*Nettavisen* Nyheter.

- Ni års forvaring for Lommemannen

Erik Andersen sier at han begynte sine overgrep med Lommemannen-modus så sent som i 2003. Ideen fikk han på badestranden Huk på Bygdøy. Foto: (Privat/Nettavisen)

- Hvis han ikke vet hvorfor han gjør som han gjør. Hvordan kan man da tørre å slippe ham løs på samfunnet?

07.04.10 15:45

FOLLO (Nettavisen): Påtalemyndigheten la ned påstand på ni års forvaring for «Lommemannen» Erik Andersen, med en minstetid på seks år.

Det sa statsadvokat Per Egil Volledal i sin prosedyre om straffeutmåling for pedofilitiltalte Erik Andersen.

De to siste dagene har Volledal gått gjennom bevisene i de 66 overgrepssakene, og fortalt retten hvorfor man mener at Andersen har begått disse.

Andersen selv har erkjent 16 av de 66 overgrepene. Volledal sa onsdag ettermiddag at:

- Selv om han bare blir dømt for de 16 tilfellene han har tilstått så mener jeg forvaring er riktig, sa Volledal.

Lite strafferabatt
Volledal mener at Erik Andersen har erkjent akkurat de overgrepene han beviselig er knyttet sterkest til.

- Han satt og leste dokumenter i flere måneder før han var villig til å gå i avhør nummer to, sa Volledal i retten.

- Erkjennelsene kommer sent og har de har ikke hatt betydning for politiets etterforskning. Han skal ha reduksjon for erkjennelsene, men det er begrenset hva det skal være verdt.

- Slik jeg ser det skal han også idømmes en ganske betydelig oppreisning til de fornærmede, og idømt oppreisning får ingen betydning for straffeutmålingen, sa Volledal.

Liten tro på behandling
Statsadvokat Volledal sa han hadde liten tro på behandlingen av pedofilien til Erik Andersen, eller som statsadvokaten sa: "Noen skal tjene penger på det også".

- Hvis han ikke vet hvorfor han begår pedofile handlinger, hvorfor er det da nødvendig å gå i behandling. Hva er vitsen når han ikke kjenner tenningsnøkkelen? Enten vet han ikke, eller så vil han ikke si det, sa Volledal og fortsatte.

- Hvis han ikke vet hvorfor han gjør som han gjør. Hvordan kan man da tørre å slippe ham løs på samfunnet?

Beskytte samfunnet
Volledal brukte mye tid i retten på å gå gjennom tidligere høyesterettsdommer der det er idømt forvaring i overgrepssaker. Volledal argumenterte for at forvaring brukes når det er fare for gjentakelse. Dette til tross for at Andersen ikke tidligere er dømt for overgrep.

- Ja, det er det flere høyesterettsdommer på. Det er ingen hindring. Det er gjentakelsesfaren som er det sentrale, sa Volledal til Nettavisen tidligere onsdag.

Hvis Andersen blir dømt til forvaring betyr det at han ikke nødvendigvis slipper ut etter en fast bestemt soningstid, men at påtalemyndigheten senere kan be retten forlenge soningen hvis man mener at gjentakelsesfaren fremdeles er stor.

- Flere overgripere
Før Follo tingrett tok påskeferie ba Erik Andersen om at retten må tro ham på at han aldri vil forgripe seg igjen. Han går i dag i terapi.

- Jeg er skamfull over det jeg har gjort. Jeg kommer til å gå i terapi helt til terapeuten kaster meg ut, sa Andersen da.

Statsadvokat Volledal har i retten argumentert for at Andersens erkjennelser er langt fra fullstendig. Han har erkjent forhold der politiet har knyttet ham til overgrep gjennom DNA-bevis. Mange av forholdene, der det ikke finnes tekniske bevis som knytter ham direkte til handlingene, nekter Andersen for.

Forsvarer, advokat Gunhild Lærum, har gjennom rettssaken poengtert at det ikke finnes én Lommemann, men at det må finnes flere gjerningsmenn som står bak disse overgrepene.

Nedenfor ser du en oversikt over overgrepene som Erik Andersen er tiltalt for. Han har erkjent 16 av disse.

HTML EMBED

Vis Lommemannen i et større kart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag