*Nettavisen* Nyheter.

- Nedleggelsen vil øke strøm- og gasseksporten fra Norge

Foto: STAFF (Reuters)

Tyskland legger ned alle sine atomkraftverk innen 2022. Bellona gleder seg over beslutningen.

30.05.11 21:25

- Det er positivt nytt. Det vil sørge for mindre utslipp, og mindre sjanser for atomulykker i Europa. Det vil bli produsert mindre mengde atomavfall framover, og det vil nok også bane vei for mer fornybar energi både i Tyskland og Europa, sier Bellonas kjernefysikkespert Nils Bøhmer, til Nettavisen.

- Energisystem må endres fundamentalt
Mandag annonserte altså Tysklands koalisjonsregjering en reversering av landets energipolitikk, og planen blir å legge ned alle sine atomkraftverk innen 2022. Bakgrunnen for beslutningen var blant annet katastrofen ved Hiroshima-anlegget i Japan etter tsunamien.

- Vårt energisystem må og kan endres fundamentalt. Vi ønsker at fremtidens elektrisitetsforsyning skal være tryggere, og samtidig økonomisk og pålitelig, sa statsminister Angela Merkel mandag, i forbindelse med kunngjøringen.

Bellona gleder seg over vedtaket, og sier det vil la seg gjøre å erstatte atomkraftverkene.

- Både energieffektivisering, fornybar energi vil være viktig komponenter i å få erstattet de tyske atomkraftverkene, sier Nils Bøhmer.

- Økt eksport fra Norge
Bøhmer mener utfasingen av atomkraftverkene vil kunne få positive effekter for Norge som eksportør av strøm og gass.

- Nedleggelsen kan gi økt mulighet for eksport av gass til Tyskland. Man kan se for seg at det vil bli større etterspørsel etter offshore vindteknologi, blant annet vindparker i Nordsjøen på Norsk side. Det kan også være mulighet for større eksport av norsk vannkraft til Europa. Det er en lang rekke muligheter som åpner seg når et så stort marked bestemmer seg for å stenge en så stor kilde for energiproduksjon, avslutter Bøhmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.