RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2 Nettavisen/CS)

- Nett-tjenester forsvinner

Sist oppdatert:
- Mange tjenester på nettet begynner å bli borte, konstaterer virusekspert Roger Haug. Fredag kveld overvåker han dataviruset Sobig.F sin utvikling.

Akkurat nå sitter viruseksperter verden over og svetter over dataviruset Sobig.F, som "oppdateres" fra klokka 20 norsk tid. I verste fall kan hele bedriftssystemer - og hjemme-maskiner bli ødelagt.

- Tjenester forsvinner

- Microsoft Update har vært nede. Nå begynner mange tjenester på nettet å bli borte, sier virusekspert og Sales Executive Security Roger Haug i Computer Associates til TV 2 Nettavisen like etter klokken 20.00 fredag kveld.

- Jeg håper det skyldes at mange bedrifter oppdater antivirusprogrammer og liknende, samtidig som det går en spambølge over nettet, sier Haug.

Hva det ellers kan være vil han ikke spekulere i ennå.

- Ingen indikasjoner på krise

Også hos Norges største internettleverandør, Telenor, følger man spent med på Sobig.Fs utviklng.

- Rundt klokka åtte registrerte vi en høyere trafikk enn normalt, men det dabbet fort av, og akkurat nå er trafikken lavere enn vanlig. Vi ser Ingen indikasjoner foreløpig på et virusangrep, sier informasjonssjef i Telenor Bedriftskommunikasjon Arild S. Johannessen til TV 2 Nettavisen klokken 20.35.

Den høye trafikken ved 20-tiden tror Johannessen skyldtes folks nysgjerrighet.

- Folk logger seg inn på nettavisene fof å se hva som skjer, mener han.

Fredag kveld var to av de 20 datamaskinene som Sobig.F-viruset skulle bruke til å "oppdatere seg", fortsatt ikke funnet.

Noe usikkerhet har hersket rundt om det er klokken 20 eller klokken 21 norsk tid at viruset får ny kode.

Computer Associates fremhever at de forholder seg til klokken 20.00, ettersom oppdateringen av viruset kan være knyttet til lokal tid.

Sobig.F har siden tirsdag rammet en hel verdens e-postkontoer. Aldri tidligere har noen spam-aktivitet i samme kaliber vært registrert.

Hva vil skje?

- Det som skjer med Sobig.F er at viruset får ny kode. I og med at vi ikke vet nøyaktig hva som vil skje, er det vanskelig å si noe mer enn at vi sitter og jobber med utviklingen nå, sier virusekspert Roger Haug.

Fire avdelinger i Computer Associates jobber fredag kveld med å overvåke virusets utvikling hos sine kunder.

- Hvis ting går skikkelig til skogen, blir det verst for bedrifter. Store datasentraler kan stoppe å fungere, systemer kan gå ned, understreker Haug. - Men det kan hende det ikke skjer noen ting, legger han til.

Brukere av hjemme-PC risikerer først og fremst at maskinene slutter å fungere, eller at det blir enorme forsinkelser.

Hva bør du gjøre?

- Det beste folk kan gjøre er å gå inn på Microsoft Update, deretter hente såkalt cleaning-verktøy. Kjør oppdateringene, kjør anti-virus, så er du forholdsvis safe. Dersom Microsoft Update er nede, slik vi nå ser er iferd med å skje, kan folk gå inn på hjemmesiden www.ca.com og laste ned antivirusstasjoner helt gratis. Det viktigste for oss nå er at viruset blir stanset, understreker viruseksperten.

Denne fredagskvelden bruker han til overvåke utviklingen på nett sammen med sine kolleger.

- Det er vanskelig å sammenlikne dette med noe annet. Noe liknende har ikke skjedd tidligere. Frykten før overgangen til år 2000 var basert på noe som ikke skjedde. Nå skjer det faktisk noe!, utbryter Haug.

Ekstrabemanning

Hos Telenor jobber egne eksperter med å sikre selskapet mot en eventuell ny versjon av Sobig.F.

- Vi gjør for så vidt det vi alltid har gjort. Vi har 24-timers overvåking av våre servere, men vi har tatt inn ekstra-bemanning i kveld. Det har vi hatt helt siden Sobig-F slo til på tirsdag, forteller informasjonssjef i Telenor Bedriftskommunikasjon Arild S. Johannessen.

Det første døgnet viruset nådde Telenors system opplevde selskapet en tredobling av e-post-trafikk fra tre millioner til mellom ni og ti millioner.

- Frem til i dag har vi stoppet en halv million e-poster med virus, understreker Johannessen.

Samtidig har pågangen etter virus- og spamfilter gått i været.

- Denne uken har vi fått inn 3000 bestillinger av spamfilter og 150 nye bedrifter.

Et nytt "bilbelte"

- Uskyldens tid er litt forbi. Akkurat som man er blitt vant til å bruke sikkerhetsbelte i bil, må man beskytte seg mot virus når man bruker internett, mener Johannessen.

- Det verste for Telenor er selvfølgelig at serverne våre kan gå ned, og at vi ikke klarer å være oppe på internett. Hvis vi går ned, får folk verken sendt eller mottatt mail. Men vi har altså klart å holde oss på nettet frem til nå. Når det først er et virusangrep på vei er det jo en fordel at dette ikke kommer overraskende, og for oss at det skjer fredag kveld/natt til lørdag. Da har vi flest privatkunder, og næringslivet er ikke avhengig av nettet på samme måte som på vanlige arbeidsdager. Det kan nok bli verre i USA, som blir rammet om ettermiddagen lokal tid, understreker informasjonssjefen.

Først den 10. september skal Sobig.F-viruset ha herjet ferdig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere