RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: INGE FJELDDALEN

- Nav stopper ferien min

- Jeg har en datter å ta vare på, sier Susanne, som fortviler over Navs nye regel.

Nylig fortalte Susanne Ejme til NRK Østafjells at hun ikke får ferie fra jobben i attføringsbedriften Keops i sommer.

Mens attføringsbedriftene tidligere har gitt deltakerne ferie i fire uker midt på sommeren, har Nav i år gitt attføringsbedriftene beskjed om at arbeidsavklaringspengene uteblir hvis deltakerne tar ferie.

Nav ødelegger
For Susanne som har en datter, byr det på vanskeligheter. - Jeg har en datter å ta vare på, og det er pålagt av barnehage og SFO at foreldrene tar barna ut i ferie i fire uker. Men Nav setter en stopper for ferie, sier hun til TA .

Men Susanne og de andre brukerne kan ha rett på sosialhjelp dersom de likevel velger å ta sommerferie uten penger, opplyser Hilde Bøyesen hos Fylkesmannen i Telemark.

- Når man ikke er i stand til å forsørge seg selv, har man rett til å søke sosialhjelp, sier Bøyesen. I tillegg til vanlig sosialhjelp, kan personer som ikke har inntekt i en periode og kan sannsynliggjøre det, søke om nødhjelp til kortere perioder for å få hjelp til mat.

- Da er det også andre og kortere saksbehandlingskrav både hos Nav og Fylkesmannen, dersom personen klager på vedtaket. Det er opptil Nav å vurdere en søknad om sosialhjelp, men Nav har plikt til å behandle søknaden og gi dem et vedtak med klageadgang. De kan ikke avvise søknaden uten et vedtak. Det er veldig viktig for denne gruppen, sier Bøyesen.

Når brukerne på attføringsbedrifter må søke sosialhjelp for å kunne ta seg noen uker ferie med barna, er det å flytte ansvaret for brukerne over på Nav kommune, sier hun til TA.

Flytter ansvar
Bøyesen mener det er viktig at brukerne er informert om retten til å søke sosialhjelp for å kunne ta noe sommerferie.

- I en offentlig instans går råd- og veiledningsplikten ganske langt. Man må forvente at en offentlig etat opplyser om hvilke muligheter man har, sier hun og viser til at antall klagesaker på sosialhjelp til Fylkesmannen i Telemark har gått merkbart ned de siste årene.Susanne Ejme har ikke blitt opplyst om retten til å søke sosialhjelp av Nav.

- Jeg har ikke fått vite det uoppfordret. Du må spørre selv for å få vite det. Jeg har måttet spørre hva jeg kan gjøre, fordi jeg er nødt til å ta ut ferie med datteren min. Det er ikke så viktig for meg med ferie, men datteren min går først og hun skal ha ferie, sier Susanne, som har vurdert å søke sosialhjelp.

Konsekvenser
- Men dersom jeg får sosialhjelp til livsopphold, kan det få konsekvenser for skattepengene. Det kan være at man har krav på å være hjemme hvis barnet er sykt eller ikke har tilsyn, og det er jeg i kontakt med Nav om, sier Susanne. Selv stortrives hun i jobben i Keops, der hun setter i stand brukte møbler og interiør som selges i gjenbruksbutikken.

- Jeg trives kjempegodt. Her er det malerverksted, snekkerverksted og systue. Målet er å være tilbake i full jobb fra september, men jeg kunne godt vært her lenger. Ferie er likevel en gulrot som motiverer til å jobbe. Alle trenger litt tid for seg selv, sier hun.

Les flere saker hos TA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere