- Noen leverer inn håndskrevne papirlapper

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Les hvordan reseptforfalskerne prøver å lure til seg legemidler.

27.05.13 15:59

En gjennomgang av tiltaler Nettavisen har gjort viser at en del havner i retten etter å ha forsøkt å få skrevet ut medisiner ved hjelp av forfalskede resepter.

De kriminelles fremgangsmåter er svært forskjellige: Alt fra håndskrevne papirlapper til avanserte, skannede resepter med stjålne legestempler benyttes for å få ut reseptbelagte medisiner.

Sjekker med lupe
- Det er vanskelig å tallfeste hvor ofte vi avslører personer som leverer inn falske resepter, men vi opplever at det skjer flere ganger i uken. Vi sender inn alle forfalskningene til politiet, sier apoteker Mari Solberg ved Vitusapotek Jernbanetorget til Nettavisen.

Apoteket er døgnåpent og ligger midt i Oslo sentrum. Solberg forteller at metodene som blir brukt er svært forskjellige, men at det hovedsakelig er vanedannende, beroligende legemidler som blir forsøkt anskaffet på ulovlig vis.

- Vi opplever amatører som kommer med lapper der de selv har skrevet på det de vil ha medisiner. De lukes fort ut. Verre er det derimot med dem som skanner ekte resepter eller har klart å få tak i ekte legestempler, samt ark med legekontorets logo. Ofte avsløres de av feil papirkvalitet eller legens underskrift. Ved flere anledninger sitter vi med lupe og sjekker blekktyper. Stadig bedre skannere og printere gjør likevel arbeidet tidkrevende, og det er helt sikkert en del vi ikke klarer å avsløre, sier Solberg.

Reagerer med sinne
Medisinene reseptforfalskerne som oftest prøver å få skrevet ut er av typen Xanor, Valium, Sobril og Paralgin Forte.

- Ofte prøver de å få ut så store mengder som mulig. Enkelte kommer flere dager på rad og leverer inn den samme kopierte resepten. Da er det lett å skjønne hva de driver med, sier apotekeren.

Hun forteller at flere ansatte har opplevd ubehag når de har avvist eller inndratt forfalskningene. Noen ganger må politi eller vektere tilkalles.

- Mange reagerer med å bli sinte eller fortvilte. Da kan det fort bli ubehagelig å stå bak disken. Vi har også hatt flere ansatte som har vitnet i retten i forbindelse med denne typen dokumentforfalskning, sier Solberg.

Potensmidler på falsk resept
I tillegg til de vanedannende medisinene opplever de ansatte at det innleveres forfalskede resepter av det mer spesielle slaget.

- Vi har ved flere anledninger avslørt personer som har forsøkt å få ut potensmidler med falsk resept, men de står ikke og krangler når de avsløres, for å si det sånn. Om potensmidlene er til eget bruk eller videresalg vet vi heller ikke noe om, sier apotekeren.

Hun mener at løsningen for å unngå reseptforfalskning allerede er på plass. Nå håper hun flere legekontorer tar den i bruk.

- Med elektroniske resepter er det vanskeligere å forfalske. Vi ser at omfanget har gått ned siden man tok i bruk e-resept i fjor. Derfor hadde det beste hadde vært om alle benyttet e-resept. Slik situasjonen er nå så bruker vi unødvendig mye tid på å avsløre forfalskede resepter, sier Solberg.

Foto: Henrik Arneberg

Ulovlig innsmuglede legemidler
Ifølge Kåre Stølen, sjef på Grønland politistasjon, har det blitt færre anmeldte reseptforfalskere i Oslo siden e-resepten ble tatt i bruk i 2012.

- Tallene fra Vitus Apotek, som sier at de avslører reseptforfalskere ukentlig, høres høyt ut sammenlignet med de anmeldelsene vi mottar. Dette skyldes nok at apotekkjeden ikke anmelder, men kun leverer inn de falske reseptene, sier Stølen.

Han forteller at de opplever at den største utfordringen er ulovlig innsmuglede legemidler.

- Tollvesenet har opplevd en enorm økning beslag i forhold til helsekost, doping og reseptbelagte medisiner, sier han.

TIPS til saker? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.