- Noen ganger er det 15 minutter med kramper

Foto: Iran Human RIghts

Heist sakte opp i en kran mens barn sto og så på.

24.06.13 21:31

Iran satte samtlige henrettelser på vent da verdens øyne var rettet mot dem i forbindelse med presidentvalget som ble avholdt 14. juni. Men drøyt en uke etter at presidentvalget var overstått, fortsatte regimet med å henrette sine borgere.

Fire fanger, inkludert én kvinne, ble henrettet fredag forrige uke. De fire fangene var dømt for å ha kjøpt og smuglet litt over fire kilo med heroin, ifølge den statsstyrte avisen Kayhan. Tre av de dømte ble hengt i fengsel, mens den fjerde ble hengt på offentlig plass.

Det var et enormt sikkerhetsoppbud i forbindelse med den offentlige hengingen. Likevel hadde mange mennesker møtt opp for å få med seg henrettelsen, inkludert små barn.

- En langsom død
Den dødsdømte fikk en løkke rundt halsen, og ble deretter heist sakte opp av en kran. Iran Human Rights sier dette er den aller verste måten å bli hengt på.

- Det er en langsom død. Han blir dratt opp av en kran, og det gjør at det tar noen minutter til han mister bevisstheten. Noen ganger er det 15 til 20 minutter med kramper. Dette er offentlig tortur og henrettelse, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Irans forrige president Mahmoud Ahmadinejad var kjent for sin hatske retorikk mot Vesten, spesielt overfor Israel og USA. Den nye presidenten Hassan Rohani framstår imidlertid som en mildere og mer moderat leder.

Det har skapt forhåpninger blant flere vestlige land om at det kan bli mulig med konstruktive forhandlinger om Irans omstridte atomprogram.

- Bare én som bestemmer
Men Amiry-Moghaddam mener verdenssamfunnet ikke må la seg blende av den nye presidentens mildere og mer forsonlige tone.

- Presidenten har ingenting han skulle sagt om viktige politiske spørsmål og om menneskerettighetssituasjonen i Iran. Forskjellen på presidentene er retorikken de bruker i Iran og overfor verdenssamfunnet. Men når det gjelder menneskerettigheter eller atomprogrammet, så er det bare den øverste leder (ayatollah Ali Khamenei) som har ordet, sier Amiry-Moghaddam.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stringer/iran

President Rohani har oppfordret verdenssamfunnet om å innlede en konstruktiv dialog med Iran, og han har lovet mer åpenhet rundt det omstridte atomprogrammet.

Storbritannias utenriksminister William Hague har reagert positivt på presidentens ønske om konstruktiv dialog. Andre land som blant annet Israel, har imidlertid liten tro på at presidentskiftet vil endre landets angivelige atomvåpenambisjoner.

- Må ikke bli for begeistret
Amiry-Moghaddam sier at verdenssamfunnet ikke må legge for stor vekt på Rohanis retorikk.

- Det er viktig at myndighetene i andre land ikke blir for begeistret fordi Iran har fått en president som verken benekter holocaust eller truer med å utslette land fra verdenskartet. De må ikke bli så begeistret at de glemmer det som er viktig, sier Amiry-Moghaddam.

- Hovedproblemet er at dette er et regime som ikke respekterer sitt eget folks rettigheter, og undertrykker dem. Hvis det blir dialog, så forventer vi at menneskerettighetene alltid blir øverste punkt, sier han.

Iran hevder selv at atomprogrammet kun har fredelige hensikter, mens Vesten mener regimet har ambisjoner om å anskaffe kjernevåpen. President Rohani har gjort det klart for omverden at Iran ikke vil stanse anrikingen av uran.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.