*Nettavisen* Nyheter.

- Noe er riv ruskende galt i helse-Norge

Stavanger universitetssykehus i snitt 22 korridorpasienter hver eneste dag.

Stavanger universitetssykehus i snitt 22 korridorpasienter hver eneste dag. Foto: Svein G. Lunde (Helse Stavanger HF)

- Folk bare fløy forbi og det var vanskelig å få noens oppmerksomhet, sier tidligere korridorpasient.

03.09.14 22:47

Tirsdag skrev Nettavisen at nærmere 30.000 pasienter har ligget på gangen i norske sykehus så langt i år. I perioden januar til april tilsvarer det 136 pasienter i snitt hver dag, eller 1,5 prosent av alle pasienter.

Forfatter John Hollen (69) ble akutt syk i februar og måtte legges inn på Stavanger universitetssykehus. Da endte han opp som korridorpasient.

- Jeg har egentlig aldri vært syk, men fikk plutselig over 40 i feber. Jeg hadde ikke vondt noe sted, så jeg lot det gå et par dager. Etter hvert ble jeg dårligere og ble til slutt så syk at jeg måtte bæres inn på legevakten av sønnen min, forteller Hollen til Nettavisen.

På legevakten trodde de først han hadde influensa, men en blodprøve viste at infeksjonsnivået var skyhøyt med over 200 i CRP (normalen er rundt sju, journ. anm.) Videre prøvetaking viste at 69-åringen hadde akutt nyrebekkenbetennelse.

- Klarte ikke puste

- Jeg ble tatt godt imot og undersøkt grundig. De som jobbet på sykehuset var hyggelige mennesker. Men midt på natta ble jeg trillet opp til en korridor, en helt full korridor. Og da var jeg veldig syk. Jeg lå og skalv og klarte ikke puste skikkelig. Folk bare fløy forbi og det var vanskelig å få noens oppmerksomhet. Det var ekkelt.

Klikk på bildet for å forstørre.

John Hollen synes det var tøft å ende opp som korridorpasient da han ble innlagt med akutt nyrebekkenbetennelse. Foto: Privat


Personalet trodde John Hollen hadde frostrier og pakket ham inn i tepper. Etter hvert fikk han kommunisert at han slettes ikke var varm og han fikk tilgang på surstoff.


Fikk rom en liten stund

Til slutt fikk John Hollen et rom, men det varte ikke lenge.

- Rommet jeg ble plassert på var et isolatrom. Etter en time kom det inn en pasient med en smittsom infeksjon, så da var det ut på gangen igjen. Så var jeg innom et annet rom, men så var det noen som var sykere enn meg og det var tilbake på gangen. Nå var gangen full av senger. Vi var som et tog, det var bare lokomotivet som manglet. Og hele tiden var det veldig mye trafikk på gangen, sier han.

Flest korridorpasienter i landet

Klikk på bildet for å forstørre.

Svein Skeie, divisjonsdirektør ved Stavanger universitetssykehus sier de hele tiden jobber med å reduserte antallet korridorpasienter. Foto: Svein G. Lunde

Stavanger universitetssykehus er det sykehuset i landet med flest korridorpasienter. I 2013 hadde de i snitt 25 pasienter på gangen hver eneste dag. Det tilsvarer 9195 pasienter, hele 4,3 prosent av det totale antallet pasienter på sykehuset. Så langt i 2014 har sykehuset klart å redusere andelen korridorpasienter til 2,6 prosent. Men fortsatt ligger 22 pasienter i korridoren hver eneste dag. Det viser tall Nettavisen har hentet inn fra Helsedirektoratet og Norsk pasientregister.

- Stavanger universitetssykehus har hatt utfordringer med korridorpasienter i mange år. Vi jobber med en rekke tiltak for å få ned antallet. Det dreier seg blant annet om å skaffe flere senger og bruke de på en annen måte. Samtidig som vi har hatt et for høyt antall korridorpasienter, har vi behandlet langt flere pasienter enn tidligere, det er overveiende snakk om øyeblikkelig hjelp. Det er klart det er krevende å gjøre dette samtidig som vi forsøker å forhindre at pasienter havner i korridorene, sier divisjonsdirektør Svein Skeie ved medisinsk divisjon ved sykehuset til Nettavisen.

Får ingen særbehandling

Han forteller at sykehuset ønsker å skreddersy og planlegge en god flyt i pasientbehandlingen slik at det blir minst mulig ventetid.

- Vi har justert røntgenutstyr som korter ned ventetiden. Vi har også åpnet en ny hjertelab for å øke kapasiteten på angiografi. Dette kan ha betydning for helheten da det er snakk om store pasientgrupper. Det samme gjelder for vår nye kirurgiske dagavdeling som kan føre til at færre pasienter trenger å bli innlagt, sier Skeie.

- Får sykehuset ekstra midler for å løse problemet med korridorpasienter?

- Nei. Det er vårt ansvar å løse dette selv, og vi får ingen særskilt behandling. Det er vanskelig og kun en nødløsning at pasientene må ligge i en korridor, og det er mange både faglige og driftsmessige ulemper i tillegg. Det blir for tett og det er for mange korridorpasienter. Samtidig ønsker vi ikke å si nei til pasienter. Vi jobber intenst med denne problematikken

Svein Skeie understreker at selv om sykehuset scorer dårlig på antallet korridorpasienter gjør de det bra på mange andre nasjonale kvalitetsindikatorer.

- Enorm respekt for de ansatte

Korridorpasient John Hollen forteller at han fikk respekt for de ansatte på sykehuset, som gjorde som godt de kunne situasjonen tatt i betraktning.

- Det var helt klart for få sykepleiere på jobb og de sprang hele tiden, Jeg fikk enorm respekt for de ansatte som var profesjonelle, hyggelige og flinke.

Det han derimot er kritisk til er den totale mangelen på privatliv.

- Da de skulle måle tempen var det ut med rumpa der ute i korridoren. Det brydde meg ikke så mye, for jeg er ikke så selvhøytidelig. Men da legevisitten var der kunne alle rundt meg høre hva vi snakket om. Der var det ikke snakk om noen hemmelig pasientjournal. Her er det snakk om sensitiv og privat informasjon. Nå hadde jeg en veldig kurant sykdom med min nyrebekkenbetennelse. Tenk om jeg hadde hatt en seksuelt overførbar sykdom eller noe livstruende, sier han.

Åpent brev til helseministeren

Hollen skrev tidligere i år et åpent brev til helseminister Bent Høie hvor han fortalte om sine opplevelser på sykehuset i Stavanger. Forfatteren har så langt ikke hørt noe fra ham.

- Vi er et konservativt land og vi er tålmodige og folk finner seg i dette her. Sykehuset i Stavanger er alt for lite, det burde ha vært bygget et nytt sykehus allerede. Korridorpasienter er et symptom på at noe er riv ruskende galt i helse-Norge. Jeg mener at helseministeren ikke bryr seg, og jeg regner ikke med å høre noe fra ham nå heller, sier John Hollen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.