RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UKRAINA: Medlemmer av Azovbataljonen som kjemper mot pro-russiske separatister i Øst-Ukraina, poserer for kamera.
Nato plasserer nå ut militært utstyr i Øst-Europa, og forsikrer medlemsland der om at de vil få støtte om Russland gjør mer enn verbale fremstøt.
UKRAINA: Medlemmer av Azovbataljonen som kjemper mot pro-russiske separatister i Øst-Ukraina, poserer for kamera. Nato plasserer nå ut militært utstyr i Øst-Europa, og forsikrer medlemsland der om at de vil få støtte om Russland gjør mer enn verbale fremstøt. Foto: Sergei Supinsky (Afp)

- NATO provoserer Russland

– Jeg er redd man blir veldig opptatt av å avskrekke på begge sider og glemmer at det fort kan oppstå veldig farlige situasjoner, sier Russland-ekspert.

USA kommer til å lagre tunge, militære våpen i NATOs østlige medlemsland, kunngjorde forsvarsminister Ashton Carter tirsdag.

Hensikten med å forhåndslagre stridsvogner, artilleri og annet militært utstyr er å berolige de østlige medlemslandene om at NATOs gjensidige forpliktelser om kollektivt forsvar gjelder også for dem.

Estland, Latvia, Litauen, Bulgaria, Romania og Polen har sagt seg villige til å ta imot våpnene.

Russlands opptreden i Ukraina har skapt frykt i mange østeuropeiske land for at de skal bli rammet av russisk aggresjon.

NATOs utenriksministre møtes i Brussel onsdag for å diskutere økt nærvær i østlige medlemsland.

LES også: Russland advarer Sverige mot å bli medlem av Nato

Frykter negativ spiral
NATOs økte nærvær i østlige medlemsland skaper frykt for en spiral av negativ retorikk, militær opprustning og et skjerpet konfliktnivå.

Det forsterker følelsen i Putin-regimet, og blant veldig mange russere, av at NATO rykker nærmere og er i ferd med å omringe Russland, understreker seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI.

– Med dette som bakgrunn vil alt som handler om tyngre militær infrastruktur nærmere Russlands grenser, selv om det er i NATO-land, bli tolket negativt. Russland vil svare på det med opprustning på sin side, sier hun til NTB.

– Ingen er i tvil om at vi er inne i en spiral når det gjelder negativt syn på hverandre og tilsvarende opptrapping militært på begge sider av grensen mellom øst og vest, forklarer Wilhelmsen.

LES også: Ukraina: 5665 døde siden april
OG her: EU-sanksjoner innføres formelt mandag

Norge deltar
NATO vedtok på Wales-toppmøtet i fjor høst å styrke NATOs evne til rask og effektiv beskyttelse av østlige allierte ved å forberede infrastruktur, forhåndsutplassere utstyr og forsyninger og angi spesifikke baser.

RUSSLAND-EKSPERT: Julie Wilhelmsen, NUPI

Dette er nå i ferd med å bli gjennomført. Det er viktig for å gjøre NATO mer robust, særlig i randsonene, slo USAs forsvarsminister Ashton Carter fast mandag.

Parallelt med dette vurderer USA å utplassere tunge våpen i Øst-Europa og jobber med et rakettforsvar samme sted for å skyte ned innkommende raketter.

– Russland er presset opp i et hjørne av NATO. Fra Finnmark til Krim er Russland omringet av vestlige allierte. Det må vi ha i bakhodet når vi skal forstå Putins reaksjoner, sa forsker Tormod Heier fra Forsvarets stabsskole til NRK nylig.

Norge deltar aktivt i NATOs nye tiltak i øst og åpnet nylig også for å delta i NATOs rakettforsvar.

Ser økt trussel
Vladimir Putins innflytelsesrike stabssjef Sergej Ivanov oppsummerer situasjonen slik overfor Financial Times:

– Hvis NATOs militære infrastruktur styrkes kraftig i Øst-Europa, eller USA virkelig begynner å utplassere potente rakettforsvarssystemer i Romania, Bulgaria eller Polen, vil vi si at den eksterne trusselen har økt.

Ivanov mener det er USA og landets forsøk med å spre demokrati også med våpenmakt som gjør verden farligere, ikke Russland. Han gir USA skylden for kaos og borgerkrig i Irak, Libya, Syria og Ukraina.

Farlige situasjoner
Wilhelmsen understreker at NATOs beroligelse av medlemsland etter Russlands fremferd i Ukraina, med annekteringen av Krim og angivelig støtte til opprørerne i Øst-Ukraina, i utgangspunktet er helt forståelig.

Hun er likevel urolig for alliansens handlingsmønster.

– Jeg er redd man blir veldig opptatt av å avskrekke på begge sider og glemmer at det fort kan oppstå veldig farlige situasjoner og en situasjon som ingen egentlig er interessert i. Man tror at den andre parten har verre intensjoner enn den egentlig har.

Wilhelmsen anmoder partene om å holde tett kontakt, også på militær side, for å hindre at ulykker utvikler seg til en større konflikt.

LES mer: Russiske bombefly på tokt utenfor Norge

– Bare defensivt
NATO-sjef Jens Stoltenberg understreker at alliansen ikke ønsker konfrontasjon eller et nytt våpenkappløp med Russland, og at alt NATO foretar seg, er defensivt.

– Forhåndsutplassering er ikke på noen måte i strid med grunnakten mellom NATO og Russland, sa han mandag, med henvisning til avtalen fra 1997 som forbyr utplassering av NATO-styrker i øst.

Forhåndsutplassering av våpen gjøres for å øke alliansens beredskap og evne til å reagere hurtig, ifølge Stoltenberg.

UKRAINA: - Det er nå klart at russiske styrker og utstyr ulovlig har krysset grensen inn i det østlige og sørøstlige Ukraina, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Flere av nabolandene frykter hva Russlands neste skritt er.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere