RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå trapper de opp henrettelsene

Foto: AMATEUR VIDEO VIA INTERNET (EPA)
Sist oppdatert:
Prestestyret frykter det samme som skjedde i Egypt.

I to uker har egypterne demonstrert i gatene med krav om president Hosni Mubaraks avgang. Opptøyene i Egypt ble utløst etter at det tunisiske folket reiste seg opp og fikk jaget president Ben Ali ut av landet i forrige måned.

Egypterne og tunisierne krever sosiale og politiske reformer, og har sett seg lei på høy arbeidsledighet, fattigdom, korrupsjon og stigende matvarepriser. President Mubarak har varslet sin avgang til høsten, og opptøyene og demonstrasjonene har denne uken avtatt i kraft.

- Ned med Khamenei
Men nå kan Iran stå for tur. Neste mandag skal iranere demonstrere i solidaritet med egypterne og tunisierne. Talsmann for Iran Human Rights mener det snart kan eksplodere i Iran.

- Regimet kommer til å gjøre alt de kan for å forhindre demonstrasjonene. Ayatollah Khamenei (Irans åndelige leder) vet at neste gang iranerne demonstrerer i gatene, så vil de rope slagord som: «Ned med Khamenei», sier Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Amiry-Moghaddam sier antall henrettelser i Iran har økt i takt med eskaleringen av opptøyene i den arabiske verden. Det offisielle tallet på henrettelser i Iran for januar måned er 85.

- Finnes det noen sammenheng mellom opptrappingen av henrettelsene i Iran og opptøyene i Egypt og Tunisia?

- Absolutt. Massehenrettelsene startet med hensikt for å forebygge demonstrasjoner. Disse økonomiske reformene som regimet har satt i gang har ført til prisstigning og økonomisk uro. Og dette er farlig for regimet, sier han.

- Det finnes en uro i Iran
Amnesty International i Sverige tror også det iranske regimet frykter at Iran skal bli berørt av dominoeffekten som brer seg i den arabiske verden.

- Vi kan konstatere at har vært et stort antall henrettelser. Det er klart det finnes en uro i Iran for hva disse protestene i andre land innebærer, sier Elisabeth Löfgren ved Amnesty Sverige til Dagens Nyheter.

Det iranske regimet har i lang tid brukt henrettelser for å skape frykt blant befolkningen. Amiry-Moghaddam mener prestestyret forsøker å skremme befolkningen til taushet.

- Tre av dem som ble henrettet i januar ble arrestert i forbindelse med demonstrasjoner i desember i 2009. Så dette er en veldig klar beskjed om at de henretter folk som deltar i demonstrasjoner, sier han.

- Anklagene er fabrikkert
En av de henrettede er den nederlandske statsborgeren Zahra Bahrami (45), som også har iransk statsborgerskap.

45-åringen ble henrettet i forrige uke for anklager om narkotikasmugling. Men familien og menneskerettighetsaktivister mener anklagene er fabrikkert, og at Bahrami i realiteten ble henrettet fordi hun var en politisk aktivist.

Nederland har reagert kraftig på hengingen av kvinnen, og hevder hun ikke har fått en rettferdig rettergang. De stiller seg også kritiske til at begravelsen ble avholdt på hemmelig sted.

Nederlandske myndigheter mistenker at begravelsen ble hemmeligholdt fordi liket hadde merker etter tortur.

Nederlenderne har som følge av henrettelsen brutt de diplomatiske forbindelsene med Iran, skriver The Times.

EU krever en moratorium
EU har også reagert kraftig på henrettelsene i Iran.

- Den europeiske union krever at iranske myndigheter stanser alle forestående henrettelser umiddelbart, og at de innfører en moratorium på samtlige henrettelser så snart som mulig, sa EUs utenrikssjef baronesse Catherine Ashton i en uttalelse i forrige uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere