*Nettavisen* Nyheter.

- Nesten hundre barn dør om dagen

FÅR MAT: Nihal (3) er svært underernært og får behandling på Redd Barnas matklinikk i Akobo i Sør-Sudan. Den blodige konflikten har rammet barna hardest, og Redd Barna frykter at 50.000 barn kan dø om de ikke får hjelp. Foto: Redd Barna

Vi kan fortsatt gjøre noe med sultkatastrofen som truer fire millioner i Sør-Sudan, sier David Brændeland i Redd Barna. Men vi må handle nå.

05.08.14 11:24

Situasjonen i Sør-Sudan er i ferd med å bli kraftig forverret om ikke verdenssamfunnet trår til, advarer David Brændeland, informasjonsrådgiver i Redd Barna. Han har nettop vært i Sør-Sudans største flyktningleir, og sett nøden på nært hold. Fire millioner mennesker står nå i fare for å rammes av en sultkatastrofe i løpet av de neste ukene. Han frykter at cirka 50.000 barn kan dø av sult.

- Barna blir hardest rammet. De havner bakerst i køen når nødhjelp deles ut. I enkelte flyktningleire i nord dør nesten hundre barn om dagen nå av underernæring, mangel på rent vann og riktig helsestell, sier Brændeland, på telefon fra Sør-Sudan.

Klikk på bildet for å forstørre.

David Brændeland har sett barn gå alene for å hente mat, og bli skjøvet unna i matkøen. Han forteller at barna rammes hardest. Foto: Redd Barna.


Blir lett skjøvet unna
I kaoset som har oppstått da de flyktet har mange barn kommet bort fra foreldrene sine, og mange er derfor kommet til flyktningleirene alene.

- Jeg har sett barn som må gå selv og hente mat. De blir lett skjøvet unna, og havner bakerst i køen. Bare i leiren jeg var i var det mange underernærte barn, sier Brændeland.

I mai ble det holdt en internasjonal giverkonferanse for å samle inn penger til nødhjelp i Sør-Sudan. Men FN mangler fortsatt over en milliard dollar for å møte den ventede katastrofen.

- Dette høres jo helt umulig ut å gjøre noe med, men det er det ikke. Det må en massiv dugnad til fra heldigstilte land. Alle myndigheter må gå sammen for å få inn de midlene som trengs, sier Brændeland, og legger til at Sør-Sudan for et par dager siden havnet øverst på listen over "The fund for peace" årlige liste over de mest sårbare landene i verden.

Klikk på bildet for å forstørre.

UNDERERNÆRT: Tut (3) får behandling for alvorlig underernæring på et senter i Akobo i Sør-Sudan, hvor han er sammen med moren sin Nyagoa. Foto: Jonathan Hyams (Redd Barna)


Blodig konflikt
For et halvt år siden ble Sør-Sudan igjen kastet ut i blodig konflikt. En maktkamp mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar, har ført til tusenvis av drepte og nesten halvannen million fordrevne. Svært mange har ikke fått sådd åkrene på grunn av kampene, og det er dermed ikke noe å høste. Matlagrene begynner nå å gå tomme.

På grunn av regntiden blir det også svært vanskelig å få inn mat.

- Nå begynner regntiden. Da er veiene helt utilgjengelige. Den eneste måten å nå ut med mat er med fly. Det er en krigslignende situasjon i nord. Mange steder er det ikke mulig å komme frem av sikkerhetshensyn, sier Brændeland.

I flyktningleirene deler Redd Barna ut mat, sørger for å beskytte barn og bringer barn tilbake til foreldrene sine. De oppretter også skoler og lekeområder.

- Barn blir målrettet angrepet
- Vi har snakket med mange voksne og barn som forteller hvordan de har blitt skutt etter, hvordan de har sett andre bli drept, og hvordan barn blir målrettet angrepet. Flere av dem blir bortført, misbrukt og drept. De har rømt midt på natten, og mange har bare klærne de hadde på seg da de rømte, forteller Brændeland.

I tillegg driver Redd Barna også en massiv vaksinasjon mot kolera.

- I flyktningleiren jeg var i, var det tilfeller av kolera. Dette er en sykdom som smitter veldig lett, og når vann skyller inn og ut av teltene er det fare for at barn lett blir smittet, sier Brændeland.

Klikk på bildet for å forstørre.

KAMPHANDLINGER: Mange har ikke fått sådd åkrene på grunn av kamphandlingene i lanedet, og matlagrene begynner nå å bli tomme. Nyanthor og datteren Nyakong (8 måneder) er blant dem som får hjelp på et senter i Akobo. Foto: Jonathan Hyams (Redd Barna)

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUTT ETTER: David Brændeland i Redd Barna forteller at de har snakket med mange voksne og barn som har blitt skutt etter, og sett andre bli drept. Foto: Redd Barna

Klikk på bildet for å forstørre.

REGNTID: På grunn av regntiden som starter nå vil veiene bli ufremkommelige og den eneste måten å få inn mat er med fly. Foto: Redd Barna

Klikk på bildet for å forstørre.

I FLYKTNINGLEIR: En maktkamp mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar, har ført til tusenvis av drepte og nesten halvannen million fordrevne. Foto: Redd Barna

Klikk på bildet for å forstørre.

David Brændeland har nettop vært i Sør-Sudans største flyktningleir, nord for Juba. Han frykter sultkatastrofen som kan ramme om bare noen uker. Foto: (Redd Barna)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.