuesskatten som du må beskatte uansett om du tjener penger eller ikke. Så det reelle skattenivået ligger på mellom 60 og 70 prosent av overskuddet.

– Det er tungt å bygge opp ny virksomhet og få kapital. Det du er avhengig av er at den kapitalen du tjener, den sysselsetter du til å bygge virksomheten videre. Du spiser jo ikke opp de pengene eller drikker opp de pengene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Brock Nilsen

Fjern importvernet på jordbruksprodukter

– Så løsningen er å lette på skattetrykket, fjerne formuesskatten, satse på mer infrastruktur og utdanning?

– Ja, og det er en ting til som er veldig skadelidende for Norge og det er det høye kostnadsnivået vi har. Vi har tre ganger matvareprisene enn Frankrike og andre land. Fjern det importvernet på jordbruksprodukter.

– Det gjør også en ting til, at vi har et oligopol innenfor dagligvarebransjen. Utenlandske kjeder har ikke sjansen til å etablere seg på grunn av at de ikke får landbruksprodukter billige.

– Du mener også at deler av oljeformuen blir brukt på utdannelse?

– Jeg tror uansett, at hvis vi hadde spart pengene våre hele tiden og ikke sysselsatt dem enten i utdannelse til barna eller i bolig. Skal man bare holde på å spare og spare og spare, du får ikke noe produktiv utvikling av det.

– Bruke pengene dine på utdannelse. 73 prosent av nasjonalformuen vår er Human Capital, avslutter Spetalen.

Spetalen viser da til tall fra Statistisk sentralbyrå, som viser at hele 73 prosent av Norges nasjonale formue er kunnskap. Kun tre prosent er oljefondet, mens oljeindustrien utgjør rundt 12 prosent.

Tidligere, under debatten, langet Spetalen ut mot bankene, som politikerne for enhver pris redder.

– Ordet konkurs har kapitalismen fjernet seg fra. Å fjerne ordet konkurs fra kapitalismen blir som å fjerne helvete når du forkynner det kristne budskap, sier Spetalen.

Det Spetalen peker på at bankene blir reddet av skattebetalerne når det går ad undas.

– Så lenge disse bankene som terroriserer folk og industri, ikke går konkurs, så får vi ikke den nødvendige omveltningen i samfunnet, fortsetter han.

Gunnar Stavrum: Spetalen er ingen kommunist

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Lars Brock Nilsen, Mediehuset Nettavisen)

– Surregjeng

Spetalen viser til suksessen de skandinaviske landene hadde i 1992 etter at flere banker hadde blitt slått konkurs.

– Vi fikk bort hele den surregjengen som satt i styrene og ledelsene, som ga kameratlån, halvveis tullelån til hverandre, sier Spetalen.

– Den lærdommen gjorde at man 16 år senere, ikke fikk noen skandinaviske banker som gikk konkurs, sier han videre.

Norge mangler for få investorer som tar risiko.

– Problemet i Norge er at vi har for få John Fredriksen, som sysselsetter titusenvis av mennesker, som bestiller rigger i Sør-Korea og som har norsk utstyr for flere milliarder kroner.

– Vi har for få Møgstere i distriktene, som driver med fiske og bygger supplybåter på norske verft, for få Tron Mohner og for få Petter Stordalener. Vi skulle hatt enda flere av disse menneskene her, bemerker investoren.

For å tease konferansen publiserte Manifest Analyse på forhånd et intervju med Spetalen der han tar et voldsomt oppgjør med vestlige storbankers rolle i krisen i Europa og med en kapitalisme han mener ikke er bærekraftig.

Hudfletter bankene
I dette sier Spetalen at kapitalismen befinner seg i en krise og viser til at suppekjøkken og matstasjoner må settes opp i by etter by, fra Hellas og Italia til Spania og Storbritannia.

I Aten overlater arbeidsløse foreldre barna sine på kirketrappa. Vest-Europas befolkninger er rammet det verste økonomiske tilbakeslaget siden depresjonen på 1930-tallet. Eurosonens økonomi ligger an til å krympe også i 2013.

Spetalen mener situasjonen er mer dramatisk enn nordmenn flest kan fatte. Og hovedskylden har bankene.

Miliardæren mener storbankene holder hele befolkninger – som den greske – som gisler og utøver en «finansiell terror» som rammer ikke bare de fattige og offentlig velferd, men hele samfunnets økonomiske helse.

– Det er en gisselsituasjon. Bankene terroriserer hele samfunn. Med råvarespekulasjon driver de matpriser til himmels, eller de setter ulevelig rente på lån stater som Hellas er helt avhengige av. Denne utpressingen rammer befolkningen, og bidrar overhodet ikke til verdiskaping.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag