*Nettavisen* Nyheter.

- Nobelkomiteen må ha fått med seg dette

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Fredsforsker håper Jagland og Co har vendt blikket østover når de i dag kunngjør fredsprisvinneren.

10.10.14 09:59

Fredag formiddag kunngjøres årets fredsprisvinner. I forkant av kunngjøringen har det vært en rekke spekulasjoner på hvem som får tildelt den ærverdige prisen i 2014.

Den pakistanske aktivisten Malala Yousafzai, varsleren Edward Snowden og pave Frans har vært blant favorittene.

I tradisjonens tro har fredsforsker Kristian Berg Harpviken utarbeidet en liste over hvem han mener er verdig fredsprisen for 2014. Tidligere i år trakk han fram paven som er verdig vinner. Men Harpviken mener pave Frans ikke har fulgt opp sine ord med handling. Paven har blant annet snakket mye om økonomiske ulikheter i verden.

Følg Nettavisens live-dekning lenger ned.

Paven ble vraket
Paven ble erstattet med Japanske forkjempere for paragraf 9 (Japanese people who conserve Article 9).

- Det aller viktigste for meg, er at jeg synes dette er en organisasjon som er grunnleggende i takt med det som var Alfred Nobels intensjoner. Dette handler om en stat som ensidig har erklært ikke-aggresjon, og vil ikke bruke vold annet enn i ytterste selvforsvar, sier Harpviken til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Malala Yousafzai. Foto: Susan Walsh (Ap)

Paragraf 9 i den japanske grunnloven har sikret at det er forbudt for Japan å delta i utenlandske militæroperasjoner. I sommer var det imidlertid et vedtak som åpnet for at de kan delta i militæroperasjoner i utlandet sammen med amerikanerne.

- Det (artikkel 9) er et prinsipp som har vært viktig for å ivareta stabiliteten i Øst-Asia i flere tiår. Det har vært forholdsvis lite konflikter siden 1970-tallet, sier Harpviken.

- Bekymrer meg
Men det finnes også andre grunner til at prisen skal gå til Japanske forkjempere for paragraf 9.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristian Berg Harpviken

- Det ene er rett og slett at Øst-Asia er en region som bekymrer meg. Der er det et stort spenningspotensiale. Hvis vi kan se noen omfattende konflikter mellom stater i nær framtid, så er det aller størst sannsynlighet for at det vil skje i Øst-Asia, sier PRIO-direktøren.

Øy-konflikten mellom Kina og Japan er ett spenningsmoment. I tillegg har Kina et anstrengt forhold til både Filippinene og Vietnam.

- Her er det mye konfliktpotensial og sterke ord.

- Må ha fått med seg dette
Derfor tror han Nobelkomiteen har hatt fokuset rettet østover.

- Når komiteen har gjort sin gjennomgang av verden i 2014, og kastet blikket mot Øst-Asia, ser de at dette er en viktig region. Det er jeg sikker på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kongolesisk lege Denis Mukwege. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt prisen i 2010, ble Kina rasende på Norge. Det bilaterale forholdet er ennå ikke kommet seg.

- Det er klart at statsministeren Shinzō Abes regjering ikke vil umiddelbart bli begeistret for en pris til Artikkel 9. Det er ganske åpenbart, sier Harpviken.

- Men jeg ser ikke for meg at en japansk reaksjon vil minne om den reaksjonen fra Kina. Jeg tror Japan har forståelse for at komiteen er uavhengig, sier han.

Harpviken holder også en knapp på den russiske avisa Novaja Gazeta og den kongolesiske legen Denis Mukwege.

I år er det nominert 278 kandidater til den gjeve prisen. Dette er en ny rekord. I fjor ble hviterusseren Ales Bialiatski og de russiske dissidentene Svetlana Gannusjkina og Lilija Sjibanova nevnt som mulige kandidater. I år har ingen russere pekt seg nevneverdig ut.

Fakta

Fredspriskandidater


- Planla massemord
Fredsforsker Jan Øberg, som leder den svenske tankesmien TFF, har ikke for vane å spekuelre på fredprisvinnere. Men han mener at spesielt én amerikansker har blitt snytt for fredsprisen.

- Jeg har én kandidat som jeg alltid nevner. Og det er Daniel Ellsberg. Han bør få prisen før han blir for gammel og dør. Ingen har gjort så mye for fred som ham, sier Øberg til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pentagon-varsler Daniel Ellsberg. Foto: Nicholas Kamm (Afp)

- Han satt i Pentagon (amerikanske forsvarsdepartementet) på 1960- og 70-tallet og utarbeidet bombeplaner. Det gikk opp for ham at han egentlig planla massemord. Da tok han hver kveld med seg hemmelige papirer om bombemateriale og analyser hjem til sin kjeller. Da han hadde 1100 sider, ga han dem til The New York Times. Det er de såkalte Pentagon-papers, sier Øberg.

- Dette avslørte hva USA egentlig holdt på med i Vietnam, sier Øberg.

Pentagon-papers førte til at opinionen i USA vendte seg mot Vietnamkrigen.

Amerikansk dissident
Ellsberg er fortsatt en aktiv aksjonist. Han har også arbeidet med ikke-voldsaksjoner og nedrustning av kjernevåpen.

- Jeg mener en sånn livsgjerning som ligger helt i tråd med Nobels testamente, burde belønnes. Men det er det ingen som gjør, fordi han er en amerikansk dissident.

- Han bør ikke bare belønnes for ett år, men for et helt liv. Det er i overensstemmelse med Nobels testamente.

Årets fredsprisvinner kunngjøres fredag formiddag klokken 11.00. Nettavisen følger kunngjøringen direkte.

Følg Nettavisens live-dekning av fredsprisen her:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.