RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Gunnhild Sørås (Krf)/Tom Melby (Avisa Nordland))

- Nakenbadingen er et overgrep

Sist oppdatert:
KrF-politiker ber forsvarsministeren rydde opp etter at Alice (23) ble tvunget til å bade naken.

På en feltøvelse på Heggmoen utenfor Bodø i september, måtte Alice Asplund (23) kle av seg klærne og bade naken sammen med 30 gutter i førstegangstjeneste - og foran fire mannlige befal.

- Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg har ennå store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt, sier Asplund til Avisa Nordland.

Les også: Tvunget til å bade naken med 30 gutter

- Jeg er sint og rasende
Episoden får flere politikere på Stortinget til å reagere kraftig, og en av dem er KrF-politiker Line Henriette Hjemdal.

- Jeg er sint og rasende. Det er et så stort overtramp at dette kan jeg ikke la gå, sier Hjemdal til Nettavisen.

Hun mener befalet på øvelsen gikk langt over streken.

- Jeg skjønner at hun synes det er grusomt. Jeg vil karakterisere det som et overgrep, sier Hjemdal, tydelig provosert.

Asplund spurte om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, eller at hun kunne gå et annet sted å bade. Men dette ønsket ble blankt avvist av løytnanten.

I frykt for ordrenekt, gikk hun til slutt naken ut i det kalde vannet, som hun hadde fått ordre om. Asplund forteller at hun gikk gråtende tilbake til leiren den kvelden.

- Hun er redd for ikke å motta ordre, og gjør det hun blir bedt om. Men det setter henne i en grusom situasjon, og det gjør noe med henne som ambassadør overfor andre jenter, sier Hjemdal.

Ber ministeren rydde opp
Hun synes saken blir enda verre når øverstkommanderende sier at det handlet om felthygiene, som innebar intimvask nedentil.

- Å måtte vaske seg naken i iskaldt vann sammen med 30 gutter og fire mannlige befal handler ikke om felthygiene. Det kan man legge til rette for på en helt annen måte, sier hun.

Hjemdal reagerer så sterkt at hun nå har sendt et brev til forsvarsminister Espen Barth Eide, der hun spør hva han vil gjøre for å legge til rette for at gutter og jenter blir ivaretatt i hele førstegangstjenesten.

- Det som gjør meg så sint og rasende er at de etter en gjennomgang ikke ser hvilket overtramp man har gjort. Jeg forventer at dette ikke gjentar seg, og det er derfor jeg utfordrer statsråden på dette, sier Hjemdal.

Nestkommanderende stabssjef ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon, Trond Salthammer, og sjefen til befalet som var på denne øvelsen, sier til Avisa Nordland at de ikke har foretatt noen momenter som ikke skal gjennomføres på øvelsen.

HER ER BREVET:

- Velger bort Forsvaret
KrF-representanten mener saken er svært ødeleggende for rekrutteringen av kvinner til Forsvaret.

- Det er en nedtur av dimensjoner. Det hjelper ikke at Stortinget og regjeringen sier at vi vil ha flere jenter inn i tjenesten når jenter blir utsatt for dette. Det er disse eksemplene som gjør at jenter gruer seg eller velger Forsvaret bort, og vi trenger flere jenter i Forsvaret - ikke færre, sier Hjemdal.

Hun avviser samtidig at jenter skal behandles med silkehansker.

- Dette handler ikke om at jenter skal behandles på en annen og mer snill måte, men dette handler om respekt for det mennesket og det individet vi er. Jenter trenger ikke å bli tatt på med silkehansker, men gode holdninger trenger både kvinner og menn, sier hun.

Hun mener det hadde vært like ille om det var snakk om en gutt som ble utsatt for det samme.

- Dette er en episode som ingen jenter burde vært utsatt for, og heller ikke gutter hvis det var dominans av jenter, sier Hjemdal.

