RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Noen synes partneren blir en bedre elsker i søvne

I SØVNE: Hvor mange som lever med en partner som har sex i søvne, er usikkert, men mange av dem lever godt med det, og noen opplever til og med at partneren er bedre i søvne.
I SØVNE: Hvor mange som lever med en partner som har sex i søvne, er usikkert, men mange av dem lever godt med det, og noen opplever til og med at partneren er bedre i søvne. Foto: Photographer: Artem Furman (Illustrasjon)
Sist oppdatert:
Ekspert forteller om de som frivillig og ufrivillig har sex med den som sover.

Nettavisen har denne uken dekket en straffesak i Oslo tingrett der en 27 år gammel mann er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne etter en hjemmefest på Grünerløkka i Oslo. Mannen hevder selv at han gjorde det i søvne, og at han derfor ikke kan dømmes for ugjerningen.

I Oslo tingrett fortalte han at han har slitt med søvngjengeri i mange år, og at han og partneren ofte har sex når han sover.


Sexomni i parforhold
Professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen er en av Norges ledende eksperter på søvn og søvnforstyrrelser. En sjelden søvnforstyrrelse kalles sexsomni, der pasientene utfører seksuelle handlinger mens de sover. Pallesen uttaler seg i denne artikkelen på generelt grunnlag.

Pallesen sier at mange, også i Norge, lever godt med sexomni.

Han forteller at stress og opparbeidet søvnunderskudd er kjente utløsende faktorer, og at sexomni og annen søvngjengeri oppstår i dyp søvn som inntreffer kort tid etter innsovning.

- Hvorfor våkner ikke personer hvis den andre gjør motstand eller skriker?

- Man kan våkne fra det, men sexomni oppstår i dyp søvn, og da er det vanskelig å få dem til å slutte med en gang, sier Pallesen.

PROFESSOREN: Ståle Pallesen er professor ved Universitetet i Bergen. Han forsker på søvn og søvnforstyrrelser, skalatilpasning, militærpsykologi og doping.

I parforhold derimot, har den våkne partneren ofte utarbeidet tekniker til å håndtere en sovende partner som er ute etter sex.

- Noen par, som opplever dette, lever greit med det og har funnet strategier til å håndtere det. Det finnes til og med noen som synes at partneren blir en bedre elsker i søvne.

- Fenomenet har en betydelig overhyppighet blant menn. Noen blir mer amorøse elskere i denne tilstanden, men vanligvis går personer med sexonomi mer rett på sak og er mer brutale i sin tilnærming.

Overgrep i søvne
- Hvor vanlig er det at personer gjør seksuelle overgrep mens de sover?

- I litteraturen er dette veldokumentert som et reelt fenomen. Det kan være alt fra beføling til fullt samleie, sier professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.

Han har selv vært oppnevnt som psykolog i straffesaker der sexomni har vært tema.

Han legger til at sexomni i noen tilfeller er en unnskyldning for å unnslippe straff, og at man i straffesaker derfor må vurdere hvor sannsynlig det er at personen faktisk sov da handlingen skjedde.

- Å debutere med sexomni i en straffesak vil helt klart svekke troverdigheten i påstandene, sier Pallesen.


- Alkohol er en kompliserende faktor, for da kan man vel så gjerne ha gjort overgrepet som følge av reduserte hemninger, sier Pallesen.

Under 1 prosent
Det finnes ikke god forskning som forteller hvor mange som lider av sexomni.

- I en undersøkelse fra Norge sa 7,1 prosent at de minst én gang i livet hadde gjort seksuelle handlinger i søvne, men dette spørsmålet var veldig uspesifikt formulert, type:  «Har du hatt sex i søvne?».

- Vi antar at 1 til 2 prosent av den voksne befolkningen går i søvne. Fordi sexomni kan sees på som en variant av dette er det grunn til å anta at utbredelsen av sexomni er under én prosent.

- I en undersøkelse blant pasienter på en søvnklinikk ble det funnet en utbredelse av sexsomni på 7,6 prosent - men det var altså i en ekstremt selektert gruppe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere