*Nettavisen* Nyheter.

- Noen tar Bhattis telefon uten å si hvem det er

Foto: (gudmundson.blogspot.no)

Noen tar telefonen til savnede Arfan Bhatti men forsvarer John Christian Elden aner ikke hvem det er.

02.02.13 15:59

Den norske islamisten Arfan Bhatti (35) har ikke gitt lyd fra seg på snart en måned. Nå forteller hans forsvarer at noen imidlertid tar telefonen hans.

Bhatti, som har vært et av medlemmene i den radikale gruppen Profetens Ummah, ble meldt savnet av familien i januar etter at de ikke hadde hørt livstegn fra ham på to uker.

Norske UD ble også varslet om saken.

Ingen livstegn
Fredag spurte Nettavisen Arfan Bhattis forsvarer, John Christian Elden, om han har fått noen livstegn fra sin klient. Svaret er nei.

- Men noen tar telefonen hans uten å si hvem det er for så å legge på, skriver Elden i sitt svar til Nettavisen.

I november i fjor dukket Bhatti opp på en video fra grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. I videoen bærer han et automatvåpen og takker for dyrene som er slaktet i forbindelse med den religiøse høytiden Id ul-Adha.

I september skrev VG om radikale norske muslimer som deltok i kamphandlinger i Syria. Ifølge avisa var det 13 nordmenn som hadde sluttet seg til gruppen Jabhat al-Nusra til støtte for det syriske opprøret mot president Bashar al-Assad. Amerikanske myndigheter har satt denne gruppen på sin terrorliste og mener det er al-Qaida som trekker i trådene.

Bekymret for jihadreiser
I oktober uttrykte avdelingsdirektør Tore Risberget i PST en generell bekymring i forhold til nordmenn som drar på jihadreiser til land som Somalia, Jemen, Nord-Kaukasus, Afghanistan og Pakistan. Syria ble også nevnt.

PSTs bekymring er at disse personene på denne måten får trening og kamperfaring de kan tenkes å ville benytte til terrorhandlinger.

Arfan Bhatti er født og oppvokst i Norge, og har foreldre av pakistansk opphav. Han er kjent for å ha medvirket til skudd mot synagogen i Oslo i 2006. Han ble i 2008 dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen, men frikjent for tiltalepunktet om terrorplanlegging.

Nettavisen har vært i kontakt med PST som ikke ønsker å kommentere saken.

- Det er UD som håndterer forsvunne personer. Utover det har vi ingen kommentar til saken, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Tatt av e-tjeneste?
Personer som står nær 35-åringen, har tidligere uttalt at de frykter noe alvorlig kan ha tilstøtt ham.

- Det mest sannsynlige er at pakistansk etterretning har tatt ham, sier en av vennene.

Familien har bedt Utenriksdepartementet om hjelp, og departementet vil sende en savnetmelding til politiet Pakistan.

- UD har bedt oss om å gi en detaljert liste over når han sist var i kontakt med oss, om siste kjente tilholdssted og hvem han eventuelt har vært sammen med, sier Bhattis storebror til VG.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.