*Nettavisen* Nyheter.

- Nidal Hassan gjorde det rette

Foto: (Scanpix/Wikipedia)

CIA visste at massemorderen fra Fort Hood forsøkte å kontakte denne omstridte imamen.

09.11.09 18:30

Amerikanske etterretningsorgansiasjoner har i flere måneder visst at major Nidal Hasan forsøkte å komme i kontakt med personer tilknyttet terrororganisasjonen al-Qaida.

Imamen Anwar al Awlaki ble tidligere etterforsket for tilknytning til 11. september. Nå hyller han massedrapet i Fort Hood.

Det er ABC News som har får bekreftet fra to statsansatte med kjennskap til saken at CIA visste om Hasans kontakt eller forsøk på kontakt med Awlaki.

Det er ukjent om etterretningsorganisasjonene informerte forsvaret om den terrorsympatiserende offiseren.

Terrortilknytning
Awlaki preket ved moskeen Hijrah Islamic Center i Falls Church i Virginia da Hasan gravla sin mor der for noen år siden, skriver New York Daily News

På denne tiden gikk også to av kaprerne under 11. september angrepet i denne moskeen: Nawaf al-Hazmi og Hani Hanjour. FBI sier til AP at det er usikkert om kaprerne hadde kontakt med Hasan, skriver New York Daily news.

Awlaki var lenge mistenkt etter 11. september, men FBI fant ikke bevis for at han var innvolvert.

Les: Gikk i moské med 11. september-terrorister

Hyller massemorderen
Awlaki flyttet etter dette tilbake til Jemen der han i dag oppfordrer til hellig krig gjennom sin denne engelskspråklige anti-amerikanske nettsiden.

På hjemmesiden hyller Awlaki massedrapet på Fort Hood og skriver at «Nidal Hassan gjorde det rette»

Her står det blant annet at «Awlaki kaller Hasan en helt (...) en mann med samvittighet som ikke klarte å leve med å være en muslim og tjenestegjøre i en armé som kjemper mot hans eget folk».

Krever fakta
Den amerikanske kongressen krever nå fakta om hva etterretningsorganisasjonene kjente til om Nidal Hasan før han åpnet ild på militærbasen Fort Hood utenfor Killeen i delstaten Texas 5. november.

13 personer ble drept og 30 skadd i massakren.

Nidal ligger selv hardt skadd på sykehus. Han var i koma, men er nå ved bevisthet. 39-åringen er opprinnelig fra Jemen. Han er utdannet innen lege i psykiatri, og jobbet med narkotikarehabilitering på Fort Hood.

Skytingen skjedde på Soldiers Readiness Center, et anlegg der soldater går gjennom en siste legesjekk før de blir sendt til Irak.

En legekollega og tidligere medstudent av Hasan sier til ABC News at «vi sa ofte at han var muslim først og amerikaner i neste rekke. Det viste seg i nærmest alt han gjorde på universitetet».

For Sky News tv-innslag om massakeren se nedenfor.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.