*Nettavisen* Nyheter.

- Nesten alle butikktyverier blir henlagt

BORTKASTET TID: Mehdi Shokri mener alle saker hos politiet blir henlagt selv om man anmelder. men selv anmelder han for å holde presset på dem. Foto: Sina Jahanbakhsh (Nettavisen)

Dagens system med manuell utfylling av papirskjema fører ofte til at flere saker henlegges, ifølge Oslo Handelsstands Forening.

29.01.14 08:07

OSLO (Nettavisen): Det ble i fjor anmeldt færre forbrytelser. Politiets tall viser en nedgang på 1,6 prosent sammenlignet med 2012, og en samlet nedgang på 2,7 prosent fra 2009.

Politidirektoratet la i midten av januar frem statistikken for 2013 på en pressekonferanse i Oslo.

- Kriminaliteten i Norge går ned, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård på pressekonferansen.

Les også:- Færre jenter tør å anmelde voldtekt

Klikk på bildet for å forstørre.

Sikkerhetssjef ved OHF, Janne H. Westbye, mener forbrytelsene blir fler, mens anmeldelsene blir færre. Foto: (OHF)

- Har gitt opp å anmelde
- Oslo handelsstands Forening (OHF) foretok en egen undersøkelse i 2011. 100 butikker i Oslo deltok for å få frem et bedre faktagrunnlag, sier sikkerhetssjef ved OHF, Janne Holtet Westbye.

Butikkene fylte systematisk ut anmeldelser for alle tilfeller av naskerier og tyverier. I løpet av 12 uker var det en sum på 554 anmeldelser. Det vil si opp mot 120.000 saker i hovedstaden i løpet av ett år. Men registrerte anmeldelser hos politiet samme året var kun 5200.

- Det er ingen grunn til å tro at dette er noe annerledes i dag. Tvert om melder våre medlemmer at antall tyveri bare øker. Dette til tross for dyre sikkerhetstiltak og vakthold, sier hun.

Ifølge Westbye, er mørketallene enorme. OHF har derfor i flere år etterspurt elektroniske anmeldelser.

- Dagens system med manuell utfylling av papirskjema fører ofte til at flere saker henlegges. OHF er svært bekymret for utviklingen. Våre medlemmer sier de har gitt opp å anmelde fordi tyveri ikke gir noe reaksjon eller respons hos politiet, forklarer sikkerhetssjefen.

- Bortkastet tid
Daglig leder ved Narvesen på Solli plass i Oslo, Mehdi Shokri, mener butikkeiere ikke lenger tar seg til bry å anmelde tyverier.

- Saken blir henlagt uansett, sier Shokri.

Av rutinemessige årsaker har Shokri selv anmeldt de få tilfellene av tyverier i sin kiosk, men han ser helt grunnen.

- Det tar tid å anmelde et tyveri. Jeg ser egentlig ikke verdien i å gå gjennom papirarbeidet. Saken blir henlagt uansett, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.