- Slik skal det ikke være
Også Høyre-politiker Ine Marie Eriksen Søreide, som sitter i Stortingets Utenriks- og forsvarskomité, reagerer på saken.

- Jeg forstår jo godt at den følelsen var ubehagelig. Det skal ikke oppleves krenkende å være på en øvelse, sier Eriksen Søreide til Nettavisen.

Hun mener det burde være uproblematisk å gjennomføre badingen på en annen måte.

- Dette er en øvelse, og alle må gjennomføre den, men det må finnes praktiske løsninger på det her. Det er ikke vanskelig å få til, altså, sier hun, og fortsetter:

- Greit nok at det er en del av felthygienen, at alle skal kle av seg og bade. Da foreslo hun selv å gå litt lenger bort, og det burde være helt uproblematisk å etterkomme det ønsket, sier Eriksen Søreide.

- Forsvaret må se på rutinene
Heller ikke hun mener saken er bra for rekrutteringen av kvinner til Forsvaret.

- Forsvaret har jo et problem med å rekruttere flere kvinner, og det er et uttalt mål at vi skal ha flere kvinner i Forsvaret. Da er det veldig uheldig at slike ting dukker opp. En slik ting som det her er ikke akkurat rekrutterende, sier hun, og samtidig påpeker at det er mange kvinner som både tjenestegjør og har det helt supert i Forsvaret.

Eriksen Søreide håper Forsvaret nå lærer av saken.

- Jeg legger merke til at de sier at de behandler det som en intern personalsak, og da stoler jeg på at de lokalt i Luftforsvaret i Bodø også tar en gjennomgang på de rutinene de har på slike ting. For dette er en helt uproblematisk tilrettelegging som de burde få til, sier hun.

Hun påpeker at det er viktig at Forsvaret fremstår som både en arbeidsplass og et sted å avtjene førstegangstjenesten som oppleves faglig relevant, men også som et sted der det er ok å være kvinne.

- Så dette gir Forsvaret en mulighet til å rydde opp i slike ting, sier Høyre-politikeren.

Alice: - Har fått mye støtte
Alice Aspelund forteller til Nettavisen torsdag ettermiddag at hun har fått mye støtte etter at hun sto fram med historien i lokalavisen.

- Jeg har fått en del tilbakemeldinger fra venner og kolleger som støtter meg. Jeg har også fått en støttende melding fra høyere befal, som mener det er forferdelig det som har skjedd, sier hun.

- Har du blitt kontaktet av Forsvaret?

- Nei, ikke utover den ene meldingen, sier Alice, som er ferdig med førstegangstjenesten før jul.

- Har du hatt andre lignende opplevelser i Forsvaret?

- Nei, dette er det eneste. Ellers har alt vært fint, og det har ikke vært noen problemer. Sånn ellers synes jeg at likestillingen er lagt godt til rette. Mannlige soldater går godt overens med jentene. Så at dette kom fra et befal, overrasket meg veldig. Han som beordret meg til å bade jobber fortsatt i Forsvaret i samme stilling, forteller hun.

Forsvarssjefen: - Totalt uakseptabelt
Oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, forsvarssjefens talsmann, sier til Nettavisen at episoden er uakseptabel.

- Det er totalt uakseptabelt at noen av våre soldater mot sin vilje skal være tvunget til nakenbading i påsyn av andre. Selv om felthygiene inngår som del av et øvingsopplegg, så skal den personlige integriteten tas hensyn til. I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for- det er noe vi beklager.

- Slik jeg forstår det har lokal avdeling gjennomført samtaler med soldaten og beklaget episoden. Jeg er også blitt orientert om at det ble reist personalsak mot ansvarlige befal. Jeg må igjen presisere at dette er hendelser som ikke skal skje og Forsvaret beklager dette på det sterkeste, sier Myhre.

Selv ville han løst dette ved at vedkommende kunne få gjennomført personlig hygiene i skjul for de andre.

- Det er ikke nødvendig at 30 stykker står og ser på, konstaterer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere