Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nesten alle butikktyverier blir henlagt

BORTKASTET TID: Mehdi Shokri mener alle saker hos politiet blir henlagt selv om man anmelder. men selv anmelder han for å holde presset på dem.
BORTKASTET TID: Mehdi Shokri mener alle saker hos politiet blir henlagt selv om man anmelder. men selv anmelder han for å holde presset på dem. Foto: Sina Jahanbakhsh (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Dagens system med manuell utfylling av papirskjema fører ofte til at flere saker henlegges, ifølge Oslo Handelsstands Forening.

OSLO (Nettavisen): Det ble i fjor anmeldt færre forbrytelser. Politiets tall viser en nedgang på 1,6 prosent sammenlignet med 2012, og en samlet nedgang på 2,7 prosent fra 2009.

Politidirektoratet la i midten av januar frem statistikken for 2013 på en pressekonferanse i Oslo.

- Kriminaliteten i Norge går ned, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård på pressekonferansen.

Les også:- Færre jenter tør å anmelde voldtekt

Sikkerhetssjef ved OHF, Janne H. Westbye, mener forbrytelsene blir fler, mens anmeldelsene blir færre.

- Har gitt opp å anmelde
- Oslo handelsstands Forening (OHF) foretok en egen undersøkelse i 2011. 100 butikker i Oslo deltok for å få frem et bedre faktagrunnlag, sier sikkerhetssjef ved OHF, Janne Holtet Westbye.

Butikkene fylte systematisk ut anmeldelser for alle tilfeller av naskerier og tyverier. I løpet av 12 uker var det en sum på 554 anmeldelser. Det vil si opp mot 120.000 saker i hovedstaden i løpet av ett år. Men registrerte anmeldelser hos politiet samme året var kun 5200.

- Det er ingen grunn til å tro at dette er noe annerledes i dag. Tvert om melder våre medlemmer at antall tyveri bare øker. Dette til tross for dyre sikkerhetstiltak og vakthold, sier hun.

Ifølge Westbye, er mørketallene enorme. OHF har derfor i flere år etterspurt elektroniske anmeldelser.

- Dagens system med manuell utfylling av papirskjema fører ofte til at flere saker henlegges. OHF er svært bekymret for utviklingen. Våre medlemmer sier de har gitt opp å anmelde fordi tyveri ikke gir noe reaksjon eller respons hos politiet, forklarer sikkerhetssjefen.

- Bortkastet tid
Daglig leder ved Narvesen på Solli plass i Oslo, Mehdi Shokri, mener butikkeiere ikke lenger tar seg til bry å anmelde tyverier.

- Saken blir henlagt uansett, sier Shokri.

Av rutinemessige årsaker har Shokri selv anmeldt de få tilfellene av tyverier i sin kiosk, men han ser helt grunnen.

- Det tar tid å anmelde et tyveri. Jeg ser egentlig ikke verdien i å gå gjennom papirarbeidet. Saken blir henlagt uansett, sier han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!