RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Noe av det flotteste jeg har sett

FORMØRKELSE: Jorda skygget lørdag for månen.
FORMØRKELSE: Jorda skygget lørdag for månen. Foto: Arne Danielsen (ASTROVITEN)
Sist oppdatert:
- Den var helt rå, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard om fenomenet som lørdag kunne sees over hele Norge.

Lørdag var det total måneformørkelse over hele Norge. Det var tredje gang i 2011 at månen var helt inne i jordens skygge, men nå må nordmenn vente helt til 2015 for å oppleve en totalt formørkelse igjen, ifølge astro.viten.no.

- Det var forskjell på Nord og Sør-Norge og det var mer i nord enn i sør, men mest imponerende i Sør-Norge. Det var først mot slutten at vi klarte å oppleve totaliteten, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen

- Helt rå!
Måneformørkelse startet klokken 12.33 lørdag og nådde sitt klimaks 15.06. Klokken 18.30 var formørkelsen over for denne gang.

- Dette var noe av det flotteste jeg har sett av måneformørkelser. Den var helt rå, fortsatte Ødegaard.

Meteorstorm tirsdag
Under en total måneformørkelse passerer sollyset gjennom Jordens atmosfære og treffer Månen mens denne befinner seg inne i helskyggen fra Jorden. Dersom man hadde stått på Månens overflate ville man opplevd en total solformørkelse.

- Det er ren nytelse. Det er et par andre ting som skjer før 2015, som Venuspassasjen 6. juni neste år. Allerede nå på tirsdag er det en meteorsverm som når sitt klimaks. Denne kan sees over hele Norge.

Rundt nattsiden av Jorden ville atmosfæren lyst som en tynn, rødlig ring. Atmosfæreringen befinner seg der hvor Solen står opp eller går ned. Måneformørkelser avspeiler derfor alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang, skriver astroevents.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere