*Nettavisen* Nyheter.

- Nedskyting kan ha vært feiltakelse gjort av inkompetente separatister

Amerikanske myndigheter mener det var separatistene som skjøt ned flyet - men at det var et uhell. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

Det mener USA.

23.07.14 09:25

Passasjerflyet til Malaysia Airlines kan ha blitt skutt ned ved en feil av inkompetente pro-russiske separatister, sier amerikanske etterretningseksperter.

De bevisene som hittil foreligger, tyder på at det var separatistene som skjøt en bakke-til-luft-rakett av typen SA-11 mot flyet, men det er fortsatt uklart akkurat hvem det var som trakk i avtrekkeren og hvorfor, sier ekspertene.

– Den mest troverdige versjonen er at det var en feil, og at raketten ble avfyrt av et dårlig opplært mannskap som brukte et utstyr som krever kompetanse og opplæring, sa en av tjenestemennene tirsdag.

Flere tidligere feil

Han viser til flere tilfeller de siste årene der både russiske og amerikanske styrker har skutt ned sivile fly ved en misforståelse.

Et koreansk fly ble skutt ned av et sovjetisk jagerfly i 1983, og USA skjøt ned et iransk passasjerfly i 1988. I begge tilfellene døde hundrevis av uskyldige sivile.

Russiske agenter er observert på bakken i det østlige Ukraina, men amerikansk etterretning har ingen klare bevis på at det var russere til stede da raketten ble avfyrt, sier tjenestemannen.

Ekspertene sier også at det ikke er noe som tyder på at Russland hadde noe å gjøre med nedskytingen, bortsett fra det generelle medansvaret de har for å skape de kaotiske forholdene i det østlige Ukraina som nedskytingen var et produkt av.

Klikk på bildet for å forstørre.

A pro-Russian separatist guards a road checkpoint outside the town of Lysychansk in the Luhansk region of eastern Ukraine, June 24, 2014. REUTERS/Shamil Zhumatov (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Foto: Shamil Zhumatov (Reuters)


Imøtegår propaganda

De amerikanske etterretningsekspertene sier at de har valgt å informere pressen for å imøtegå det de kaller misvisende propaganda i russiske medier og fra offentlige kilder i Russland.

Tjenestemannen avviser at flyet svingte unna som et militærfly ville gjort, han avviser teorien om at flyet ble skutt ned av en ukrainsk jagerfly, og han kaller det urealistisk at ukrainske regjeringsstyrker sto bak.

Det siste ville innebåret at ukrainske styrker måtte ha kjempet seg inn i det opprørskontrollerte området der raketten ble avfyrt, skyte mot flyet og så kjempe seg ut igjen.

Amerikanske satellittobservasjoner og annet teknisk bevismateriale fastslår at flyet ble skutt ned med en rakett, og at raketten ble avfyrt fra et område som er under separatistenes kontroll.

Ekspertene sier at vurderingen støttes av meldinger på sosiale medier og avlyttede opptak av samtaler mellom kjente separatister.

Flom av våpen

Selv om USA har observert en flom av våpen fra Russland inn i Øst-Ukraina, inkludert luftforsvarssystemer, visste ikke etterretningen at separatistene hadde større SA-11-raketter før flyet ble skutt ned, sier tjenestemannen.

Russiske militære har gitt separatister opplæring i forskjellige typer våpensystemer, inkludert luftforsvarssytemer, på en base i Rostov.

Men de amerikanske etterretningsekspertene sier de ikke har eksplisitte bevis for at separatistene har fått opplæring i å operere SA-11-systemet.

De sier imidlertid at den russiske flommen av tunge våpen inn til separatistene i Øst-Ukraina fortsetter også etter nedskytingen av det malaysiske flyet.

Nederland i sorg

Flaggene vaier på halv stang i et Nederland i sorg etter flykatastrofen i Ukraina.

193 av de 298 som mistet livet i styrten øst i Ukraina, var nederlendere, og onsdag er nasjonal sørgedag. Kirkeklokkene skal kime i hele landet før de første flyene med ofre fra styrten lander på nederlandsk jord på ettermiddagen.

Et stort offisielt følge skal ta imot militærflyene i Eindhoven, og det er ventet at både kong Willem-Alexander, dronning Maxima og statsminister Mark Rutte vil møte opp for å vise sin respekt sammen med en rekke pårørende.

Nederland har fått ansvaret for granskingen, og ofrene fraktes nå dit for identifisering.

Prorussiske opprørere blir anklaget for å ha skutt ned flyet fra Malaysia Airlines. Både nederlandske og internasjonale ledere presser på for å sørge for uhindret tilgang for etterforskerne til vrakrestene i det opprørsdominerte Øst-Ukraina.

Tirsdag ble det meldt at store vrakrestene har blitt kuttet i og ser annerledes ut enn da OSSEs observatører først så dem.

– Vi krever uhindret tilgang til krasjstedet, vi krever respektfull behandling av stedet, vi krever verdighet for ofrene og alle dem som sørger over dem, sa Nederlands utenriksminister Frans Timmermans i FN tidligere i uka.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.