- NAV tenker for A4

Mari Hanssen (25) med hunden Mika. Hanssen har inntil forrige mandag fått arbeidsavklarings- penger fra NAV. Hun fikk beskjed om at hun ville miste NAV-støtten om hun begynte på hundeskole. Hun mener NAV går helt mot egne prinsipper om å hjelpe folk tilbake i til arbeidslivet.

Mari Hanssen (25) med hunden Mika. Hanssen har inntil forrige mandag fått arbeidsavklarings- penger fra NAV. Hun fikk beskjed om at hun ville miste NAV-støtten om hun begynte på hundeskole. Hun mener NAV går helt mot egne prinsipper om å hjelpe folk tilbake i til arbeidslivet. Foto: Skjalg Ekeland (Bergensavisen)

Mari Hanssen (25) er rasende etter at NAV fratok henne støtten.

05.09.14 11:00

Mari Hanssen (25) har ADD. Hun beskriver det selv som en slags ADHD, bare uten at hun er særlig hyperaktiv.

Hun har klart å skaffe seg fagbrev i aquakultur, men slet da hun skulle ut i arbeidslivet, skriver Bergensavisen.

Vil jobbe
- Jeg sliter med konsentrasjonsvansker. Det gjorde det vanskelig for meg å jobbe. Jeg tror ikke jeg kan ha en vanlig åtte til fire jobb, sier hun

25-åringen har siden oktober i fjor mottatt arbeidsavklaringsstøtte fra NAV.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre inntekt i perioder du på grunn av sykdom eller skade har behov for bistand fra NAV for å komme i arbeid.

Bistanden kan bestå av arbeidsrettede tiltak, medisinsk behandling eller annen oppfølging fra NAV.

- Å bli satt utenfor arbeidslivet når du så vidt har begynt på livet gjør noe med deg. Det er ingen god følelse å ikke kunne gjøre nytte for seg, sier hun.

Hun forteller at NAV kun tilbød henne arbeidstrening i butikk eller jobb på en vernet bedrift.

Hundeskole
I månedene hun har mottatt støtte fra NAV, har hun søkt på nettet og forsøkt å finne jobber eller kurs hun kunne begynne på.

Til slutt fant hun en hundeskole som tilbød instruktørutdanning. I 13 måneder ville hun da få jobbe som praktikant, og få utbetalt 5000 kroner som lønn under utdanning.

- Dette er noe jeg virkelig fikk lyst til. Jeg elsker å jobbe med dyr, det gir meg en egen ro, forteller Hanssen.

Fikk nei
Hun tok kontakt med NAV Fana. Her skal saksbehandler ha gitt beskjed om at hun ikke lenger ville motta støtte fra NAV dersom hun startet på denne utdannelsen.

- Jeg blir så frustrert. De går jo helt mot egne prinsipper om å hjelpe folk tilbake til arbeidslivet. Hvorfor godtar de ikke denne utdannelsen? De nekter å tenke utenfor boksen. Istedenfor at jeg får gjøre noe jeg virkelig har lyst til, vil de heller ha meg til å følge deres arbeidsprogram der jeg tvinges ut i en jobb jeg ikke takler, sier Hanssen.

Hun mener NAV totalt mangler evnen til å se menneskene de jobber med, og at de kun tenker A4.

Mandag i forrige uke begynte hun på hundeskolen. Hun trives godt, men må ta oftere pauser enn de andre for å klarne hodet litt.

- Jeg skal klare meg uten økonomisk støtte fra NAV, sier hun.

Er for ung
- Det er riktig at hun ikke kan få innvilget utdanning. Hovedgrunnen til dette er at hun er under 26 år, og dermed ikke fyller vilkårene til rett til utdanning støttet av NAV. Mange vil normalt befinne seg i en utdanningssituasjon opp til 26 år. Ungdom i vanlig utdanningsalder skal som hovedregel selv finansiere alminnelige utdanningskostnader, sier Mette Johnsen Bentdal, avdelingsdirektør ved NAV Fana.

Hun viser til at Hansson har en fullført utdanning. NAV vurderer at hun kan nyttiggjøre seg denne opparbeidede kompetansen til å få annet arbeid.

- Hun fikk innvilget arbeidsavklaringspenger fordi hun hadde behov for en periode med behandling før hun var i stand til å ta arbeid. Utdanning er ikke aktuelt, da hun allerede har en kompetanse som kan gi henne arbeid i dagens arbeidsmarked, sier Bentdal.

NAV utarbeidet en aktivitetsplan for Hansson frem til august i år der hovedaktiviteten har vært medisinsk behandling.

- Arbeidsrettede tiltak i regi av NAV har vært vurdert, men de har ikke 25-åringen ønsket å benytte seg av, sier avdelingsdirektøren til BA.

Les flere saker i Bergensavisen


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.