RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- NAV trakk støtten midt i skoleåret

Foto: Privat/Eirik Baardsen
Sist oppdatert:
Fortsatt har ikke NAV behandlet klagen på avslaget - én måned etter at «Lars» avsluttet utdanningen han ble nektet.

(iBergen.no) 35 år gamle «Lars» er sjokkert over hvordan NAVs byråkrati har fått konsekvenser for ham.

- Fikk penger og avslag
Den tidligere rusmisbrukeren ønsket å komme tilbake til livet og gikk aktivt ut for å finne seg jobb eller utdanning. Valget falt på helsefag ved AOF Hordaland.

Men skoleåret var kostbart og «Lars», som var under yrkesrettet attføring, ba derfor NAV om å dekke kostnadene.

- Da jeg fortalte saksbehandleren i NAV om planene mine, var hun veldig positiv og betalte skolens regning med en gang. Men senere kom et brev i posten fra en annen saksbehandler. Der sto det at søknaden min for skolepenger var avslått. Da hadde jeg allerede begynte på skolen, forteller «Lars» til iBergen.no.

Begrunnelsen NAV oppga var at de mente 35-åringen ikke var klar for å begynne på skole, og AOF ikke var deres opplegg.

Lang klagetid
Etter å ha rådført seg med skolen, valgte han å fortsette utdanningen og samtidig skrive en klage på vedtaket. Det skulle bli starten på en papirmølle som «Lars» karakteriserer som tragikomisk.

- Klagebehandlingen skulle ta tre måneder. Samtidig fikk jeg kryssende beskjeder om at jeg både måtte slutte og fortsette på skolen. En periode holdt jeg meg også hjemme, men gikk tilbake til skolen da det ble fare for at jeg ikke fikk gå opp til eksamen, sier han.

Utsatt igjen
Seks måneder ut i skoleåret fikk han nok et brev fra NAV. Denne gangen opplyste de at klagen ville ta ytterligere seks måneder å behandle.

Nå er «Lars» for lengst ferdig med skolen og er utdannet helsearbeider. Men ennå vet han ikke utfallet av klagesaken.

- Den er fortsatt til behandling. Jeg vet ikke helt hva de driver med, jeg.

- Situasjonen kan endre seg
Informasjonssjef i NAV, Sissel Mæland, kan av hensyn til taushetsplikten ikke uttale seg om «Lars» sin sak. Men på generelt grunnlag sier hun at saker i NAV-systemet ofte endrer seg underveis.

- Man kan for eksempel få tilskudd for en begrenset periode, og når denne perioden opphører får man ikke automatisk nytt tilskudd, sier Mæland til iBergen.no.

Samtidig legger hun seg helt flat for at klagesaken ennå ikke er avgjort.

- Det må vi bare beklage. Vi har uholdbar lang saksbehandlingstid i forhold til klagesaker. Men jeg tror avgjørelsen er like rundt hjørnet.

- De lager bare surr
At klagebehandlingen har tatt så lang tid vil imidlertid ikke komme «Lars» til gode.

- Nei, vi har ikke mandat til å la saksbehandlingstid påvirke utfallet av saken. Men dersom vi hadde betalt ut ved en feil og det deretter gikk lang tid til å behandle klagen, vil tiden være en faktor som blir tatt med i vurderingen av om pengene blir krevd tilbake, sier Mæland.

Blir «Lars» sin klage avslått risikerer den nyutdannede helsearbeideren å måtte tilbakebetale de 25.000 kronene skolen kostet. Etter at han selv skaffet seg jobb innenfor helsevesenet kan den første lønningen hans gå til å betale gjelden til NAV.

- Jeg har gjort alt selv, både med å skaffe skoleplass og jobb. NAV har ikke gjort annet enn å lage surr for meg, avslutter «Lars».

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere