RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nektet rom-familie å begrave sin døde baby

Ordfører i den franske byen Chanplan skal angivelig ha nektet en romfamile å gravlegge babyen sin i den lokale kirkegården (bildet).
Ordfører i den franske byen Chanplan skal angivelig ha nektet en romfamile å gravlegge babyen sin i den lokale kirkegården (bildet). Foto: Kenzo Tribouillard (Afp)
Sist oppdatert:
Ordføreren anklages for å være rasist og fordomsfull.

Maria Francesca døde 1. juledag. Hun ble bare to måneder og ti dager gammel. Jenta ble syk og ble fraktet til sykehus av foreldrene sine som bor i en romleir uten vann og elektrisitet i byen Champlan, sør for Paris i Frankrike.

Borgermesteren i Champlan, der Maria bodde sammen med sine foreldre, skal angivelig ha nektet å gi foreldrene tillatelse til å gravlegge datteren i den kommunale kirkegården.

Christian Leclerc skal angivelig ha sagt at det var begrenset med plass, og at gravplassene var forbeholdt lokale skattebetalere.

Dette skapte sterke reaksjoner hos menneskerettsgrupper og venstrepolitikere i Frankrike, samt noen høyrepolitikere.

- Rasist og fordomsfull
Kritikken haglet mot ordføreren som ble anklaget for å være rasist og fordomsfull. Til og med den sosialistiske statsministeren Manuel Valls sluttet seg til kritikken.

«Det å nekte et barn en gravplass grunnet hennes opprinnelse, er en fornærmelse overfor hennes minne og en fornærmelse overfor det Frankrike står for,» skrev han i en melding på Twitter.

Borgermesteren hevder imidlertid at han aldri nektet familien noe som helst, og at han har blitt misoppfattet av både lokalpolitikere og lokalavisen.

- Det er tragisk
Jenta blir istedenfor gravlagt i en kommunal kirkegård i nabobyen Wissous. Byens borgemester, Richard Trinquier, sa han ga dem en gravplass av hensyn til humanitære grunner.

- Det er tragisk nok for en mor å miste sin to og en halv måned gamle baby. Det er ingen grunn til å ytterligere bidra til hennes smerte og sorg, sier han i en uttalelse.

Foreldrene til den døde jenta, som er i 30-årene, skal ha flyttet fra Romania til Frankrike for to år siden.

- Tatt ut av kontekst
Borgermester Leclerc hevder sitatene hans bla tatt ut av kontekst og at intervjuet ble gjort på en dårlig telefonforbindelse.

Han skal derimot ha blitt sitert på følgende i den respekterte tabloidavisen Le Parisien:

- Vi har kun noen få plasser igjen. Vi prioriterer de som betaler skatt lokalt. 

(Saken fortsetter under bildet).

Ordfører i den franske byen Chanplan, Christian Leclerc (bildet), hevder han aldri nektet familien å gravlegge datteren, og påstår han ble feilsitert av lokalavisen og misoppfattet av lokalpolitikere.


Men så raskt saken fikk fart i nasjonale medier, endret ordføreren på uttalelsene sine, ifølge franske medier.

- Jeg har aldri nektet denne begravelsen. Dette har blitt blåst opp utover alle proporsjoner. Det var en misforståelse i beslutningskjeden om hva som kunne og ikke kunne gjøres. Noen rotet det til.

Døde av krybbedød
Jenta ble kjørt til sykehuset 1. juledag hvor hun ble erklært død som følge av krybbedød.

- Mammaen prøvde å gi henne melk 05 om morgenen, og den lille jenta var kald. Hun var død, sier Marie-Helene Brelaud, som er medlem av en støtteforening for romfolk i Frankrike.

Det er om lag 20.000 romfolk i Frankrike. De fleste kommer fra Romania eller Bulgaria. De har lite eller ingen goder i Frankrike.

Kilder: AFP, The Independent.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere