RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå må vi få opp øynene for dette

Aanda Hammernes og Rachel Nesengmo ved «Mariusplassen.»
Aanda Hammernes og Rachel Nesengmo ved «Mariusplassen.» Foto: Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
Marius tok livet sitt som 19-åring.

(AN.NO): Det var en iskald søndag i januar i år at Hammernes mistet sin kjæreste og mamma Rachel Nesengmo (41) mistet sin eldste sønn.

– Han var verdens snilleste. Så godhjerta, minnes Hammernes mens hun stryker chihuahuaen Diesel.

Surrealistisk
Vi sitter i sofaen hjemme i Valnesfjord, i huset Marius tilbrakte ungdomsårene før han flyttet til Røsvik for å jobbe som lærling hos Marine Harvest.

– Han var veldig snill, sier Nesengmo til Avisa Nordland.  Hun blir blank i øynene.

– Han var veldig omgjengelig, og var godt likt. Han var egentlig ikke den som stilte seg fremst i køen, han ville ikke bli sett. Men jeg har aldri vært redd for ham, han var aldri noe problembarn eller var involvert i psykiatri. Det er det som er skremmende, sier hun.

41-åringen forteller at hun opplevde det som surrealistisk å få beskjed om at sønnen hennes var død, mens Hammernes sier at hun husker lite fra selve dagen.

– Det svartnet for meg.

«Mariusplassen.»
Fem måneder har gått. Nesengmo er fortsatt sykemeldt fra jobben som ambulansesykepleier, mens Hammernes har vært tilbake i jobb en periode. For dem begge har «Mariusplassen» blitt et trygt sted å gå. Marius ble nemlig kremert, og på det som skulle vært 20-årsdagen hans ble asken spredt på havet utenfor en odde ved Furnes i Valnesfjord. Dette stedet er nå tilegnet Marius, og her ligger både blomster, skjell i hjerteformasjon, steiner og lys med mariusmønster på.

– Vi føler at dette er en bedre løsning for oss enn en stein på kirkegården. Jeg føler en veldig ro når jeg kommer hit, sier Nesengmo og setter seg ned på berget ved siden av Hammernes.

– Jeg synes det er godt å komme hit. Det er så rolig her, sier 19-åringen.

– Skremmendemange har vurdert selvmord
Våren 2013 ble Ungdataundersøkelsen gjennomført i alle de videregående skolene i Nordland, i et samarbeid mellom Nordland fylkeskommune, KoRus-Nord og NOVA. 5862 ungdommer svarte på undersøkelsen, og Nordlandsforskning har analysert datamaterialet og skrevet en rapport som nå er klar. Rundt 5300 elever svarte på spørsmålet som gikk på hvorvidt de noen gang hadde forsøkt å ta sitt eget liv. Én av ti svarte ja.

– Det er skremmende mange, sier Nesengmo.

Tobarnsmoren er opptatt av at vi må ta vare på hverandre.

– Det handler om å se litt mer omkring seg. Ungdommene må få vite at det er ingen ting det ikke går an å ordne opp i. De må vite at det er noen som er der for dem. Vi må være åpne og ærlige med hverandre. Har vi for dårlig tid? Hva er det vi gjør med samfunnet hvis vi ikke klarer å fange opp disse tingene, og se elementene som er viktige?

Hammernes nikker.

– Man må få øynene opp litt mer, og ta vare på hverandre. Man må lære seg å se at personer ikke har det bra. Kvinnene blir stille et øyeblikk.

– Det er en sånn smerte å vite at man aldri skal få følge ham opp videre, sier Nesengmo mens tårene triller.

– Det er så smertefullt at jeg ikke unner noen andre å oppleve det. Jeg lever i en verden der verden bare går forbi meg.

– Man må tørre å stille opp
–Det er en ukultur at unge kun skal vise hverandre den kule og kjekke siden av seg selv, og ikke tør å vise de sårbare sidene også. Gjør man det blir man ikke så aleine om det, sier pensjonert forsker Mette Ystgaard.

Hun har mottatt priser for sin forskning på selvmordsproblematikk blant unge, og sier at tallet Ungdataundersøkelsen viser til ikke er spesielt høyt.

– Men det er litt vanskelig å sammenlikne med andre studier, fordi man ikke vet hva ungdommene legger i spørsmålet «Har du noen gang forsøkt å ta ditt eget liv?» , sier Ystgaard til AN. Hun mener uansett at det er bekymringsfullt at dette er en refleksjon i hodet på så mange ungdommer.

– Man må være flinkere til å fange opp når noen ikke har det ålreit. Man må tørre å stille opp, og snakke med den ungdommen som strever. Mange av de som strever er det ingen som vet om. Vi må åpne opp for kommunikasjon, sier hun.

I 2012 tok 515 mennesker sitt eget liv i Norge. 66 av dem var i alderen 15 til 24 år.

Forsker Mette Lyberg Rasmussen ved Folkehelseinstituttet sier at det ikke finnes noen nasjonal statistikk på antall selvmordsforsøk i Norge, men at man regner med at det er ti ganger så mange selvmordsforsøk som det er selvmord.

– Alarmerende tall
Odd Eidner er skremt over at så mange ungdommer oppgir at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

– Én ting er å tenke tanken, men derfra til å faktisk gjennomføre et selvmordsforsøk er det høy terskel. Det er alarmerende tall. Skremmende, sier Eidner.

Han er prest og fylkesleder i Leve Nordland, foreningen for etterlatte etter selvmord. Eidner tror at noe av årsaken til at det er vanskelig å være ungdom i dag kan være at mange unge mangler beredskap.

– Alle biler trenger støtdempere når veien blir humpete. Mennesker trenger også støtdempere når veien blir kranglete, eller man møter oppoverbakke. Vi må forberede ungdom på livet, men når de sliter er det viktig at det er noen trygge voksenpersoner som kan være der og hjelpe dem gjennom den vanskelige perioden, sier Eidner.

Han er opptatt av at de som sliter ikke må overlates til seg selv.

– Vi må se dem. Unge bør merke at livet ikke bare er enkelt, og at man kan møte motbakke. Men de må forstå at livet kan bli godt bare man kommer seg over den kneika.

Les flere saker fra Avisa Nordland her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere