RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nei til dobbeltavgift!

Sist oppdatert:
Det er foreslått innført et eget Trondheimsfjordkort for alle som skal fiske laks i elvene i Trondheimsfjorden. Det er uheldig.

Dersom det blir en realitet må du neste sommer regne med å måtte punge ut med rundt 500 kroner før du stiller deg i kø for å kjøpe fiskekort.

Elveeierne i de største laksevassdragene rundt Trondheimsfjorden har gått sammen for å kjøpe ut kilenøtene som fisker laks i fjorden. Ideen er at en ved å begrense fisket i sjøen, sikrer at flere laks går opp i elvene for å gyte. For så vidt ingen dum ide, men spørsmålet blir hvem som skal betale for gildet. Årlig trengs opp mot fem millioner kroner for å finansiere oppkjøpet.

Espen Farstad (46) er informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund

Ihuga jeger, fisker og friluftsmann. Utdannet førskolelærer, og har forfattet et titalls bøker om friluftsliv for barn og familier.

www.njff.no

Elvene rundt Trondheimsfjorden oppfordret grunneierne til å legge på fiskekortprisen med 15 prosent i 2005. Disse pengene skulle så overføres for å finansiere oppkjøpet. Ordningen skulle i tillegg finansieres med støtte fra firmaer, sportsfiskere og andre sponsorer. Blant annet ble det arrangert en såkalt «Fund-raising-dinner» i Oslo, der velholdne laksefiskere kunne treffes over en bedre middag og bidra økonomisk til oppkjøpsordningen. Gulrota for elveeierne skulle være at man gjennom økt oppvandring i elvene på lengre sikt skulle kunne øke inntektene forbundet med laksefiske – en slags gjødsling av vassdragene om man vil.

Ikke betalt
Nå viser det seg at mange av elveeierne ikke har betalt inn sin del til fondet. Det sportsfiskerne har bidratt til gjennom en økt fiskekortpris, har mange av elveeierne stukket som en ekstra fortjeneste i egen lomme. Noen har åpenbart villet høste samtidig som man gjødsler, ja faktisk før man har sådd. Elvene rundt Trondheimsfjorden har fått kalde føtter med tanke på finansiering av ordningen i 2006.

Det er selvsagt begrenset hvor mange ganger man kan flyte på økonomisk velvilje fra private sponsorer, og da må man kikke seg rundt etter alternative og mer forutsigbare inntektskilder. Hvor finner man det? Hos grunneierne som skal høste gevinsten i form av et bedre og mer salgbart laksefiske? Neida. Man ser selvsagt mot sportsfiskerne, det ytterste leddet i inntjeningskjeden. Veien er kort til å etablere et Trondheimskort som skal koste 250 kroner for alle over 18 år som ønsker å fiske laks i noen av de berørte elvene.

Uheldig
Jeg synes jeg innføringen av Trondheimsfjordkortet er veldig uheldig. Ikke fordi de fleste sportsfiskerne ikke har råd, men fordi de fiskerne med lavest motivasjon antakelig vil velge å ikke fiske laks ved innføringen av et slikt kort. Dette dreier seg om førstegangsfiskere, familiefiskere, ungdom og døgnkortkjøpere. Sett i et rekrutteringsperspektiv er det et særdeles dårlig forslag. Først skal man betale den statlige fiskeravgiften på 200 kroner.

Så skal man kjøpe Trondheimsfjordkortet på 250 kroner. Et gjennomsnittlig fiskekort kan beløpe seg til rundt 200-250 kroner døgnet. Da er man raskt oppe i rundt 700 kroner for et døgns fiske. Den inngangsbilletten kan vise seg å være for høy for mange. Slik sett stimulerer oppkjøpsordningen den veletablerte laksefiskeren, og støter de mindre betalingsdyktige og kommende laksefiskerne fra seg.

Elvene rundt Trondheimsfjorden bør snarest revurdere finansieringsplanen sin, og skrinlegge forslaget om innføring av en særskatt på alle laksefiskere i sin region. Det er grunneierne selv som på sikt skal øke inntektsgrunnlaget, og da må de selv investere midler for å øke egen avkastning. Hvis ikke bør man kanskje revurdere hele prosjektet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere